Otobüslerdeki büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Otobüslerdeki büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2014 02:07

Kahramanmaraş’tan İstanbul’a giden otobüste Suriyeli yolcunun bıraktığı çantadan bomba çıkması, otobüslerdeki güvenlik açıklarını gündeme getirdi. Sektör temsilcileri otobüslerde güvenlik açığı olduğunu itiraf ederken, “Elimizden bir şey gelmiyor” dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET gazetesinin ‘Bomba üstü seyahat’ başlığıyla manşete taşıdığı, Kahramanmaraş’tan İstanbul’a giden Suriye uyruklu bir yolcunun çantasından el bombası ve mühimmat çıkması, sektördeki güvenlik sıkıntısını gündeme getirdi. Otobüs şirketleri sektörde büyük bir güvenlik açığı olduğunu itiraf ederken, “Yapılabilecek çok şey yok. Her durak için arama noktası yapamayız. Ayrıca yönetmelik gereği yolcuların çantasını açıp kontrol etme hakkımız da yok” açıklamasını yapıyor. Ancak son dönemlerde otobüslerle taşınmak istenenler ise yolcuları korkutuyor.

KONTROL YETKİMİZ YOK

Otobüslerde yaşanan asayiş olaylarının sektöre de zarar verdiğini belirten Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan, “Zaman zaman otobüslerde bu tür olaylar yaşanıyor. Bomba, silah, uyuşturucu ve cenaze taşımak isteyenler karşımıza çıkabiliyor. Bu tür olaylarla karşılaşmamak için otogarlarda yolcular otobüse binerken çalışanlar şüpheli gördükleri durumları polise bildiriyorlar. Bizim çantaları açıp kontrol etme hakkımız bulunmuyor. Bu konuda bazı yetkiler verilirse güvenlik artabilir” dedi.

Haberin Devamı

200 MİLYON YOLCU VAR

Otobüs sektörünün uluslararası güvenlik standardı bulunmadığını belirten Mehmet Erdoğan, şöyle konuştu: “Havayolu şirketlerinin uluslararası güvenlik standardı bulunuyor. Ancak Amerika ve Avrupa’da da otobüs yolculuklarında arama yapılmıyor. Bu sadece Türkiye’de olan bir sorun değil. Tüm dünyada aynı sistemde yolculuk yapılıyor. Yılda 200 milyon yolcu Türkiye’de karayolu taşımacılığında seyahat ediyor. Yolcuların otogar dışındaki korsan otobüsleri tercih etmemesi gerekiyor. Yolcular yoğun dönemlerde bu konuda da çok sıkıntı yaşıyor.”
İstanbul Deniz Otobüsleri’yle (İDO) seyahat eden yolcular güvenlik aramalarından geçerken, araç ile seyahat edecek yolcular güvenlik önlemlerine tabi tutulmuyor. Burada da güvenlik önlemleri 2011 yılında yaşanan kaçırılma olayının ardından arttırılmıştı.

İhbar yöntemiyle çalışıyoruz


OTOBÜSLERDE yaşanan asayiş olaylarıyla ilgili olarak “ihbar yöntemiyle” çalıştıklarını anlatan Ulusoy Otobüs Grubu Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, “Zaman zaman Emniyet Genel Müdürlüğü ile bir araya gelerek otobüslerde yaşanan sorunları değerlendirip önlemler almaya çalışıyoruz. Ancak bunu yüzde 100 engelleyemeyiz. Otobüslerin uçak gibi kalkış noktaları bulunmuyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!