Bank Asya'ya önce Maliye şimdi de SGK şoku

Güncelleme Tarihi:

Bank Asyaya önce Maliye şimdi de SGK şoku
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2014 14:23

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın dün canlı yayında Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı satın almak için görüşmeler yürüttüğünün açıklamasının ardından arka arkaya çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Babacan'ın açıklamaları önce bizzat Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut tarafından yalanlanırken, arkasından bugün önce hisseleri dibe vurdu, ardından Gelir İdaresi Bank Asya'yı vergi tahsilatı yapan bankalar listesinden çıkardı. Gelir İdaresi'nin ardından SGK'dan da Bank Asya'nın tahsilat yetkisinin 8 Eylül itibariyle sonlandırıldığı açıklaması geldi. Bank Asya'nın hisse sırası geçici olarak işleme kapatılmıştı.

Haberin Devamı

Hükümet ile cemaaat arasındaki gerilimde en önemli kurumlardan biri olan Bank Asya ile ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor. Aslında her şey dün Babacan'ın canlı yayında Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı satın almak için görüşmeler yürüttüğünü, kendilerinin de bunu desteklediklerini açıklaması ile başladı. Bu açıklamlarla Bank Asya hisseleri yüzde 8'in üzerinde prim yaptı.

Bank Asyaya önce Maliye şimdi de SGK şoku
BANK ASYA’YA MALİYE’DEN ŞOK HABER

Ancak akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut Babacan'ı yalanlayarak herhangi bir görüşme olmadığını söyledi. "Sayın Başbakan'ın bilgisi dahilinde Bank Asya'nın devlet tarafından alınmasıyla ilgili bir tasarruf ya da girişim yoktur" diyen Bulut'un ardından hisseler bugün bir anda tepetaklak oldu ve yüzde 9 düştü.

Haberin Devamı

Öğlen saatlerinde ise Gelir İdaresi'nden şok bir haber geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırıldığı bildirildi. Bank Asya bu karara göre 8 Eylül'den itibaren vergi daireleri adına vergi tahsilatı yapamayacak. Halen vergi tahsilatının bankalar aracılığı ile yapılmasında Maliye Bakanlığı yetkili konumda bulunuyor.

MALİYE'NİN ARDINDAN SGK ŞOKU GELDİ

GİB’in ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK) tahsilat yetkisinin aynı tarihte sonlandırılacağını duyurdu.

SGK’nın işverenlere uyarıyı da içeren açıklamasında şöyle denildi:

"Kurumumuz ile Asya Katılım Bankası A.Ş. arasında imzalanan ve yürürlük tarihleri 1 Şubat 2015 tarihinde sona erecek olan Tahsilat ve Nakit Varlıkların Değerlendirilmesi Protokolü ile Sağlık Hizmet Sunucuları Protokolü’nün 8 Eylül 2014 tarihi itibariyle sonlandırılması Kurumumuzca yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun görülmüştür.

İşverenlerimizin ve ilgililerin gerekli tedbirleri almaları önemle rica olunur. "

Bank Asyaya önce Maliye şimdi de SGK şoku
BANK ASYA HİSSELERİNDE SERT DÜŞÜŞ

BABACAN'A DA SORDULAR

Aynı anda TOBB Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası sırasına katılan Başbakan Yardımcısı Babacan'a da Bank Asya ile ilgili gelişmeler konusunda bir açıklama yapıp yapmayacağı soruldu. Babacan, “Dün canlı yayında gelişmeleri bütün açıklığıyla söyledim. Yeni bir bilgi yok” dedi.

Bank Asyaya önce Maliye şimdi de SGK şoku
BABACAN: YENİ BİR BİLGİ YOK

Haberin Devamı

HİSSELER KAPATILDI

Bank Asya ile ilgili son haber ise Borsa İstanbul'dan geldi. Borsa İstanbul, seans arasında KAP'a gönderdiği açıklamada, bankanın hisselerinin geçici olarak işleme kapatıldığını açıkladı. Açıklamada, "Ulusal Pazar'da işlem görmekte olan Asya Katılım Bankası A.Ş. (ASYAB.E) paylarının işlem sırası, Borsamız Hisse Senetleri (Pay) Piyasası Yönetmeliği'nin 25/a maddesi uyarınca, 07.08.2014 tarihinde ikinci seans öncesinde geçici olarak işleme kapatılmıştır"

BANK ASYA: YASAL HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ

Öte yandan Bank Asya Gelir İdarei Başkanlığı'nın kararı hakkında Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaptı. Açıklamada bankanın yasal haklarını kullanacağı belirtildi. Açıklama şöyle:

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bugün alınan bir yazıda; Bankamız ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında mevcut olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin 08.09.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin fesh edildiği bildirilmiştir. Söz konusu bildirimle ilgili yasal haklarımız kullanılacak olup, bu hususun Bankamız faaliyetleri üzerinde önemli bir etkisi bulunmamaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!