En büyük ‘yerli’ olmayı hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

En büyük ‘yerli’ olmayı hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2014 01:02

Mediterra Capital ACP Sigorta’nın çoğunluk hissesini satın aldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki yatırımlara odaklanan bağımsız özel sermaye fonu Medittera Capital, ACP Sigorta’nın çoğunluk hissesini aldı. Mediterra Capital Kurucu Ortağı Ahmet Faralyalı, “ACP Sigorta ile bir yandan satın almalarla büyürken, bir yandan da organik büyüme ile Türkiye’de yaygınlaşacağız. Hedefimiz 2015 sonunda en büyük yerli oyuncu olmak” dedi.

SON dönemde satın alma ve birleşme operasyonlarının yoğunlaştığı sigorta sektöründe, bir hisse satışı daha gerçekleşti. Türkiye’deki yatırımlara odaklanan bağımsız özel sermaye fonu Mediterra Capital Partners, sigorta ve reassürans brokerliği hizmeti veren ACP Sigorta’nın çoğunluk hissesini satın aldı. Mediterra Capital Partners’ın Kurucu Ortağı Ahmet Faralyalı, Türkiye’de sigortacılık alanında penetrosyonun halen çok düşük seviyelerde olduğunu hatırlatarak, “Sigorta sektöründe alınacak çok mesafe var. Her yıl çift haneli büyüyor. Biz de ACP Sigorta ile, bir yandan satın almalarla büyürken, bir yandan da Türkiye’deki yaygınlığımızı artırarak organik büyüme fırsatlarını hayata geçireceğiz. 2015 sonunda sigorta brokerliğinde Türkiye’nin en büyük yerli oyuncusu olmayı hedefliyoruz” dedi.

TÜRKİYE ZENGİNLEŞTİKÇE

Sigorta sektörünü uzun zamandır incelediklerini kaydeden Faralyalı, şöyle konuştu: “Türkiye ekonomisi büyüdükçe, sigorta şirketlerinin teminatlandıracağı varlıklar ve bunları değeri de artacak. Kurumlar büyüdükçe, Türkiye zenginleştikçe sektör daha da büyüyecek. Dolayısıyla bu noktada şirketlerin, kendilerine özel, daha iyi hizmet veren sigorta şirketlerine olan ihtiyacı daha da artacak. Bu anlayışla sigorta sektörüne yönelik girdiğimiz yatırım arayışı bizi ACP Sigorta’ya getirdi. Her şeyden önce bizimle aynı etik değerleri paylaştığını gördüğümüz ACP Sigorta’nın elindeki portföy, kârlılık ve büyüme potansiyeli bize cazip geldi. Ayrıca yaptığı işte ehil olan ve bizimle birlikte elini taşın altına koymaya hazır bir yönetim ekibinin olması karar vermemizde önemli etkenler oldu.”

EN BÜYÜK YERLİ OYUNCU

Her ne kadar yaptıkları işlem ‘satın alma’ olarak anılsa da, aslında bunun bir ortaklık olduğunu vurgulayan Faralyalı, “ACP Sigorta’nın Genel Müdürü Cem Pekkutlucan, şirketin 3’te bir hissesine sahip olarak genel müdürlüğe devam edecek. Stratejileri de birlikte şekillendireceğiz. Yönetim kadrosunun aynı vizyonu paylaşarak, büyük bir istekle yoluna devam etmesi önemli. Bunun bilincinde olunması çok önemli” dedi. Mediterra’nın ortaklığı ile birlikte, ACP Sigorta’ya giren sermaye ile şirketin büyümesini hızlandıracaklarını söyleyen Faralyalı, “Sektördeki satın alma fırsatlarına bakacağız. Türkiye’nin büyük şehirleri başta olmak üzere her yerinde yaygınlaşmayı ve 2015 sonunda en büyük yerli sigorta brokerliği hizmeti veren şirket olmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Anadolu’daki sanayi şehirlerine bakıyor

MEDITERRA’nın son 12 ayda 5 yatırım yaptığını hatırlatan Ahmet Faralyalı, “Geçen yıl biraz hızlı gittik. Bu yıl biraz bu yatırımları sindirerek, girdiğimiz şirketlere ne tür katkılar sağlayacağımıza bakacağız. Dolayısıyla bu yıl yeni yatırımlara daha az zaman ayırıyor olacağız. Ancak yine de fırsatları değerlendiriyoruz. Bu yıl bir ya da maksimum 2 yatırım yapmayı planlıyoruz. İstanbul dışındaki sanayi şehirlerinde arayışlarımız sürüyor” dedi.

3 ana temaya odaklanıyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 10-50 milyon dolar arasında yatırımlarla, kârlı, büyüme ve kurumsallaşma potansiyeli yüksek şirketlere yatırım yaptıklarını belirten Ahmet Faralyalı izledikleri stratejiyi şöyle özetledi: “Mediterra Capital olarak 3 ana temada yatırım yapmaya odaklanıyoruz. Bunları; tüketici harcamasının büyümesinden yararlanan sektörler, kurumsal müşterilere daha verimli çalışmalarını sağlayacak ürün ve hizmetler sağlayan şirketeler ve ihracat odaklı üretim sanayi şirketleri olarak sıralamak mümkün. Arzum tüketici harcamalarının büyümesinden yararlanan, inovatif ürünleriyle fark yaratan, geleceği çok parlak bir şirket. ACP Siorta, Logo Yazılım ve Filo Türk Kiralama özellikle B2B dediğimiz alanda şirketlere yönelik çok özel çözümler sunan, yüksek büyüme potansiyeli olan şirketler. Uğurlu Balık özellikle ihracatta hızla büyüyen bir şirket.”

Haberin Devamı

25 milyar dolarlık varlık ve risk teminatı

ACP Sigorta CEO’su Cem Pekkutlucan, toplamda 25 milyar doları aşkın bir varlık ve riski teminat-landır-dıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Türkiye çapında 60’dan fazla çalışanımız ile 500’ün üzerinde kurumsal ve 5 binin üzerinde bireysel müşteriye risk, poliçe yönetimi ve poliçe sonrası özel hizmetleri veriyoruz.Nestle, GE, Zorlu, BP, Mercedes gibi çok büyük kurumla çalışıyoruz. Türkiye’de alanımızda ilk 5 büyük içinde yer alıyoruz. Ancak hem kurumsallaşma hem de daha fazla büyümek için daha büyük bir güce ihtiyaç duyuyosunuz. Tıpkı arabanızın motorunun belli bir kapasitenin üstüne çıkamaması ama enerjinizin daha fazla olması gibi biz de daha hızlı büyümek için bu ortaklıkla şirkete turbo motor takmış olduk. Mediterra ile bizi biraz da şans bir araya getirdi. Meditterra ile sadece sermaye girişi sağlamak değil aynı zamanda stratejik ortaklık sağlamak istedik. Bize ciddi bir sinerji yaratacağına inandık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!