'Örnek olarak öğrencilere gezdiriliyordu'

Güncelleme Tarihi:

Örnek olarak öğrencilere gezdiriliyordu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 13:57

Soma Kömür İşletmeleri AŞ’den üst düzey bir yetkili, maden faciasının ardından Hürriyet’e açıklamalarda bulundu. Yetkili söz konusu facianın madencilik literatüründe görülmemiş bir kaza olduğunu belirtti. Bu açıklamanın ardından Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan Radikal'e konuştu ve "Trafoda kalitesiz malzemeler kullandı açıklamasının yalan olduğunu iddia etti. Gürkan daha önce verdiği bir beyanat da ise madencilerin göçük altında kalmaları durumunda 15-20 gün yaşayabilecekleri alanlar oluşturacaklarını söylemişti.

Haberin Devamı

merdil@hurriyet.com.tr

Şirket yetkilisi, 2009 yılında Ciner Grubu’ndan Soma Eynez bölgesinde 15 milyon ton kömür rezervinin üretilmesi kontratını aldıklarını belirterek, bu bağlamda üretilen kömürün sahibinin devlet olduğunu, bedel karşılığında işletme yapıldığını kaydetti.

15 YAŞINDA İŞÇİ OLASILIĞI YOK
Yıllık 3 milyon ton kömür üretimi bulunan Soma’da 3 bin çalışanları olduğunu söyleyen şirket yetkilisi, “Sendikasız işçi çalışmıyor. Şirketimizin çalışanlarının yüzde 100’ü sendikalı. Bordrosuz, sendikasız çalışan işçimiz yok. 15 yaşında bir işçinin bizde çalışması gibi bir olasılık yok. Kimlik kaydı 15 olan birinin, bu şirkette çalışma imkanı yok” şeklinde konuştu.

Örnek olarak öğrencilere gezdiriliyordu
SOMA HOLDİNG BAŞKANI: KAZA DURUMUNDA…

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER GEZİYOR
Madencilikte 30 yıllık geçmişe sahip olduklarını anlatan üst düzey şirket yetkilisi, “Türkiye’de bizim tek işlettiğimiz maden ocağı değil, işlettiğimiz maden ocaklarının hepsi denetime açık. Bugün dahi gelip gezilebilir. Dünya standartlarında iş yapmaya özen gösteriyoruz. Örnek olarak gelip öğrenciler gezdiriliyor. Doğru yatırımlar yapan, emniyete en fazla önem veren şirketiz” dedi.

Haberin Devamı

MADENCİLİK LİTERATÜRÜNDE YOK
Madencilik dışında bir iş kazasıyla karşı karşıya olduklarını dile getiren yetkili, şöyle devam etti:

“Çok farklı, çok trajik bir olay yaşandı. Madencilik dışında bir iş kazasıyla karşı karşıyayız. Madencilik literatürü içinden bir kaza değil, grizu patlaması ya da göçük değil. Ani bir alev alma durumu var. Trafo patlaması denildi, kaynağı tespit ettikten sonra bununla ilgili açıklamayı yapacağız. Şu an tek önceliğimiz, amacımız arkadaşlarımızı oradan kurtarmak. Bu yaraları sarmanın yollarını arayacağız. Kaynağını tespit edeceğiz.”

TRAJEDİMİZ BÜYÜK
Bütün güçlerini verip kazanın sebebini araştıracaklarını dile getiren şirket yetkilisi, “Biz o bölgenin büyük bir şirketiyiz. Binlerce aileye istihdam sağladık. Arkadaşlarımızın arkasında duracağız, kaybettiklerimizin yakınlarına yardımda olacağız. Trajedimiz büyük” şeklinde konuştu.

GÜRKAN FACİA KAZAYLA İLGİLİ KONUŞTU
Maden faciasıyla ilgili ihmaliniz olduğunu düşünüyor musunuz? “Şu an bakanlarımızla beraber toplantı halindeyiz. Bakan Bey ve diğer bakanlar da burada. Onun için toplantı bitmeden herhangi bir bilgi verme imkanım yok. Çünkü bende pek fazla bir şey bilmiyorum.” Trafoda kalitesiz malzeme mi kullandınız? Uzmanlar patlamanın bu yüzden çıkabileceğini söylüyor… “Tamamen yalandır. Malzemelerimizin tamamı Ex-proof. Bu işletmede her sene en az 2 kere iş güvenliği müfettişleri gelir ve burayı denetler. 2 Defa denetimden geçtik.”

İŞTE GÜRKAN’IN O AÇIKLAMALARI
Enerji Günlüğü'nden Mehmet Kara'ya verdiği röportajda, Merzifon'da yeni Çeltik işletmesinin bitme noktasına gelmiş rezervinin yanında başka sahalar bulduklarını aktaran Alp Gürkan, şu açıklamalarda bulundu: "Burada sondaj çalışmalarına başladık çok iyi neticeler aldık, sondaj çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Orada elde edeceğimiz neticede oraya 135 ya da 270 megavatlık bir santral kurarak buradaki işletmeyi yine aynı şekilde mevcut eski teknolojinin tamamen dışına çıkıp Soma'da uyguladığımız ileri teknolojinin uygulanacağı, tamamen mekanize olan her türlü şeyin bulunduğu... Her türlü şey; Türkiye'de metan gazı patlar. Bu metan gazının kontrol altında tutulduğunu bilecek bir sistemleri kullanıyoruz biz Soma'da. Bunu ortaya koymak, her hangi bir kaza olduğu zaman yer altında insanların dışarı çıkamamaları halinde, en azından 500 tane yer altı çalışanı işçisinin uzun bir süre yer altında yaşama imkanı sağlayacak yaşama alanları yaratacağız. Orada bir kaza oldu dışarı çıkamadılar, isterlerse 15-20 gün kalabilirler. İçinde her türlü ihtiyacın olduğu gayet geniş yaşam alanları var. Dolayısıyla bunların hepsine ihtiva eden bir yapıyı yine Merzifon'da yapmayı planlıyoruz. Sondajlar iyi gidiyor. Bunun dışında yine ilgimiz olan bir ihaleye girdik. İhale bir başka firma nedeniyle iptal oldu. Tunçbilek bölgesi var, orada yeni çıkacak ihaleye girip yine yer altında devam etmek istiyoruz. Bizim Türkiye'de ki üretim hedefimiz, istihdam hedefimiz, bütün bunların hepsinin pozitif gelişmesi halinde senede 10 ile 15 milyon ton arasında kömür üretmek ve yaklaşık 10 bin kişiye istihdam yaratmak. Bu rakam yeraltını da alırsanız şu anda Türkiye'nin yüzde 60'ı falan."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!