Hastanede otopark vurgunu

Güncelleme Tarihi:

Hastanede otopark vurgunu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 14:14

Hastane otoparklarında hasta ve yakınlarından alınan otopark ücretleri vatandaşları çileden çıkardı. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine göre “ücretsiz” verilmesi gereken otopark hizmetinden hala para alınıyor. Bu olay akıllara İstanbul Bayrampaşa’daki otogarın durumunu çağrıştırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kararı olmasına rağmen otogara giriş çıkışlardan hala para alınıyor.

Haberin Devamı

Şikayetvar’ın haberine göre: Sağlık Bakanlığı’nın 25.03.2013 tarihinde yayınladığı genelgede tüm hastanelerde “ücretsiz” otopark hizmeti verilmesi gerektiği belirtildi ancak genelgenin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen yasal olmayan ücretler alınmaya devam ediyor. Hastanelerde giriş çıkış için dahi ücret alındığını belirten vatandaşlar, otoparklarda talep edilen ücretlerin son bulması için seslerini duyurmaya çalışıyor. Ücretsiz otoparkların olmadığını ücretsiz olan yerlerin ise hastane ile arasındaki mesafenin oldukça uzak olduğunu belirten hasta yakınları “ücretli otoparkları kullanmaya mecbur bırakılıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

RESMEN VURGUN

Tüketici Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise yasayı çiğneyen hastanelerin otopark vurgunu yaptığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Kimse hastaneye eğlenmek için gitmez, parası olmayan vatandaşlar hastaneden içeriye giremiyor. İnsanların sağlığı, canı üzerinden haksız kazanç sağlanıyor. Yasaya rağmen uygulanan sistem resmen vurgundur.

Haberin Devamı

FAİZİYLE GERİ ALIN

Vatandaşların yasal olmayan otopark ücretini ödememeleri gerektiğini belirten Ağaoğlu, şöyle devam etti: Özel Hastaneler Yönetmeliğinin 8. Maddesinin “d” fıkrası gereğince Yönetmeliğindeki ölçüye uygun şekilde yeterli sayıda otopark yeri ayrılmış olması hükmü yer almaktadır. Bu nedenle hukuksuz olarak otopark ücreti ödemek zorunda kalanlar fiş aldıkları takdirde bu fişlerle birlikte ikamet ettikleri İlçe Kaymakamlığı’ndaki Tüketici Hakem Heyeti’ne hiçbir ücret ödemeden başvurarak kesinlikle bu ücretin iadesiyle ilgili karar aldırabilirler. Ellerine Hakem Heyeti Kararı geçtikten sonra ücret kendilerine iade edilmezse de İcra Müdürlükleri’ne başvurdukları zaman da faiziyle birlikte devlet eliyle ücreti geri alırlar. Nitekim ünlü ve lüks bir hastane zincirinin otoparkında benden alınmış olan 12 lira ücreti Hakem Heyeti kararıyla geri almaya hak kazandım." dedi. Haksız kazanç sağlayan hastanelerin otopark ücretlerine tepki gösteren hasta ve hasta yakınlarının şikayetleri şöyle:

VALE HİZMETİ DE ALDI
“Muayene olmak için arabayla gittiğim özel bir hastanenin verdiği raporun sistemlerinin sıkıntılı olmasının sebebiyle o gün teslim alamayıp, ertesi gün almaya gittiğimde 1 dakikanızı alacak işlemde bile vale ücreti aldılar. Otoparkı olmayan bir özel hastanede arabanızla gidemiyorsunuz. Arabamızı da sürttüler kabul etmediler.”

Haberin Devamı

DOKTOR ARABALARI VAR

“Bir süredir hastanenin onkoloji servisine gelip gidiyorum. Görüyorum ki arabamı park etmem gereken kemoterapi hastalarına ait park yerinde doktorların arabaları mevcut. Bana arabamı oraya park edemeyeceğim söyleniyor ve güvenliklerle her seferinde sorun yaşıyorum. Bu olay henüz hastaneye girmeden ilk güvenlik noktasında sıkıntı yaratmaya başlıyor. Üstelik hastanenin etrafında arabamı bırakabileceğim yerler yasak veya ücretli. Hastanenin ücretsiz otoparkı varken de para vermek istemiyorum.”

YÜZDE 45 ZAM YAPTILAR
“Hastaneye yıllardır gidiyorum ve nezle dahi olsam sadece hastanenize giriş yapıyorum. Kaldı ki ikinci hamileliğimi de hastanenizde geçiriyorum yani sürekli gidip geliyorum. Ancak otopark ücretlerinize yapılan yüzde 45 oranındaki zammı kabullenemiyorum. Kaldı ki ne hasta yakınıyım, ne de personel. Direkt hasta olduğum halde bu para zorla benden alınıyor. Acil bir çözüm bulmamanız çok daha vahim. Daha 2013'te 5'ten 7 TL'ye çıkan ücretin korkunç bir zam ile 10 TL'ye çıktı. Hastane çevresinde otopark bulunmamasından bu denli de faydalanılmaz.”

5 DAKİKA İÇİN 9 TL ALDI

“2 gün önce annem ve 10 aylık bebeğimle hastaneye gittik. Annemi bırakıp çıkacaktık. Hastane valeye yönlendirdi vale de 9 TL istedi 5 dakika içinde çıkacağım söyledim ama çoktan fiş kesmişlerdi. Fiş kesildikten sonra diyorlar ki ücretsiz otopark ileride. Biz inmişiz çocukla tam hastaneye giriyoruz, fiş kesilmiş bana ücretsiz otoparkı söylüyorlar. Sizi şikayet edeceğim dediğimde de istediğiniz yere şikayet edebilirsiniz diyerek laubalilik yaptılar”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!