Tunceli İstanbul'un ensesinde

Güncelleme Tarihi:

Tunceli İstanbulun ensesinde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2014 11:40

Türkiye'de nüfus istatistiklerinin açıklandığı gün, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı da (TEPAV), 81 ilin toplumsal cinsiyet eşitliği karnesini açıkladı. Buna göre, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından en eşitlikçi il İstanbul. Ankara 15. sırada yer alırken, İzmir 22. sıraya kadar düştü. Cinsiyet eşitliğinde en kötü karne ise Ağrı’nın.

Haberin Devamı

Hülya Demirdirek ve Ülker Şener’in hazırladığı endekste, Birleşmiş Milletler’in kullandığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi temel alındı. Belediye meclisinde temsil, lise ve üniversite mezunu kadın nüfus, ergen yaşta annelik, anne ölüm oranı ve kayıtlı istihdam baz alınarak yapılan endekste, kadın erkek arasındaki eşitsizliklerin en az olduğu il İstanbul olarak belirlendi. Endekste ikinci sırada ise Tunceli yer aldı. Kadınların eğitim düzeyinde Türkiye genelinde 9. sırada olan Tunceli, ergen doğumda da Türkiye’de en iyi durumda olan ikinci il oldu. Kadınların il yönetiminde temsil edilmesinde ise Tunceli, Türkiye genelinde birinci sıraya oturdu. Tunceli’nin kadın verilerindeki en kötü sonucu, istihdam alanında oldu. Tunceli, kadın istihdamı açısından tüm iller içinde 27. sırada yer aldı. Tunceli’nin ardından gelen iller de Bolu, Düzce ve Eskişehir olarak sıralandı.

Haberin Devamı


EN EŞİTSİZLER ARASINDA BİR BÜYÜKŞEHİR: ANTEP

Ağrı, kadın istihdamı ve eğitiminde Türkiye sonuncusu olurken; ergen doğumunda en iyiden en kötüye doğru yapılan sıralamada 78. sırada yer aldı. Kadınların yerel yönetimdeki temsilinde de Ağrı’nın yeri 71. sıra oldu. Ağrı’yı Bitlis, Kilis, Gaziantep ve Siirt takip etti. Gaziantep’in bu sonucu almasında özellikle kadınların yerel yönetimdeki temsil oranı belirleyici oldu. İllerin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre 30. sırada yer alan Antep, kadınların temsili açısından ise 72. sırada yer aldı.

CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE EN İYİ 5 İL

1.İstanbul 0.3336
2.Tunceli 0.3362
3.Bolu 0.3506
4.Düzce 0.3532
5.Eskişehir 0.3573

CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE EN KÖTÜ 5 İL

77. Siirt 0.5916
78.Gaziantep 0.5921
79.Kilis 0.6014
80.Bitlis 0.6248
81.Ağrı 0.6263

NASIL BELİRLENİYOR?
Birleşmiş Milletler her yıl düzenli olarak, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ yayımlıyor. TEPAV’da bu endeksin kriterlerini göz önünde bulundurarak Türkiye’nin ‘eşitsizlik’ haritasını çıkarmış. Hurriyet.com.tr’ye konuşan TEPAV adına araştırmayı hazırlayan iki kişiden biri olan Ülker Şener eşitsizliği belirlemedeki kıstasları şöyle açıklıyor: 1 Çocuk anneliği oranı 2 Annelerin ölüm oranı 3 Kadınların eğitim durumu 4 Kadın istihdamı oranı (kayıtlı) 5 Belediye meclisinde kadın oranı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!