4 yıl moladan sonra inşaata devam

Güncelleme Tarihi:

4 yıl moladan sonra inşaata devam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2014 01:36

2008’de yapımına başlanan İSTOÇ Saray Otel ve Alışveriş Merkezi, belediye ile yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yarım kaldı.

Haberin Devamı

Yol üzerindeki 35 katlı kabası bitmiş binanın tamamlanması için Başbakan Erdoğan ‘Sorunu çözün ve projeyi bitirin’ talimatı verdi.

İSTANBUL Mahmutbey Yolu üzerindeki 35 katlı ‘İSTOÇ Saray Otel ve Alışveriş Merkezi’ projesi inşaatı 4 yıldır tamamlanmayı bekliyordu. Kaba inşaatı 2010 yılında biten 127 metre yüksekliğindeki proje, İstanbul Toptan Ticaret Depolama ve Küçük Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (İSTOÇ) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan ruhsat sorunu nedeni ile çıkmaza girmişti. Kabası bitmiş projenin aylardır tamamlanamadığını gören Başbakan Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi ve ‘çözüm’ için iki tarafın anlaşmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi ile anlaşma sağlayan İSTOÇ yönetimi de hemen inşaata başladı.

HAKSIZ YERE BEKLETTİLER

Projenin metroya yakınlığı ve kamuya bırakılacak terk alanları konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile sorun yaşadıklarını söyleyen İSTOÇ Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kemalbay, “4 yıl bizi haksız yere beklettiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan boş binayı görünce görüntü açısından ve yatırımcı için sorun olacağını söyleyerek devreye girmiş. Biz de gerekli teşebbüslerde bulunduk ve sorun çözüldü. Otel bu yıl sonunda tamamlanacak” dedi.

7 OTEL MARKASI TALİP

Projeye arsa dahil 300 milyon dolar yatırım yapılacağını belirten Kemalbay, “4 yıl içinde bu bölge ciddi anlamda prim yaptı. Eskiden görüştüğümüz otel zincirlerinden yıllık 8-10 milyon dolar kira istiyorduk. Şimdi bu rakam 15 milyona kadar çıktı” dedi. 7 otel zinciri ile görüştüklerini belirten Kemalbay, haziran ortasında bir marka ile el sıkışacaklarını dile getirdi. Projedeki 200 mağazalık AVM için de kiralama planladıklarını belirten Kemalbay, konsept bir alışveriş merkezi planladıklarını kaydetti. Kooperatif arsası üzerinde hayata geçen projenin tüm İSTOÇ üyelerinin ortak mülkü olduğunu belirten Kemalbay, üyelerin hissesi oranında kazanacağını ifade etti.

Dış cephesi yapılıyor

Haberin Devamı

İSTOÇ Saray Otel ve Alışveriş Merkezi ile ilgili giydirme cephe kaplama inşaatı ile çelik çatı ve dış duvar ihaleleri yapıldı. Dış cephe giydirme ihalesini kazanan Nasakoma firması çalışmalara başladı. İşin 10 ayda tamamlanması planlanırken, 2014 yılı içinde bitirilmesi öngörülüyor. Projenin alışveriş merkezi kısmının çelik çatı imalatlarının ve dış duvarlar ile çatı izolasyonlarının yapılması için gerçekleştirilen ihaleyi ise Alternatif İnşaat kazandı. Bu bölümdeki işlerin 2014 yılının ekim ayında tamamlanması bekleniyor. Nahit Kemalbay, 4 yıl boş bekleme nedeniyle binada hasar olduğu yönünde iddialar üzerine test yaptırdıklarını ve sonuçların temiz çıktığını dile getirdi.

Dönüşüm depremi

Haberin Devamı

ESENLER Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm konutlarının temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katıldığı bir törenle atıldı. 72 bin metrekarelik alan üzerinde 2 bin 358 konut ve 42 işyerini kapsayan Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinin temelini atmak üzereyken Ege Denizi’nde meydana gelen deprem hissedilmeye başlandı. Okula yakın duran vatandaşlar, kenarlara kaçışırken tam butona basmak için mikrofon elinde bekleyen Bakan Güllüce, “Tam depremi konuşmuştuk, deprem de fena vurdu. Ne kadar isabetli bir çalışma yapıyoruz işte şahidi” dedi.

MALİYETİ 400 MİLYON

Dönüşüm projesinin Emlak Konut GYO tarafından yapılacağını söyleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Buranın yaklaşık yatırım maliyet 350-400 milyon civarında. Emlak Yatırım GYO bu kadar büyük bir yatırımı üstlendi” dedi. Esenler’de yürütülen diğer kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Göksu, kamu eliyle yapılacak konut adedinin 7 bin 540, özel sektörle beraber yapılacak konut sayısının 688 konut olduğunu söyledi. Esenler’de toplam 100 bin konutun dönüşmesi gerektiğini ifade eden Göksu, şu anda 9 bin 40’ta olduklarını yani yaklaşık yüzde 10’da olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

FIRSATÇILARI UYARDI

Bazı sektör temsilcilerinin dönüşüm kanundaki boşluğundan yararlanarak harç parası ödememek için farklı yöntemlere başvurduğunu belirten Bakan Güllüce, sert eleştirilerde bulundu. Güllüce, “Kanunun açığını bulduğunu sanan bazı uyanıklar harç ödememek için, ya da bazı yanlışlara tenezzül edip riskli bina hüviyetine sokup yeniden yapımına giriyorlar. Şunu iyi bilsinler ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti 5 sene sonra da olsa bu tip fırıldaklıkları bulur, önüne geçer” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!