KOBİ’ler tasarım yeteneklerini geliştirmek zorunda

Güncelleme Tarihi:

KOBİ’ler tasarım yeteneklerini geliştirmek zorunda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2014 01:36

TÜRKİYE’nin 10 büyük ekonomi arasına girme hedefine ulaşmak için ‘tasarım’ gücünü hızla artırması gerekiyor. Tasarım, şirketler bazında da çok önemli. Özellikle ürün tasarımındaki başarı rekabette bir anda öne geçirebiliyor.

Haberin Devamı

NEDEN ‘İtalyan takım elbisesi, ayakkabısı, çantası’ deriz. Cevabı; İtalyan üreticilerin ‘tasarım’ gücünde gizlidir. Türkiye’nin de 2023 yılında ihracatını 500 milyar doların üzerine çıkarma, dünyanın en büyük 10 ekonomi arasına girme hedefi büyük ölçüde ‘tasarım yeteneğinin’ güçlenmesine bağlı. Çünkü tasarım tüm sektörlerde rekabet gücünün çok belirleyici bir unsurudur. Şirketler için de aynı şey geçerli. Küçük ve Orta Boy İşletmelerin de (KOBİ) tasırımı öğrenmesi, üretim süreçlerine ve ürünlerine uygulaması hayati önem kazanmış durumda. En büyük sıkıntımız da ‘tescil’ ihmalkârlığımız. Birçok KOBİ’nin ‘endüstriyel tasarım’ kavramına ve ‘tescil’ işlemlerine uzak durduğunu görüyoruz.

NEDİR ENDÜSTRİYEL TASARIM

554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunmasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararname endüstriyel tasarımı, “Bir ürünün tümü, veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder” diye tanımlıyor. Buradan hareketle sanayide üretilen, tüm ürünlerin; işlevsellik, beğeni ve ihtiyaca yönelik geliştirilmesi ve üretime uygun yeni bir ürün ortaya çıkarılması endüstriyel tasarımdır. Bu işte büyük emek ve yatırım var. Kullanıcı (müşteri) odaklı ilerleyen tasarım çalışmalarıyla; çok satan ürüne ulaşmak şirketlerin cirolarını, kârlarını ve itibarını artırıyor. Tasarımın önemli olmadığı hiçbir sektör yok. Ya da her sektörde tasarımda iyi olan firmalar hep bir adım önde kalıyor.

Haberin Devamı

MÜŞTERİ TASARIMA BAKAR

Satın alma eylemini tetikleyenin ne olduğuna dair araştırmalar da tüketicinin ürün tercihinde marka, kalite, fiyat gibi unsurların yanı sıra ürünlerin dış görünümünün de çok önemli olduğunu gösteriyor. İşin ilginç tarafı ‘iyi marka’ ve ‘kaliteli ürün’ tanımlamasını hak edenden ‘kötü tasarım’ beklenmiyor. Tüketiciye aynı kaliteyi sunan iki ürün arasında tercihi etkileyen de ‘tasarım’ oluyor.

TESCİL ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye’de ‘endüstriyel tasarım’ konusu son 20 yılda büyük önhem kazandı. Ancak halen, tescilin önemini bilmeyen ya da tescilden çekinen çok sayıda işletme var. Tasarımda tescil süreci; özet olarak şekli inceleme, endüstriyel tasarım siciline kayıt ve yayın, itirazlar ve belgelendirme olarak dört ana işlem sürecinden oluşuyor. Sonuç olarak, 6 aylık yasal itiraz süresi içinde tasarım süreciyle ilgili itirazd abulunulmaması ya da itirazların reddedilmesi tasarım tescil belgesinin alınmasını sağlıyor. 554 Sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, bir tasarım tescil başvurusu, başvuru aşamasında ‘yenilik’ ve ‘ayırt edici nitelik’ kriterlerine göre incelemeye tabi tutuluyor.

