Gecikmeli ihalede 2.7 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Gecikmeli ihalede 2.7 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 01:15

KEMERKÖY ve Yeniköy Termik Santralleri özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 2.7 milyar dolar ile IC İçtaş verdi.

Haberin Devamı

Daha önce 10 Ocak’ta yapılacağı duyurulan ihale, yatırımcılardan gelen talep üzerine ertelenmişti. Uzmanlar, güncel belirsizlikler dikkate alındığında satış ve fiyat garantisi olmadan teklif edilen bu rakamın ‘iyi’ olduğunu söylüyor.

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) grup halinde Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ile Kemerköy Liman sahasının özelleştirilmesi ihalesinde, en yüksek teklifi veren şirket üçüncü köprü projesini de üstlenen IC İçtaş oldu. 1 milyar 35 milyon dolar ile başlayan ihale süreci 2 milyar 671 milyon dolar ile tamamlandı. İçeride ihale yapılırken, dışarıda ise işçilerin eylemi vardı.

2 AY ERTELEME KARARI

ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun yönettiği ihaleye, IC İçtaş’ın yanı sıra Park Holding, Limak, Çelikler-Kalyon OGG, Elsan ve Konya Şeker teklif verdi. Kemerköy Termik Santrali’nin üç ünitede toplam 630 megavat (MW), Yeniköy Termik Santrali’nin ise iki ünitede toplam 420 MW kurulu gücü bulunuyor. Termik santral ihalesi şubat ayında yapılacaktı ancak yurtiçi ve yurtdışında oluşan konjonktür ile doların durumu nedeniyle yatırımcılardan gelen talep üzerine ertelenmişti. ÖİB yetkilileri, “Santral ihalesine 20’den fazla talep geldi. Yatırımcılar ihalenin kendilerini daha iyi hissedecekleri bir zamanda yapılması talebinde bulundu. 2 ay erteleme kararı aldık” demişti.

SEYİTÖMER’E GÖRE DÜŞÜK AMA

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Lideri Uygar Yörük, ihalenin ardından şu değerlendirmeyi yaptı: “Başta özgül ısı sarfiyatı olmak üzere santrallerin teknik ve çevresel standartlar açısından önemli yatırım ihtiyaçları var. Maden sahalarında kömür üretiminin acık işletmeden yeraltı madenciliğine geçiyor olması maliyetleri artıran bir unsur ancak yine de bu santrallerin karlılıklarını koruyacaklarını düşünüyoruz. Her ne kadar Seyitömer termik santralinin özelleştirmesindeki rakamla kıyaslandığında, kurulu güç bazında bakıldığında daha düşük görünse de, güncel belirsizlikler içinde satış ve fiyat garantisi olmadan ticari riski üstlenilerek teklif edilen bu rakam, geleceğe dönük beklentilerin pozitifliğini yansıtan önemli bir gösterge. Ulaşılan rakamın düzeyi, ithal kömür santrali kurulmasından ziyade mevcut santraller ve yerli kömür kullanımıyla devam edileceğini düşündürüyor.”

Perakende kızışacak

IC Holding’in Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş ve Trakya bölgesinde görevli perakende satış şirketinin de sahibi olduğunu vurgulayan Yörük, “Ayrıca üretim portföyünde HES’ler de var. Dolayısıyla bu termik santral, portföy için önemli bir baz yük kaynağı haline gelecek. Bu portföyün önümüzdeki dönemde kızışacak perakende satış sektöründe önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yüzde 30’luk devir

Haberin Devamı

ÖİB’nin devam eden santral özelleştirmeleri kapsamında 21 Nisan’da 300 MW kurulu gücü bulunan Zonguldak-Çatalağzı ve 30 Nisan’da ise 630 MW kurulu gücü olan Muğla-Yatağan için son teklif verme tarihleri bulunuyor. Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan santrallerinin ihalelerinin tamamlanmasıyla, Kurulu gücün yüzde 30’unun devri gerçekleşmiş olacak.

Limandan ithal kömür gelebilir

Haberin Devamı

ERNST&Young Türkiye, Enerji Piyasaları Danışmanlık Hizmetleri Müdürü Anıl Savaş Kılıç “Kendi kömür sahası olan büyük bir santral olması önemli. Limana yakın oluşu ithal kömür kullanımına da izin veriyor. Bütün bunlara ek olarak eğer yatırım planlarında zaten kömürlü santral varsa, bu sebeple fiyat konusunda daha agresif davranmış olabilirler.”

İşçilere önce atlı polis sonra gaz

KEMERKÖY, Yeniköy ve Yatağan termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı 10 Nisan’dan bu yana Ankara’da ÖİB önündeki Kurtuluş Parkı’nda eylem yapan işçilerin etrafında dün öğleden sonra ihale yapılacağı duyumu üzerine yoğun güvenlik önlemi alındı. Çevik Kuvvet ekipleri, park içinde bekleyen işçilerin biraz geri çekilmesini istedi. Bunun üzerine işçiler ile polisler arasında tartışmalar yaşandı. Çevik Kuvvet ekipleri daha sonra işçilerin bulunduğu alanı demir bariyerlerle çevirdi. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı atlı birlikler de işçilerin etrafında önlem aldı. Bunun, atlı birliklerin ilk görevleri olduğu belirtildi. İşçiler, barikatı yıkınca polis müdahale etti. Polisin gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalesi sonrası işçiler çevreye dağıldı. Milas’taki Yeniköy ve Kemerköy ile Yatağan Termik Santrali’yle her iki ilçedeki kömür işletmeleri de enerji ve maden işçileri tarafından işgal edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!