Türkiye, Expo 2015’e katılmama kararı aldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Expo 2015’e katılmama kararı aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2014 15:47

Türkiye, Milano’da yapılacak Expo 2015 fuarına katılmama kararını aldı ve bu kararını geçen hafta içinde İtalya’ya resmen iletti. Türkiye’nin 2012 senesinde Expo 2015 için Katılım Protokol’ü imzalamış olması ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün son İtalya gezisinde Expo’nun gündeme gelmiş olmasına karşın son dakika gelen bu katılmama kararı İtalya’da şok etkisi yarattı.

Haberin Devamı

Türk diplomatik kaynaklar, “Büyük bir olasılıkla katılmayacağız. Ama bu kararın politik bir yönü” diyerek, katılmama kararını teyit ederken, İtalya tarafı ise her ne kadar derin bir hayalkırıklığı için de olsa hala Türkiye’nin kararını değiştirebileceği umudunu taşıyor.

Resmi katılmama nedeni açıklanmamasına karşın, İtalya’nın 2020 Expo’su için İzmir’i destekleyeceği sözünü vermesine karşın Dubai lehine oy kullanmış olması en olası nedenler arasında gösteriliyor. İtalya, bu sözü, 2015 Expo seçimlerinde İzmir’e karşı kendi kenti olan Milano’nun kazanmasının ardından vermişti. İzmir, 2015’i Milano’ya, 2020 Expo’sunu da Dubai’ye karşı kaybetmişti.

Diplomatik çevrelerde yapılan değerlendirmelerde, katılmama kararının doğrudan Başbakanlık tarafından alındığı, Dışişleri’nin bu karardan çok da memnun olmadığı kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün, Ocak ayı sonunda gerçekleştirdiği İtalya ziyareti sırasında Expo 2015 konusunun gündeme gelmiş olmasına da dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük fuarı olarak kabul edilen ve 5 senede bir gerçekleştirilen Expo’ya Türkiye büyük önem veriyor. Hem ülkenin yurtdışında tanıtımı hem de bu fuarın yaratacağı artı değer açısından önemli bulunan Expo’ya katılım için de son senelerde büyük yatırım yapılmıştı.

Türkiye ile İtalya, 2015 Expo’su için Katılım Protokolü’nü 2012 senesinde imzalamışlardı. Türkiye, hala Expo 2015’in resmi web sitesinde katılımcılar arasında görünüyor.

1 Temmuz 2014’de AB’nin dönem başkanlığını üstlenecek olan İtalya, Türkiye’nin AB sürecindeki en önemli destekçileri arasında gösteriliyo

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!