Haberin Devamı

Hızlı Prototipleme Merkezi açıldı

İMMİB Erkan Avcı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile İKMİB, TET ve İDDMİB, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğinde, ‘Hızlı Prototipleme Merkezi’ Projesi tamamlandı. Proje kapsamında yapılan workshop çalışmalarında sanayici, tasarımcı ve tasarımcı adayları buluştu. Seyahat için şarjlı tıraş makinası, kolay taşınabilen akıllı mini ütü, pişirme, hazırlama ve ikram alanı olarak üç bölümden oluşan kahve setine kadar birbirinden ilginç tasarımların prototipleri üretildi.

MARKALAR VE TASARIMCILAR

Korkmaz, Arzum, Mete Plasti
k, Özge Plastik, Mehtap ve Avolux gibi firmaların yanı sıra her biri kendi alanında uzmanlaşmış profesyonel tasarımcılar Gamze Güven, Adlıhan Tartan, Aysun Altındağ ve Ümit Altun’un katkılarıyla ambalaj, elektrikli aletler, aydınlatma ve mutfak aletleri alanlarında workshoplar düzenlendi. Çalışmalarda, tasarım eğitimi alan öğrencilerin yarattığı 13 ürünün prototipleri yapıldı.

Haberin Devamı

Who’s Next’in onur konuğuyuz

4-7 Temmuz tarihleri arasında, Paris’te gerçekleşecek Who’s Next Fuarı süresince, uluslararası moda okullarının öğrencileri tarafından tasarlanan ürünler jüri tarafından değerlendirilecek. Ocak ayında 40’a yakın marka ve tasarımcıyı ağırlayan Who’s Next fuarı, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ile işbirliğini ileriye taşıyarak, Temmuz’da gerçekleşecek fuarın onur konuğu olarak Türkiye’yi ilan etti. Tüm alanlarında Türk dokunuşlarının var olacağı fuarın ‘Fame’ bölümünde Türkiye’nin tasarımcılarını tanıtan sergi de düzenlenecek. Yarışmaya katılan okullara verilen tema da Kapadokya oldu. İlham kaynağı ise uluslararası arenada başarısını kanıtlamış bir Türk moda tasarımcısı olan Hüseyin Çağlayan.

Haberin Devamı

Tasarım ödüllü öğrenci sırası

EĞİTİM mobilyaları alanında faaliyet gösteren Beşgen, Toro Öğrenci Sırası ile sektöre modern bir soluk getiriyor. 2012 Design Turkey “İyi Tasarım Ödülü” sahibi Toro Öğrenci Sırası, bedene uyumlu ergonomik formu ile eğitimin kalitesinin artmasına destek olmayı hedefliyor. Tekli ve ikili sıra olmak üzere iki seçeneği bulunan Toro Öğrenci Sırası’nın renk alternatifleri de mevcut. Firma boyları 108 ila 207 cm arasındaki tüm öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek seçeneklerde sandalye ve sıra kombinasyonları ile müşterilerine esnek çözümler sunuyor.

Stant tasarımcısı dünyaya açılıyor

FUAR katılımcısı firmalara stant tasarımı yapan AselExpo; Dubai, Kuveyt ve Moskova’da ofis açıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 10 milyon TL, Almanya’da ise 5 milyon € ciro yapan şirketin bu yılki hedefi bu rakamı iki katına çıkarmak. Firmanın halen Köln’de tasarım ve üretim yapan bir şirketi, Chicago’da ise bir ofisi var. Cezayir’deki depolama alanlarını da genişleten şirketin en büyük hedefi yurtdışındaki bazı önemli fuarları da Türkiye’ye getirmek.

Haberin Devamı

‘Red Dot’ları topladı

BEYAZ eşya ve küçük ev aletleri üreticisi Electrolux’ün elektrikli süpürgelerinden Ergorapido, UltraCaptic, UltraOne ve Rapido, Red Dot 2014 tasarım ödüllerinde en iyi ürün ödüllerine layık görüldü. Red Dot Tasarım Ödülleri’nin en üst kategorisi olan ve sadece alanında çığır açan tasarımlara verilen “En İyi Ürün Tasarımı Ödülü”nü de Electrolux Ergorapido kazandı. Red Dot Tasarım Ödülleri’nde bu yıl 53 ülkeden 1.816 ürün yarıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!