Kuveytli dev fon Yatsan'a ortak oluyor

Güncelleme Tarihi:

Kuveytli dev fon Yatsana ortak oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 01:27

Ortadoğu'nun en büyük özel sermaye fonlarından olan Kuveytli NBK Capital, Türkiye'de uyku ürünleri pazarının önde gelen firmalarından Yatsan'a ortak oluyor.

Haberin Devamı

Kuveytli dev fon Yatsana ortak oluyor
Anlaşmanın yetkili kurumlar tarafından onaylanması ile NBK Türkiye'deki yedinci yatırımını gerçekleştirmiş olacak.

50 milyar dolarlık varlığa sahip olan National Bank of Kuwait'in bölgedeki şirketlere yatırım yapabilmek amacıyla 2005 yılında kurduğu NBK Capital'in Türkiye ilgisi devam ediyor. Türkiye'ye ilk olarak 2007 yılında Turkish Bank'ın yüzde 40 hissesini alarak giren NBK'nın son yatırımı ise Yatsan oldu. NBK, Yatsan Sünger ve Yatak Sanayi'nin kontrolünün devralınması talebi ile Rekabet Kurulu'na başvurdu. Rekabet Kurulu'ndan onayın çıkması halinde Yatsan'ın çoğunluk hissesi NBK'ya geçecek. Ancak yüzde kaçlık hissenin devredileceği ve işlemin tutarı konusunda bir bilgi edinilemedi.

1974 yılında kurulan Yatsan'ın İzmir Torbalı'da yaklaşık 500 kişinin çalıştığı bir fabrikası bulunuyor. Yatak üreticisi olarak bilinen firma aynı zamanda Türkiye'de yaylı yatağı da ilk üreten şirketlerden. Yatsan yatak çeşitleri yanında yatak takımları, yastık, yorgan, koltuk, baza ve uyku ürünleri pazarındaki bir çok aksesuarın da üretimini yapıyor. Yatsan, otel ve konaklama sektöründe önemli bir paya sahip.

16 ilde 59 satış noktası bulunan firma özellikle son yıllarda ihracata ağırlık vermeye başladı. Yatsan üretiminin yarısını toplam 31 ülkeye ihraç ediyor.

TÜRKİYE'DEKİ YEDİNCİ YATIRIM

Yatsan'ın yeni sahibi NBK ise Türkiye'ye yabancı olmayan bir fon. Kuveytli özel yatırım fonu NBK şimdiye kadar 7 Türk firmasına yatırım yaptı. İlk yatırımını 2007 yılında Turkish Bank'ın yüzde 40'ını 160 milyon dolara alarak yapan NBK'nın evcil havyan pazarına yönelik çalışan Bavet Kimya'da yüzde 50, Türkiye'nin en büyük su ürünleri kuruluşu Kılıç Deniz'de de yüzde 20 ortaklığı bulunuyor. Fon, ilaç pazarında faaliyet gösteren Dem İlaç'a da 2012 yılının başında ortak olmuştu.

Haberin Devamı


NBK'nın Türkiye'de önce girip sonra çıktığı başka ortaklıklar da bulunuyor. 2007 Mayıs'ta Yudum Gıda'yı alan NBK 2008 Şubat'ta şirketi tekrar satmıştı. 2009 yılında Aras Kargo'ya ortak olan şirketin bu ortaklığı da 2011 yılında bitti. Fon, Dünya Göz Hastaneleri'ne de 2010 yılında yüzde 30 payla ortak olduktan sonra geçtiğimiz yıl hisselerini verip ortaklıktan ayrılmıştı.

Haberin Devamı

eguler@hurriyet.com.tr

www.twitter.com/erenguler


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!