Osmangazi’ye Çinli talip

Güncelleme Tarihi:

Osmangazi’ye Çinli talip
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 01:15

2010’da özel sektöre devredildikten sonra devlete borcunu ödemeyen ve yönetimine EPDK tarafından el konulan elektrik dağıtım şirketi Osmangazi EDAŞ’ın geleceği belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

Daha önce teklif veren ancak devralamayan Polat Yol Yapı’nın, Çinli CMEC şirketi ile ortaklığı görüştüğü öğrenildi.

ELEKTRİK dağıtım özelleştirmeleri kapsamında 2010 yılında Yıldızlar SSS Holding’e devredilen Osmangazi EDAŞ’ın durumuyla ilgili belirsizlik devam ediyor. Bugünlerde enerji kulislerinde, Çinli China Machinery Engineering Corporation’un (CMEC), Polat Yol Yapı şirketiyle ortak olarak Osmangazi EDAŞ’la ilgilendiği ve şirket hakkında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) bilgi aldığı konuşuluyor. Ancak diğer taraftan, Eskişehir, Afyon, Bilecik, Kütahya ve Uşak’ın elektrik dağıtımını gerçekleştiren Osmangazi EDAŞ’ın Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’ye (TETAŞ) olan borçları birikmeye devam ediyor.


PARA ÖDEYEMEDİ

Osmangazi EDAŞ’ın özelleştirme ihalesi sonrasında yaşanan gelişmeler oldukça karışık. Yıldızlar SSS Holding, 1.4 milyon abonesi bulunan Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin hisselerinin tamamını 2010’da 485 milyon dolar karşılığında Özelleştirme İdaresi’nden devraldı. Ancak kısa bir süre sonra, şirketin kuracağı 380 megavatlık kömür santrali için EPDK’nın istediği 6 milyon liralık teminatı bulmakta zorlandığına yönelik haberler çıktı. Geçtiğimiz yıl ise şirketin, abonelere sattığı ve parasını tahsis ettiği elektrik için TETAŞ’a ödeme yapmadığı ortaya çıktı.

YÖNETİM DEĞİŞTİ

TETAŞ’a olan 150 milyon lira civarındaki borcunu ödememesi ve yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle şirkete el konulacağı konuşulurken, devlet şirkete el koymak yerine yönetimine el koyma kararı aldı. Şirkette beş yönetim kurulu üyesinin 4’ü görevden alınırken, yerlerine EPDK tarafından yeni üyeler atandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise “Bu bir el koyma değil. Bu, şirketin hisseleri yine özel sektörde kalmak kaydıyla yönetiminin değişmesidir” şeklinde açıklama yaptı. Şirkete yeni alıcı bulmak için Ak
Yatırım’a yetki verilirken, bir süre sonra OEDAŞ hisselerinin yaklaşık 590 milyon dolar bedelle Polat İnşaat’a devredildiği yönünde bir haber çıktı.

ÇİNLİLER GELDİ

Satışla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, söz konusu şirketin Polat İnşaat değil Polat Yapı olduğu ancak hisseleri devralmak için yeterli finansmanı bulamadığı bilgisi kulislere yansıdı. Şimdiyse, Polat Yapı’nın OEDAŞ hisselerini almak Çinli ortak bulduğu belirtiliyor. Çinli CMEC’in, Polat Yapı yöneticileriyle birlikte EPDK’ya giderek OEDAŞ ile ilgili brifing aldığı öğrenildi. Eğer Çinli CMEC, OEDAŞ hisselerini Yıldızlar SSS Holding’den devralırsa, Türkiye elektrik dağıtım sektöründe ilk Çinli şirket olacak. Diğer taraftan TETAŞ, geçtiğimiz günlerde OEDAŞ’ın hala elektrik borçlarını ödeyemediğine yönelik EPDK’ya yazı yazdı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!