‘Et’liye ‘süt’lüye karışacak

Güncelleme Tarihi:

‘Et’liye ‘süt’lüye karışacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2014 01:19

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et ve Süt Kurumunun ana statüsüne yönelik düzenlemenin birkaç gün içerisinde yayınlanacağını belirterek, "Süte ve süt piyasalarına da müdahale edebilme imkanı geliyor" dedi.

Haberin Devamı

Eker, "Dünya Süt Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Süt Üretim ve Tüketiminde Değer Zinciri Konferansı"nın açılışında, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diledi. Eker, olaya ilişkin gerekli tedbirlerin alınacağını, sorumlularla ilgili hukukun gereken işlemleri yapması için çaba göstereceklerini söyledi.

SÜT ÜRETİMİ 18.2 MİLYON TON

Hayvancılık sektörüne yönelik desteklemelerin, toplam tarımsal destekler içerisindeki payının yüzde 30'u aştığını bildiren Eker, süt üretiminin 11 yılda 8.4 milyon tondan 18.2 milyon tona ulaştığını ifade etti. "Son 11 yılda hayvancılığa verilen destek 33 kat artırıldı" diyen Eker, bu sayede hayvan varlığının da çok önemli oranda arttığını kaydetti. Eker, süt teşvik primi başta olmak üzere süt tozuna destek, tarımsal kredi faizlerinin düşürülmesi, hayvancılığa sıfır faizli kredi ve hibe gibi önemli destek politikalarının devreye girmesiyle hayvancılıkta hem yüksek verimli kültür ırklarının hem de birim hayvandan elde edilen süt miktarının artırıldığını belirtti.
Okul Sütü Projesini 3 yıldır başarıyla yürüttüklerinin altını çizen Eker, 2013'te sanayiye giden süt miktarının 8 milyon tona ulaştığını belirtti. Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sözleşmeli süt tedarik mevzuatı hazırlanıp piyasa mekanizmaları güçlendirilecek. Üreticinin de sanayicinin de artık birbirini gördüğü, tanıdığı birbiriyle ilişkisinin daha sağlam olduğu bir mekanizmanın kurulması lazım. Üretici açısından da bu güvendir, sanayici açısından da bu güvendir. Sanayici kimden, nerede, hangi kalitede sütü, ne kadar miktarda alacağını bilir, planlamasını ona göre yapar. Üretici de aynı şekilde ürettiği sütün elinde kalma korkusunu taşımadan, böyle bir endişeye kapılmadan nereye satacağını bilmesi açısından bu önemli. Sözleşmeli süt tedarik mevzuatı bu bakımdan bu ihtiyacı giderecek. Et ve Süt Kurumunun etkinliği artırılacak. Ana statüsü zannediyorum birkaç gün içerisinde yayınlanacak Et ve Süt Kurumunun. Dolayısıyla süte ve süt piyasalarına da müdahale edebilme imkanı geliyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!