Yarasalar eski muhtarın başını yedi!

Güncelleme Tarihi:

Yarasalar eski muhtarın başını yedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 10:37

Aydın Söke’ye bağlı Kaygılı Köyü’nde bulunan bir mağarada bulunan yarasa gübresi, köyün eski muhtarı Hüseyin Akceylan ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı karşı karşıya getirdi. Akceylan, yarasa gübresi toplamak için aldığı izinle kaçak kazı da yapınca bakanlık olaya el koydu. Akceylan 50 gün hapiste kaldı. Son seçimde de aday olan Akceylan kazanamayınca köyü de terk etti.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ilginç bir olayı ortaya çıkardı. Karar göre, üç dönem muhtarlık yapan Akceylan, Malkaya Mağarasında bulunan

Yarasalar eski muhtarın başını yedi
yarasa gübresini toplamak için Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu.

Kurul, Akceylan’a şartlı izin verdi. İzin bir tek gübre toplanmasını kapsıyordu. Ancak mağarada bir çok kez kaçak kazı yapılarak tarihi eser çıkarıldı. Çıkarılar eserler ilgili makamlara bildirilmedi.

Konuya ilişkin ihbar 27 Mart 2013’te BİMER’e (Başbakanlık İletişim Merkezi) yapıldı. Yapılan şikayet sonrası Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Uzmanları hazırladıkları 9 Nisan 2013 tarihli raporla mağaranın 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi gerektiğini kaydetti. Kurumlar arası yapılan yazışmalar sonrası Malkaya Mağarası I. Derece Arkeolojik Sit alanı tescil edildi.

Haberin Devamı

'KÖYÜ TERK ETTİ'
Kaygılı Köyü Muhtarı Cavit Gayaf, olaya ilişkin kendisinin de duyumları olduğunu, eski muhtarın bu olaylar nedeni ile 1 yıl kadar önce 50 gün tutuklu kaldığını söyledi. Muhtar Gayaf, iki dönemdir kendisinin muhtar olduğunu ifade ederek “Eski muhtar 2009 muhtarlık seçimine de girdi ama kaybetti. Geçtiğimiz mart’ta da seçime girdi yine kaybetti. Muhtarlık seçimini ikinci kez kaybedince kötü terk etti. Ben de nerede olduğu bilmiyorum” dedi.

Malkaya Mağarası sit alanı ilan edildi:

Yarasalar eski muhtarın başını yedi

dgokce@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!