Tek rakibi THY

Güncelleme Tarihi:

Tek rakibi THY
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2014 01:41

Türkiye’nin 70 yıllık hayali bugün gerçek oluyor. Yaklaşık 9 milyar TL’ye malolan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının açılışı bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleşecek. 3 bin davetlinin katılımıyla gerçekleşecek açılış için bugün ilk tören saat 14.30’da Eskişehir Garı’nda gerçekleştirilecek. Hattın resmi açılışı ise saat 18.30’da güzergahın başlama noktası olan İstanbul Pendik Garı’nda törenle yapılacak.

Haberin Devamı

Yüksek hızlı tren, Ankara-İstanbul arasındaki seyahat süresini ilk etapta 3.5 saate, sonrasında kısa vadede 3 saate düşürecek. Ankara-İstanbul arasında ortalama 7.5 milyon yolcuya hizmet verilecek. Ankara-İstanbul hattında çalışacak yüksek hızlı tren setleri 6 vagondan oluşacak ve 409+2 yolcu kapasiteli olacak.

EN UCUZ BİLET 70 TL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bugün açılacak olan Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattının başlangıçta 6 gidiş, 6 geliş olmak üzere günde toplam 12 sefer olacağını ifade ederek, “Yolculuk 3.5 saat civarında sürecek. Pendik’ten sonrası için otobüs seferleri konuldu. Biletlerde ise 4 ayrı kategori olacak. Bunlar, ekonomi-yemeksiz, ekonomi-yemekli, business-yemeksiz ve business-yemekli olacak” dedi.

Haberin Devamı

Elvan bilet fiyatları hakkında bilgi vermezken, yetkililer ekonomi biletlerinin 70, ekonomi yemekli bilet fiyatının ise 85 TL olacağını belirtiyor.

ERKEN ALANA İNDİRİM

Yolcu taşımacılığına teşvik amacıyla, yolcu tarifesi gereğince gidiş-dönüş bilet alanlara, 26 yaşına kadar olan gençlere, öğretmenlere, askeri yolculara, gruplara, 60 yaş ve üzerindeki yolculara, basın kartı sahiplerine yüzde 20’şer, 65 yaş üzerindeki yolcular ile 7-12 yaş arası çocuklara yüzde 50 indirim uygulanacak. Hızlı tren, İstiklal Madalyası sahiplerine, harp malullerine, terörle mücadelede yaralanan veya sakatlanan gaziler ile engellilere ücretsiz olacak. Yüksek hızlı trende uçak biletlerine benzer bir sistem kurulacak. Erken bilet alanlar daha avantajlı fiyatlarla bilet alabilecek.

Uçaktan ucuz otobüsten pahalı

Ulaşım Fiyat (TL) Süre
---------------------------
Uçak 120 1 saat
Otobüs 50 5 saat
Tren 70 3 saat 40 dakika


İçkiye işletme karar verecek

Restoranlarda sıcak yemek servisi de yapılabilecek, bunun için menüden yemek seçilmesi gerekecek. İçki servisi konusunda ise TCDD yetkilileri, “Her trende bir restoran bulunuyor. Bu restoranlar özel sektör tarafından işletiliyor. Talebe göre onlar karar verecekler. Mesela Ankara-Konya arasında içki servisi yokken, Ankara-Eskişehir arasında talebe bağlı olarak içki servisi yapılıyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Otübüs firmaları bu alana girsin

LÜTFİ Elvan, demiryolunun bu hatta yüzde 8-10 payı olduğunu hatırlatarak, “Hedefimiz yüzde 75-80 olması. Otobüs firmaları için de demiryolları serbestleşme süreci var. Onlar da bu alana girebilirler. Amaçlarımızdan biri de özel otomobille şehirler arası gidip gelenleri bu alana kaydırmak” dedi.


Tüm güvenlik testleri yapıldı

Hattın büyük bölümünde çalışır durumda sinyal sistemi olmadığı dolayısıyla da bazı sendikaların kaza uyarısı yaptığı iddialarının sorulması üzerine Elvan, “Hat ile ilgili tüm raporlar tamamlandı herhangi bir güvenlik sıkıntısı yok. Uluslararası demiryolu güvenlik şirketi tarafından da hattın kabulü yapıldı. Burada makinistlerin hız yapma insiyatifi olmayacak. Hangi bölümde hangi hızla gidecekleri belli. Dolayısıyla trenimiz son derece güvenli” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Makinistlere özel eğitim

YÜKSEK Hızlı tren makinistleri, tren personeli, altyapı bakım personeli, emniyet yönetim sistemi personeli ve YHT işletmeciliğinde görev alacak personel Almanya, İtalya ve İspanya’da özel eğitime tabi tutuldu. Tüm görevliler eğitimmden geçirilerek hızlı tren işletmeciğiliği için sertifikalandırıldı.

HIZI AŞANA ÖNLEM
Özel bir sinyalizasyon sisteminin kurulu olduğu sistem güvenlik önlemleriyle dikkat çekiyor. Makinistin hız limitini kontrol eden tren seti, ekranda müsaade edilen hızın üzerine çıktığında makiniste önce uyarı veriyor. Makinist uyarıyı dikkate almadığında ikaz veriyor. Makinist hızı limitlere düşürürse sürüş devam ediyor. Makinistin hızı artırmaya devam etmesi halinde (+5 km/sn) sistem otomatik olarak treni frene geçiriyor. Trende ayrıca makinistin belirli aralıklarla aktif etmesi geren bir sistem bulunuyor. Bu sistemin makinistin bayılması ya da ölümü halinde treni durdumak için kullanılıyor.

Haberin Devamı


Emniyet özellikleri

Yüksek hızlı tren hattı boyunca insan ve hayvan geçişinin engellenmesi için hat koruma altına alındı. Ayrıca her 50 kilometrede bir bulunan mobil ekipler karayolu araçları ile hattın güvenliğini sürekli kontrol altında tutacak. Hat boyunca yer alan alt-üst geçitler, tüneller ve viyadükler ise özel kamera sistemiyle takip edilecek. İki tren setinin tünelde karışılaşması durumunda oluşacak basıncın yolcuları rahatsız etmemesi için basınç dengeleme sistemi kuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!