Demir-çelik sektörünün TRT isyanı

Güncelleme Tarihi:

Demir-çelik sektörünün TRT isyanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2014 01:31

DEMİR-çelik sektörü, başta TRT payı olmak üzere elektrik faturalarına yapılan eklemelere isyan etti.

Haberin Devamı

Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Sadece geçen yıl üyelerimiz 35 milyon dolar TRT payı ödedi. Bunun gibi nedenlerle artık rekabetçi fiyatlarımız yok. Geçen yıl üretim olanağı varken üretim yapılmadı, 5.8 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Alarm veriyoruz” dedi.

SAYAÇ OKUMA 80-100 BİN TL

Demir çelik sektöründeki en temel girdilerden biri olan elektrik faturalarına sürekli olarak yan giderler eklendiğine dikkat çeken Yayan, “Sayaç okuma bedeli mesela. Bir evin sayacının okunması ile bir fabrikanın sayacının okunmasında hiç bir fark yok. Ama evden 2 lira alınıyorsa, bir demir çelik tesisinden 80-100 bin TL alınıyor” dedi.

En temel sorunlarından birinin de elektrik faturasının yüzde 2’si düzeyinde olan TRT payı olduğuna dikkat çeken Yayan, “Biz çelik sektörüyüz, biz niye TRT’yi destekliyoruz? Diğer kanallar nasıl ayakta kalıyorsa TRT de öyle kalsın. TRT gibi kalemler bizi aşağıya çekiyor. Geçen yıl ithalat yüzde 25 arttı, ihracat yüzde 7 azaldı. 3 kuruş alacağız diye Türkiye’ye zarar veriyorlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TRT’ye sektör olarak sadece son 1 yılda verdikleri desteğin 35 milyon dolara ulaştığını ifade eden Yayan, bunun gibi maliyetler nedeniyle Türkiye’de üretilebilecek yassı ürünlerin yurtdışından ithal edildiğini ve 5.8 milyar dolarlık ithalat bedeli ödendiğini söyledi. Sektörde kapasite kullanım oranlarının da, üretim yerine ithalatın tercih edilmesi nedeniyle düştüğünü söyleyen Yayan, “Başta TRT payı olmak üzere yan unsurlar kalkmalı” dedi.

BAKMADAN GEÇME!