Türk şirketleri Ukrayna’daki gösterilerden şimdilik etkilenmedi

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketleri Ukrayna’daki gösterilerden şimdilik etkilenmedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2014 15:37

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de geniş kitlelerin katılımıyla başlayan gösteriler çatışmaya dönüşmüştü. Özellikle gösterilerin merkezi olan Maidan Nezalejnosti'de bazı Türk şirketlerinin de mağazaları bulunuyor. Alınan bilgilere göre mağazalarda herhangi bir fiziki zarar yaşanmazken polis kontrolüyle meydana girenler alışverişlerini gerçekleştirebiliyor. DEİK Türk-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin kaosun uzaması veya büyümesi durumunda ithalat ihracat dengelerinin etkilenebileceğini ancak 2013'teki rakamların aşılabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Ocak ayında başlayan gösteriler ülkedeki günlük hayatla birlikte ekonomik durumunu da etkilemeye başladı. Bazı kamu binalarını ele geçen gösteriler geçtiğimiz aylarda özellikle Maidan Nezalejnosti'de (Bağımsızlık Meydanı) büyük kitle gösterileri yapmış ve polisle çatışmıştı. Kiev'deki dev meydanda bazı Türk firmalarının mağazaları da bulunurken Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticari hacim ve yatırımların etkilenip etkilenmeyeceği de merak konusu oldu.

MAĞAZALARDA ZARAR YOK
Gösterilerin merkezi haline gelmiş Maiden yakınında Colins, Little Big gibi hazır giyim şirketlerinin mağazaları bulunurken temsilciliğini FİBA Holding'in yaptığı GAP, Marks and Spencer gibi global markaların mağazaları da bulunuyor. Dış Ekonomik İlişkiler Komitesi'nden (DEİK) alınan bilgilere göre bu mağazalar gösterilerden herhangi bir fiziki zarar görmedi. Güvenlik kontrolünden geçen Ukrayna vatandaşlarının eskisi gibi alışverişlerini yaptığı, protestonun ilk günlerine göre normalleşmenin sağlandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

KURUN ARTMASI ENDİŞE YARATIYOR
Öte yandan olayların Ukrayna ekonomisine etkisi de kısa vadede olumsuz oldu. 25 Aralık'tan bugüne dolar Ukrayna Para Birimi Grivna karşısında yüzde 5'in üzerinde değer kazanırken 1 dolar 8.10'dan 8.60 Grivna'ya kadar yükseldi. Aynı zamanda DEİK Türk-Ukrayna İş Konseyi Başkanı olan Tureks Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Çetin kurun yükselmesiyle birlikte Ukraynalıların alım gücünün düştüğünü kaos ortamının devam etmesi veya daha ağırlaşması durumunda ithalat ihracat dengelerinin etkilenebileceğini belirtti.

DIŞ TİCARETTE ERİME BEKLENMİYOR
Türkiye'nin Ukrayna ile dış ticaret hacmi 2013 yıl sonu itibariyle 6,7 milyar dolara ulaştı. 2012'de bu rakam 6.2 milyar dolardı. 6.7 milyar doalrlı khacmin 2.2 milyar dolarını ihracat oluştururken 4.5 milyar doları ithalat olarak gerçekleşti. İhracatta meyve, sebze ve motorlu taşıt öne çıkarken ithalatın neredeyse yarısına yakını demir-çelik sektöründen geliyor. Ruşen Çetin ticaret hacminde bir zayıflama görülmediğini belirtirken "Günbegün bazı dedikodular çıkıyor ithalat ve ihracat dondurulacak diye. Kiev'deki olayların 10-15 şehre yayılması da kötü bir gelişme ancak ticaret hacminde geçen yıla göre bir azalma beklemiyorum. En kötü ihtimalle 2014'te 2013 rakamları yakalanır" diye konuştu.

Haberin Devamı

SİYASİ ATMOSFERİN YUMUŞAMASI BEKLENTİSİ
Öte yandan Türk işadamları Ukrayna'daki siyasi krizin yumuşamasına dair işaretler olduğunu da belirtiyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukovich'in 2004 yetkilerine geri dönmesine yol açacak yasanın geçmesiyle birlikte Türk işadamları da ülkede yumuşama bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!