Kapalıçarşı'da büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Kapalıçarşıda büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2014 01:41

Yıllardır yenilenmeyi bekleyen Kapalıçarşı tehlike sinyalleri veriyor. Fatih Belediyesi çalışmalara başlamak için Koruma Kurulu’ndan onay bekliyor.

Haberin Devamı

553 yıllık Kapalıçarşı yıllardır yenilenmeyi bekliyor. 3 bin 600 dükkanlı çarşıda son olarak yapılan fotoğraf çekimleri tehlikeyi bir kez daha ortaya koydu. Geçtiğimiz günlerde yağan aşırı yağmurda çarşıdaki kemerlerden bazılarında 10 santimetreye aşan çatlaklar oluştuğu, çökme tehlikesi geçiren iç tavan kemerlerinden bazılarının demirle desteklendiği iddia edildi.

20 MİLYON HARCANDI
2012 yılında James Bond serisinin 24. filmi olan Skyfall’ın çekimlerine de ev sahipliği yapan Kapalıçarşı’nın çatısının durumu çekimler sırasında gündeme gelmişti. Aradan geçen 2 yılda fiili olarak hiçbir çalışma olmaması dikkatleri çekerken Fatih Belediyesi topu Koruma Kurulu’na attı. Belediye’den yapılan açıklamada; “Fatih Belediyesi olarak çarşının tüm röleve ve restitüsyon projeleri tamamlanarak, koruma kuruluna teslim edilmiştir. Bu iş için yaklaşık 20 milyon LİRA harcandı. Koruma kurulundan onay çıkmadan çalışma başlatılamamaktadır” denildi.

Haberin Devamı

ÇÖKEN SOKAK TAHLİYE EDİLECEK
Öte yandan çarşının Fesçiler Caddesi’nde tavanın bazı bölümlerinde ayrılmalar, zeminde ise çökmeler oluştu. Söz konusu cadde içim açıklama yapan Fatih Belediyesi yetkilileri; “Bölge Kurulu, sorunlu bölge ile ilgili kararını verdi. Kurulun 660 ilke kararına göre sokak kademeli tahliyeler doğrultusunda kapatılacak. Sokak tahliye edilecek, nasıl müdahale edileceğinin tespiti için bilirkişi tayin edilecek. Bilirkişinin hazırlayacağı bu rapor kurul onayından sonra ilgilileri tarafından ihaleye çıkılacak. İhale sonucunda çalışma başlanacak” dedi.

BAKMADAN GEÇME!