Risk çok darbe yok

Güncelleme Tarihi:

Risk çok darbe yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2014 01:03

Türkiye ve İsrail dış ticarette birbirleri için vazgeçilmez değil. İsrail’in ihracatında Türkiye’nin payı yüzde 2.4 iken Türkiye’nin ihracatında İsrail’in payı ise yüzde 1.7. Piyasalar gelişmeleri sadece izlerken, İsrail’le ticari ilişkilerde tek risk enerji ve turizm alanında ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

İSRAİL’in ateşkesi tek taraflı bozup Gazze’ye operasyon düzenlemesi Türkiye-İsrail ekonomik ilişkilerini yeniden gündeme getirdi. Ancak Türkiye ve İsrail birbirinin en önemli ticari partneri değil. İsrail’in 2013 yılında yaptığı 99 milyar 881 milyon dolarlık ihracatında Türkiye 2 milyar 417 milyon dolarlık bir rakamla yüzde 2.4’lük bir paya sahipken İsrail’in Türkiye ihracatındaki payı çok daha düşük. Türkiye’nin geçen yılki 152 milyar dolarlık ihracatında İsrail’e yapılan 2 milyar 649 milyon dolarlık ihracat sadece yüzde 1.7’lik paya işaret ediyor. Dış ticartte dengeler böyle iken Türkiye’de İsrail, İsrail’de de Türk mallarına boykot konuşuluyor. Boykotun direkt İsrail malları olarak değil İsrail ile ilişkisi olan malları da kapsayacak olması bazı uluslararası şirketleri huzursuz ediyor. İsrail’in en önemli ticare partneri ABD. Ülke ihracatının yüzde 25’i ABD’ye yapılıyor. ABD’den yapılan ithalat da İsrail’in ithalatının yüzde 13’ünü oluşturuyor. Türkiye İsrail’in ihracatında ilk on ülke sıralamasına giremiyor. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke ise Almanya. Türkiye’nin ithalatında ise bir numarayı Rusya tutuyor.

Haberin Devamı

FİLİSTİN’E MALLAR İSRAİL’DEN GİRİYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “İsrail’e ihracatımız 2 milyar 650 milyon dolar, Ortadoğu’ya ihracatımız 35.5 milyar dolar. İsrail’in ihracattaki payı yüzde 1.7’ye düşmüş. İsrail’in 2001’de Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine yaptığı ihracat içindeki payı yüzde 24.7 iken 2013 yılında bu oran yüzde 7.4’e düşmüş. İhracatın artması tek başına bir şey ifade etmez. Burada önemli olan pazardan alınan paydır.” Büyükekşi, İsrail’e satılan malların birçoğunun Filistin’e gittiğini ve bunların çoğunun da temel ihtiyaç malzemeleri olduğunu vurguladı.

ENERJİ
Gaz ötelenir

İSRAİL’in Gazze’ye yönelik kara operasyonunun, Türkiye ile ekonomik ilişkilere yansıyan sonuçlar doğurması bekleniyor. Enerji alanından bakıldığında iki ülke arasında son yıllarda en dikkat çeken proje, İsrail gazının Türkiye’ye, hatta Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesi projesiydi. Ancak konuya yakın kaynaklar, projenin zaten İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine bağlı ilerlediğini belirterek, “Yaşanan gelişmeler, normalleşme sürecini sekteye uğratacağı için ciddi şekilde etkileyecektir” yorumunu yapıyor. Söz konusu proje ile İsrail’den her yıl yaklaşık 10 milyar metreküp gazın, 500 kilometrelik bir boru hattıyla Türkiye’ye taşınması öngörülüyor. Zorlu Enerji, Turcas Petrol, Enka, Enerjisa, Aksa Doğalgaz gibi şirketler, İsrail açıklarındaki gaz sahalarını işleten Noble-Delek ortaklığı ile yaklaşık iki yıldır görüşme yürütüyor.

Haberin Devamı

TURİZM
İptaller başladı

İSRAİL vatandaşlarına Türkiye’ye gitmeyin uyarısı yaptı. Bunun üzerine İsrailli turistlerden rezervasyon iptalleri gelmeye başladı. Turizmin en büyük beklentisinin barış ortamı olduğunun altını çizen Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, çatışma ortamının olduğu yerde turizmin yaşayamayacağını söyledi. Mavi Marmara ile 600 bin potansiyel turist sayısının 2 yıl içinde sıfırlandığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık “Bu rakamda toparlanma görülüyordu. Bu gerginlikle tekrar bu rakamlar tekrar sıfırlanabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!