Kadın çiftçinin hayatı, yarışmayla değişti

Güncelleme Tarihi:

Kadın çiftçinin hayatı, yarışmayla değişti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2014 12:58

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bilgi yarışmasında bölge birincisi, ardından Türkiye üçüncüsü olan çiftçi Hasret Lök, hazırladığı projeye 50 bin lira hibe desteği alarak açık sistem ahır kurdu.

Haberin Devamı

Merkeze bağlı Kazmaca köyünde yaşayan Hasret Lök (34), süt sığırı yetiştiriciliğiyle ilgili proje hazırlayıp, ön koşulu yerine getirdikten sonra "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" genel kültür ve bilgi yarışmasına başvurduğunu, il ve bölge birinciliğinin ardından Balıkesir'deki finalde Türkiye üçüncülüğü elde ettiğini anlattı.

Yarışmada dereceye girdiği için "Köyümdeki kadınlara örnek olmak istiyorum" başlıklı projesine 50 bin lira hibe desteği aldığını belirten Lök, köyüne açık sistem ahır kurduğunu ve 10 gebe süt sığırı yetiştirmeye başladığını kaydetti.

Yarışma sayesinde hayatının değiştiğini, elde ettiği başarıyla çiftçi kadınlara örnek olduğunu düşündüğünü vurgulayan Lök, sığırlardan üçünün buzağıladığını, hayvanlarına özenle baktığını söyledi.

Haberin Devamı

Çiftçi çocuğu olmasının yarışmada avantaj sağladığına değinen Lök, şöyle konuştu:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yarışması için kadın çiftçiler çok sayıda proje hazırladı. Yarışmada önce il birincisi, sonra Kayseri'de bölge birincisi, Balıkesir'de de Türkiye finalinde üçüncü oldum. Kazandığım başarı ve kurduğum ahır, kadın çiftçileri heyecanlandırdı. Köyümde açık sistem ahırı ilk ben kurdum. Bu işin avantajlarını çiftçilerimize anlatıyorum. Yarışmaya girdiğimde elimde hiçbir şeyim yoktu, şimdi açık sistem ahırım ve 10 süt sığırım var. Köyümdeki çiftçilere örnek olmak için elimden gelen gayreti gösteriyorum."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam da bakanlığın kadın çiftçileri desteklendiğini, Hasret Lök'e verilen desteğin buna en güzel örnek olduğunu belirtti.

Projenin, köydeki kadınları üretime ve ekonomiye yönetme adına önem taşıdığına dikkati çeken Sağlam, şunları kaydetti:

"Bakanlığın yarışmasına ülke genelinden çok sayıda proje katıldı. Hasret Lök'ün derece elde etmesi bizi sevindirdi. Osmaniye Valiliği de İl Özel İdaresi'den 10 bin lira ek destek sağladı. Hasret hanım, sadece köyündeki kadınlara değil, bütün çiftçilere örnek olmuştur. Bu projesinin süt sığırcılığıyla uğraşan çiftçilere yeni bakış açısı getireceğine inanıyorum. Türkiye nüfusunun yüzde 23,6'sı tarımda çalışıyor. Bunun yüzde 60'ını kadınlar oluşturuyor. Çiftçilikle uğraşan kadınlarımızın tarımsal üretime sağladığı katkıyı vurgulamak, kaynaşmalarını sağlamak, bitkisel ve hayvansal bilgilerini artırmak istiyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!