Özel okula gidenlere büyük destek

Güncelleme Tarihi:

Özel okula gidenlere büyük destek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2014 09:49

Devlet, özel okula gidecek olan öğrencilere maddi destek vermeye hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı özel bir okul öncesi eğitim kurumuna giden 50 bin, ilkokula giden 50 bin, ortaokul ve liseye giden 75'er bin öğrenciye 2 bin 500 ila 3 bin 500 liralık ödeme yapılacak. Böylece devlet, bu eğitim öğretim yılında özel okula giden öğrenciye 781 milyon liralık destek vermiş olacak. Hangi okullara ve hangi öğrencilere destek verileceğini ise bakanlık belirleyecek.

Haberin Devamı

Özel okula gidenlere büyük destek

Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıklarının, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmesine ilişkin tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

Özel bir okul öncesi eğitim kurumuna giden 50 bin öğrencinin her biri için bakanlık 2 bin 500 lira; ilkokula giden 50 bin öğrencinin her biri için 3 bin lira; ortaokula giden 75 bin öğrencinin her biri için 3 bin 500 lira ödeyecek. Özel liseye giden 75 bin öğrenci de destekten yararlanacak. Ancak Lise türüne gidenler için 3 bin 500 lira; temel liseye giden öğrenci içinse 3 bin lira destek verilecek. Böylece bakanlık toplamda özel eğitim kurumuna giden 250 bin öğrenciyi desteklemiş olacak.

Haberin Devamı

Ancak hangi öğrencinin ve hangi eğitim kurumunun bu desteklerden yararlanacağına ise Milli Eğitim Bakanlığı karar verecek.

781 MİLYON LİRALIK DESTEK

Milli Eğitim Bakanlığı, tebliğ ile belirlenen kontenjanların tamamına destek verirse; okul öncesi için 125 milyon, ilkokul için 150 milyon, ortaokul için 262 milyon 500 bin, lise için de 243 milyon 750 bin lira olmak üzere toplamda 781 milyon 250 bin liralık bütçe ayırmış olacak.

YASA 2007'DE ÇIKMIŞTI

Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın birlikte hazırladığı tebliğ, 2007 yılında çıkan 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa dayanıyor. Bu kanunun ek birinci maddesinde,

"Özel eğitim ve öğretim desteğinin; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilir" deniliyor.

HANGİ İLDE KAÇ ÖĞRENCİ DESTEKLENECEK?

Tebliğde illere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türlerinin, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ile diğer ilgili hususların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanacak kılavuzda belirtileceği yer aldı.

Haberin Devamı

DESTEK GELİŞMİŞLİĞE GÖRE VERİLECEK

Tebliğde, özel okul desteğinin illere göre dağılımında sosyo ekonomik gelişmişlik katsayısının dikkate alınacağı vurgulandı. Türkiye'nin dört bölgeye ayrıldığı bu sistemde, birinci ve ikinci bölgede yer alanlar için katsayı 0,95; üçüncü ve dördüncü bölgede katsayı 1; beşinci bölgede 1.2; 6.bölgede ise 1.3 olarak uygulanacak.

ANAOKULUNA DA DESTEK

İlkokul öncesi eğitime devam eden öğrencilerden 48-66 ay grubunda olanlar da eğitim öğretim desteğinden yararlanabilecek.

ORTALAMA ÜCRET 15 BİN LİRA 3500 LİRA YETER Mİ?
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, Dernek Eş Başkanının konuyla ilgili Ankara'da yapılacak toplantıya gittiğini belirtirken, "Salı günü bakanlıktan arayıp bu toplantıyı haber verdiler ve bir temsilci göndermemizi istediler. Bugün Resmi Gazete'ye bir baktık ki tebliğ çıkmış. Ancak bir de kılavuz hazırlanması gerekiyor. Hangi öğrenciye destek verilecek? Okul bu şekilde gelen öğrenciyi kabul etmek zorunda mı olacak? Destek ne kadar süreyle verilecek? Ortada yanıtını bilmediğimiz çok sayıda soru var" dedi.

Haberin Devamı

Cem Gülan, özel okulların ortalama ücretinin 15 bin civarında olduğunu belirtirken, "Devletin verdiği 2 bin 500 ila 3 bin 500 liralık destek, çocuğu devlette okuyan veliyi cezbeder mi" diye sordu. Gülan, devletin 250 bin öğrenciye böyle bir destek vermek yerine özel okulda okuyan her bir öğrenciye bin 300 liralık destek verebileceğini, bunun daha eşitlikçi bir yaklaşım olacağını söyledi. Gülan, "Ancak yasa böyle çıkmış yapılacak bir şey yok" dedi.

Yasanın, özel okulda okuyan öğrencilere destek vermek için değil, devlet okullarında okuyan öğrenci sayısını azaltmak için çıktığını anımsattığımız Gülan, "KDV'yi sıfırlasalardı tüm özel okullar veli için daha cazip hale gelirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!