IŞİD uçurdu MOODY’S indirdi

Güncelleme Tarihi:

IŞİD uçurdu MOODY’S indirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2014 01:06

Dolar gün içinde 2.1878 TL’ye kadar çıktı.

Haberin Devamı

IŞİD gerginliği ile sarsılan piyasalar Moody’s’in not indirmeyeceği beklentileri ve ABD faizlerindeki yumuşama ile nefes aldı. 2.1878 TL’ye kadar çıkan dolar gün içinde 3 kuruş dalgalandı.

IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Kuzey Irak’ta ilerleyerek Erbil’e yaklaşması yurtiçi piyasalarda büyük dalgalanmalara yol açtı. Sabah erken saatlerde dolar TL karşısında 2.1878 TL’ye kadar çıktı. Bu da doların ve 31 Mart’tan bu yana en yüksek seviyesi oldu. Kuzey Irak’ta yaşanan gelişmeler ve ABD’den hava operasyonuna yeşil ışık yakan açıklamalar borsanın da satış dalgasıyla açılmasına yol açtı. BİST 100 güne yüzde 1.07 kayıpla başladı, satış dalgası ikinci seansın başına kadar sürdü.

Öğleden sonra ise piyasaya farklı bir hava hâkim oldu. Yatırımcıların kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin notu ve görünümünde değişiklik yapmayacağı beklentisi dolarda tansiyonun düşmesine BİST 100’ün ise gelen alımlarla pozitif trende girmesine yol açtı. Öte yandan aylardır Fed’in faiz artırımı tartışmalarıyla birlikte yükseldikçe dolar/TL’yi de yükselten ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2,40’ın altına düşmesi piyasalara nefes aldırdı. ABD’nin hava operasyonu ile IŞİD hedeflerini vurması da jeopolitik riskleri azalttı. Dolar 4 aylık rekorundan 2.1556 TL’ye kadar gerilerken, BİST 100 endeksi de günü yüzde 0,45 artışla 79 bin 199 puandan kapadı.

Özellikle IŞİD’in ilerlemesi ve Rusya-Ukrayna gerginliğinde Rusya’nın Batı ile ülkeleri ile karşılıklı olarak ambargo kartlarını masaya sürmesiyle altın yükselişe geçti. Son 3 haftanın rekorunu kıran altın ons başına 1322 dolara kadar çıktı. IŞİD bağlantılı gelişmelere bağlı olarak jeopolitik riskin artacağını söyleyen uzmanlar altının 1330 dolar seviyelerine kadar yükselebileceğini belirtti.

Öte yandan petrol fiyatları da Kuzey Irak’ta ABD’nin hava operasyonu ile birlikte yükselişe geçti. Brent petrol yüzde 1’i geçen artışla 107 dolara kadar yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!