1.8 milyar dolarlık dev nükleer ihalesi

Güncelleme Tarihi:

1.8 milyar dolarlık dev nükleer ihalesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2014 15:35

Türkiye'nin ilk nükleer santralı olan Mersin Akkuyu Projesi çerçevesinde bu yıl 1.8 milyar dolarlık ihale açılacak. Saha içi yapılar, yollar, inşaat malzemelerinin üretimi, nükleer buhar jeneratörü ve ağır inşaat vinçleri tedariki için 1.8 milyar dolarlık ekipman alım ihalesi açılacak.

Haberin Devamı

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin 2014 takviminde herhangi bir değişiklik bulunmadığı, çalışmaların iş takvimine uygun yürütüldüğü ve gecikmenin söz konusu olmadığı bildirildi. Hazırlanan iş takvimine göre bu yıl bir dizi ihale ve buna bağlı olarak yapım ve tedarik işleri gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında bu yıl ilk olarak, saha inşaata hazırlanacak. Bu çerçevede sahaya enerji temini ve bağlantı yollarının yapımı gerçekleştirilecek. Hidroteknik yapıların tasarımı, saha dışı yol inşaatı, su boru hattı şebeke ve tesis inşaatı, çalışanlar için geçici yaşam alanı, saha içi alt yapı tesisleri ve yol yapımı, inşaat malzemeleri üretim tesisi yapımı, nükleer buhar jeneratörü ve ağır inşaat vinçlerinin tedariki yapılacak.

SU ALMA YAPISI İÇİN İHALE
Gerekli izinlerin alınmasının ardından su alma yapısının tesisi için ihaleye çıkılacak. Bu iş çerçevesinde, su alma tesisinden santral sahasına 'su boru hattının çekilmesi' ve 'su arıtma tesisinin yapılması' da planlanıyor. Ayrıca sahayı karayollarına bağlayan tali yolun uzatılması ve ikinci yolun yapımı öngörülüyor.

Haberin Devamı

ÇED, NİSAN'A...
"Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' kararının Nisan ayında alınması beklenirken, bu kararın ardından inşaatta çalışacaklar için geçici bir yaşam alanı ve yapı-montaj tesisi için iöncelikli yapıları inşa edilecek.
Aynı dönemde sahada yangın güvenlik tedbirlerine ilişkin çalışmalara devam edilecek ve geçici yangın deposu ile yangın emniyet yolları oluşturulacak. Sahada kullanılacak inşaat malzemelerinin üretimine de devam edilecek. Yine aynı şekilde proje kapsamındaki gerekli mühendislik etütleri ve sahanın çevresel izlemesi ile ilgili çalışmalar da sürecek.

3.5 MİLYAR DOLARLIK EKİPMAN ALINACAK
Akkuyu için yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ekipman alımı yapılması planlanırken, bunun 1.8 milyar dolarlık bölümü 2014 yılı içinde yapılacak. Bu çerçevede açılacak bazı ihaleler ise şöyle sıralanıyor:
- Hidroteknik yapıların tasarımı
- Saha dışı ulaşım yollarının inşaatı, nükleer santral su boru hattının dış şebekeleri ve tesisleri, inşaat çalışanları için geçici yaşam alanı, saha içi altyapı tesisleri ve yolları, inşaat malzemelerinin üretimi
- Tedariki uzun süren ekipmanların imalatı ve tedariki (nükleer buhar jeneratörü), ağır inşaat vinçlerin tedariki
Yetkililer, 20 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek nükleer santral için belirlenen çalışma takviminde herhangi bir değişiklik yapılmadığını ve Nisan'da alınacak olan ÇED olumlu raporunun ardından çalışmalara hız verileceğini belirttiler.

İLK ÜRETİM, 2020
Proje için inşaat lisansının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan 2015 sonunda alınması, ilk ünite inşaatının ise Ocak 2016'da başlaması öngörülüyor. Herhangi bir aksilik olmaz ise ilk reaktörde elektrik üretiminin 2020 ortasında başlaması planlanıyor. Diğer 3 ünitenin ise birer yıllık aralarla devreye girmesi ve 2023 yılında tüm projenin bitirilmiş olması hedefleniyor.

BAKAN YILDIZ: "NÜKLEER HIZLANDIRILACAK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soçi’de yaptığı açıklamada Akkuyu Nükleer Santralı ile ilgili hızlanılması gerektiğini belirterek, Fukuşima'dan sonra güvenlik endekslerinin artırıldığına dikkat çekmişti. "Tabii bundan sonra ÇED süreci var, inşaat izni süreci var, lisanslama süreci var. Bunların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bu manada iki tane ayrı komite kurduk. O iki komite de bundan sonra daha hızlı çalışmanın yollarını inşallah açmış olacak" demişti.
Akkuyu Enerji Santralının yapımını üstlenen şirketin kayıtlı sermayesini 2.8 milyar liraya yükselttiğini vurgulayan Yıldız, "Bu özellikle Türkiye'nin siyasi istikrarının tartışılmaya çalışıldığı bir ortamda ciddi ve önemli bir güven göstergesidir. Rusya Federasyonu ile karşılıklı güvene dayanan birçok projeyi genişletmeye ve ilerletmeye çalışıyoruz" diye konuşmuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!