Plastik toptan holding çıktı

Güncelleme Tarihi:

Plastik toptan holding çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 01:44

1970’li 80’li yıllarda ‘fenomen’ olan plastik topların üreticisi Hakkı Yayla’nın çocukları şimdi 400 milyon liralık kimyasal hammadde ticareti yapan bir ticaret ve sanayi grubunun patronu konumunda. Grubun, Umman’da pet şişe de üreten bir ‘su şişeleme tesisi’ var.

Haberin Devamı

KARADENİZ insanının, fırtınalı denizlerde yol alma yeteneği girişimciliğine de yansıyor. Trabzon’dan İstanbul’a ‘gurbetçi’ gelen bir plastikçide işçi olarak

Plastik toptan holding çıktı
çalışan Hakkı Yayla’nın kurduğu bidon fıçılar ve lastik top üreten şirketi, ikinci kuşağın da gayretleriyle bu yıl 400 milyon lira ciro bekleyen bir sanayi ve ticaret gurubuna dönüşmüş durumda. Yaylalar Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Celal Yayla (büyük oğul) şöyle anlatıyor girişimcilik öyküsünü:

5 KARDEŞ YOLA ÇIKTI

Babam Hakkı Yayla, önce Mercan’da bir plastik imalatçısında 3 yıl işçi olarak çalışmış. 1967’de 5 kardeşiyle kendi imalathanelerini kurmuşlar. İlk ürettikleri ürünler battal bidonlar, plastik fıçılar. 60 litrelik ürünler. Talep çok yüksek olunca çok kazanmışlar ve yatırım yapmışlar. Babam daha sonra amcamız Bahattin Yayla ile diğer kardeşlerden ayrılıp yeni bir ürün yapmayı düşünmüş. Yurt dışında bir fuara gitmişler ve orada bir PVC rotasyon makinesini görmüşler. Bu makine plastik top üreten bir makineymiş aslında. İtalya’dan bu makineyi sipariş etmişler. 1972’de bir çoğumuzun çocukluğundan hatırladığı o kolay patlayan plastik topların üretimine başlamışlar. Tam 22 yıl bu top üretimi rakipsiz devam etti. ‘Plastik top’ üretiminden çok büyük sermaye sağlandı. 1994’te ‘meşin’ toplar girmeye başlayınca plastik topların pazarı da küçüldü. Bu nedenle de başka alanlarda üretim ve ticaret arayışı başladı.

CENNET YATAKLARI

Top işine devam ederken, meşhur ‘cennet yaylı yatakları’ fabrikasını kurduk. O da çok iyi bir çıkış oldu. Sonra fabrikayı sattık. Aynı dönemlerde ilaç sanayi için ‘enjeksiyon tesisi’ kurduk ve 1994’te Bahattin amcamızdan da ayrıldık. Artık çekirdek aile olarak babam ve biz 4 kardeş çalışmaya başladık.

İLAÇ KUTUSU ÜRETİMİ

Zamanla, Türk ilaç sanayiindeki büyük sanayicilerin ilaç şişelerini (plastik) üreten büyük bir tedarikçi olduk. İlaç, kozmetik, deterjan, kimya sektörüne ambalaj üreten bir tesis. Plastik şişe, kavanoz, kutular, serum askıları vs. Bu fabrika aylık 800 ton plastik işleme kapasitesine ulaştı ve onu da sattık. Plastik sanayiinde asıl kârlılığın hammadde ticaretinde olduğunu gördük. Hammadde ithalatına ve ticaretine odaklandık. Bu yıl 400 milyon lira ciro bekliyoruz. Son dönemde de inşaat işimize ağırlık vermeye başladık. İstanbul ve Bodrum’da projelerimiz var. Dubai’de de proje yaptık teslim ettik. Bu alanda daha da büyüyebiliriz. Grubumuzda toplam 500 çalışanımız var.

Haberin Devamı

Plastik toptan holding çıktı

Haberin Devamı

Dubai’de şirket Umman’da üretim

YAYLALAR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Celal Yayla, “Dubai’de, kaynağı Umman’da olan bir su fabrikasına ortak olduk (Mahadha Natural Water). 7 emirlikte dağıtımımız, günlük 750 bin litre dolum kapasitemiz var. kapasite artırımı için yeni yatırım yapacağız. Burada şişeleme için kullandığımız petleri de kendimiz üretiyoruz. Ciro 30 milyon doları aştı” diyor.

sozdemir@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!