Sigorta şirketlerine yabancıların ilgisi sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Sigorta şirketlerine yabancıların ilgisi sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2014 01:11

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Towers Watson’ın Türkiye Genel Müdürü Süha Alıcı, sigorta sektörünün büyüme potansiyeli doğrultusunda, yabancı yatırımcının sektöre olan ilgisinin devam ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Türkiye’deki sigorta ve emeklilik şirketlerinin neredeyse tamamına danışmanlık hizmeti veren Towers Watson Türkiye Genel Müdürü Süha Alıcı düzenlediği basın toplantısında sektördeki gelişmeleri değerlendirdi.

Sigorta sektörünün büyüme potansiyeli doğrultusunda, yabancı yatırımcının sektöre olan ilgisinin devam ettiğini ifade eden Süha Alıcı, “Özellikle geçtiğimiz yıl pazarda birçok şirket satışa çıktı ve yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi gördü. Yabancıların ilgisi hâlâ sürüyor ancak 2008 - 2009 küresel kriz öncesi fiyat çarpanlarına ulaşmak artık daha zor görünüyor,” dedi.

Alcı şöyle konuştu. “Emeklilik tarafında büyüme tahmini yeni devlet katkısı ve benzeri beklentiler dolayısıyla hâlâ yüksekken, yabancılar ürün kârlılıklarındaki düşüşlerin etkisini de değerlemede dikkate alıyor. Diğer taraftan, Türkiye’de yeni ortaklıklara açık şirket sayısı da daralmaya başladı. Bu faktör, olası yatırımlarda fiyatı yukarı çekici bir etmen olacaktır. Sektörde konsolidasyon beklentisinden de söz edebiliriz. Fakat konsolidasyonun yanı sıra küçük pazar payına sahip yabancı şirketlerin organik büyüme ya da pazardan çıkma gibi kararlarına da tanıklık edileceğini belirtmek gerekir. Şirketlerin hangi kararı alacaklarında pazardaki uzun ve kısa dönem kârlılık trendleri de rol oynayacaktır.”

Haberin Devamı

Çalışanlarını BES’ten yararlandıran firma sayısı artıyor

Yaptıkları çalışmaların sigorta sektöründe önemli bir potansiyele işaret ettiğini belirten Süha Alıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “İş dünyasındaki yan hak uygulamalarının çeşitliliği yakın zamanda ciddi oranda artış gösterecektir. Bu durum sigorta ve emeklilik şirketleri için önemli fırsatları beraberinde getiriyor, çünkü yan haklar politikalarında farklılık yaratmak isteyen şirketler işveren katkılı emeklilik planlarını çalışanlarına sunmaya başladılar. 400 firma üzerinde yürüttüğümüz çalışmaların ortaya koyduğu üzere, 2009 yılında çalışanlarına işveren katkılı emeklilik planı sunan şirketlerin oranı %29 seviyesindeydi. Devlet katkılı bireysel emeklilik uygulamalarının da hayata geçtiği 2013 yılında bu oran son 4 yıl içerisindeki yükseliş paralelinde %40’a çıkmış bulunuyor. Bu artışın belirleyicisi olan faktörler arasında sosyal güvenlik tarafından sunulan emeklilik yardımlarının yeterli seviyede olmaması, çalışanların geleceğe yönelik kaygıları, BES’in (Bireysel Emeklilik Sistemi) beraberinde getirdiği birikim fırsatları ve bu birikimlerin işveren ve devlet tarafından desteklenmesi sayılabilir.”

Haberin Devamı

Bireysel emeklilikle tasarruf oranı yükselir

Bireysel emeklilik sistemi geliştikçe Türkiye’nin tasarruf oranının yükseleceğini hatırlatan Süha Alıcı, Towers Watson’ın sahip olduğu küresel deneyimi bu büyümeye katkı yapmak için kullandıklarını ifade etti. Genel Müdür Süha Alıcı, çalışan kesim için emeklilik planlarının bugüne dek hiç olmadığı kadar ön plana çıktığını da belirtti: “Towers Watson’ın 2012 yılında Türkiye’de gerçekleştirmiş olduğu işgücü araştırması sonuçlarının ortaya koyduğu hususlar dikkat çekici. Araştırma sonuçlarına göre, şirketin emeklilik planı sunması çalışanların çalışmak istedikleri kurumu seçme kriterleri arasında 6. sırada yer alıyor. Yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre, her 10 çalışandan 6’sı son yıllarda emekliliğin kendisi için her zamankinden daha fazla önem kazandığını belirtiyor. Araştırmaya yanıt veren katılımcıların yarısı bireysel emeklilik sistemine yatırım yapmaya hazır olduklarını dile getiriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!