Pandır'ın sac hayali

Güncelleme Tarihi:

Pandırın sac hayali
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2014 01:07

Erdemir, başlattığı Ar-Ge hamlesiyle gözünü yurtdışındaki otomotiv üreticilerine dikti.

Haberin Devamı

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, “Yerli sanayideki payımızı yüzde 50’ye yükseltmeyi planlarken, diğer yanda ise yapacağımız yatırımlarla yurtdışındaki otomotiv üreticilerine mal satmayı hedefliyoruz” dedi.

5.1 milyar dolar ciro ve 484 milyon dolar kârla Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinden bir tanesi olan Erdemir, otomotiv sektörüne yönelik adımlarını hızlandırdı. 2006-2012 yılları arasında Tofaş CEO’luğu görevinde bulunan Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, grubun otomotiv sektörüne doğrudan büyük katkısı olduğunu belirterek, “Bir otomobilin ağırlığının jant hariç yüzde 70’ini sac oluşturuyor. Bir başka deyişle bir aracın yaklaşık 830 kilogramını sadece çelik oluşturuyor. Otomotivde pazar payımız yüzde 36. Ancak hedeflerimiz büyük. Bu yüzden otomotiv Ar-Ge’sine yatırımlar yapıyoruz. Hayalimiz dünya devlerine çelik satabilmek” diye konuştu.

150 MİLYON DOLAR YATIRIM

Yassı çelikte yerlilik oranını artırmak ve kaliteyi yükseltmek için 150 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirten Pandır, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de yıllık çelik üretimi 34.8 milyon ton. Otomotiv için gerekli olan yassı çelik üretimi ise bu rakamın yüzde 12’si seviyesinde. Erdemir olarak bir aracın yüzde 50’sini yapabiliyoruz. Biz bu oranı yüzde 70’e çıkarmak istiyoruz. Geri kalan yurtdışından ithal ediliyor. Yeni galvaniz hattı kuruyoruz, haddehane yenileniyor. Metalurji Ar-Ge’si yapmaya çalışıyoruz. Otomotivde sürekli yenilikler oluyor. Buna ayak uydurmak gerekiyor. 4-5 yıl içinde sadece Türkiye’deki otomotiv üreticilerin değil Mercedes, BMW, Volvo gibi dünya devlerine sac ihraç etmeyi planlıyoruz. Hayalimiz o.”

YENİ PROJELERİ ÇEKİYOR

Türkiye’de üretilen yassı çeliğin otomotiv sektörü için yetersiz kaldığını ifade eden Ali Pandır, yılda yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ithalatın yapıldığını kaydetti. Pandır, “Yerlilik oranını yükselterek, ithalatın payını 50’ye indirmek istiyoruz. Böylece cari açığa 200-225 milyon dolarlık katkımız olacak” diye konuştu. Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Pandır, yerlilik oranının yükselmesiyle yeni otomotiv projelerinin önünü açtıklarını söyledi ve ekledi: “Yerli sac tedarik etme şansı arttıkça yatırım gelme şansı yükseliyor. Otomotiv şirketleri sadece işçilik maliyetlerine bakmıyor. Robotlaşma arttıkça işçilik maliyetlerinin önemi azalıyor. Otomotivciler başka faktörlere önem veriyor. Yerli çelik de bunların başında geliyor. Son dönemde Erdemir’in yerli çeliğiyle yeni bir otomotiv yatırımı ülkemize çekmeyi başardık.”

En büyük müşteri Ford Otosan

Haberin Devamı

ERDEMİR, Türkiye’de Uzakdoğulu üreticiler dışında tüm otomotiv markalarına ürün tedarik ediyor. En büyük müşterisi Ford Otosan. Oyak Renault ve Tofaş, Erdemir’in diğer büyük alıcıları. Yılda 8.3 milyon ton çelik üreten grup, yurtdışına da ihracat yapıyor. Erdemir, Dacia’nın Fas ve Romanya’daki tesislerine sac ihraç ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!