Taksitle alamayacaksınız

Güncelleme Tarihi:

Taksitle alamayacaksınız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2014 06:16

Vatandaşa, BDDK’dan çok kötü sürpriz. BDDK, kredi kartı ve nakit çekimlerinde taksit sayısını 9 ayla sınırlandırırken; kuyum, telekomünikasyon, gıda ve akaryakıtta taksit uygulamasını kaldırdı. Sabah saatlerinde bir BDDK yetkilisi telekomünikasyonun içerisine cep telefonlarının da girdiğini açıkladı, ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan telekomünikasyon kapsamına kontör satışlarının girdiğini söyledi. BDDK'nın ilgili dairesi şu anda konuya açıklık getirebilmek için yeni bir çalışma yapıyor. Cep telefonlarına taksit olup olmayacağı an itibariyle belirsiz.

Haberin Devamı

Hükümetin, hem krediler ve kredi kartlarındaki hızlı büyümeyi hem de cari açığı frenlemek üzere aldığı bankacılık tedbirleri, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun hazırladığı yönetmeliğin taslaktan daha sert olması dikkat çekti.

Mobilya, beyaz eşya, tatil, araç kiralama dahil olmak üzere hiçbir mal ve hizmet alımında taksit süresi 9 ayı geçemeyecek. Yüzde 30 peşinatı olmayan, araba kredisi çekemeyecek. Bu sınırlamalara takılmadan kredi kartıyla alışveriş yapmak ve kredi ile araba almak isteyenler için son tarih ise 2 Şubat 2014.

Taksitle alamayacaksınız

ayalp@hurriyet.com.tr

TATİLDEN, ARAÇ KİRALAMAYA BEYAZ EŞYADAN MOBİLYAYA 9 AY

Haberin Devamı

Banka Kartları ve kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle, kredi kartıyla yapılan mal ve hizmet alımı ile nakit çekiminin taksitlendirme süresi 9 ayla sınırlandırıldı.

BDDK’nin değişiklik taslağında elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımı, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili alımlarda taksit süresi 6 ay olarak öngörülmüştü. Ancak Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik çok daha sert bir sınırlama getirdi.

TELEKOM VE KUYUMDA 0 TAKSİT

Telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili alımlarda da gıda ve akaryakıtta olduğu gibi ‘hiç taksit’ olmayacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir BDDK yetkilisi, son yapılan değerlendirmelerle telekomünikasyon ve kuyum ürünlerinin de 'taksitsiz' satışa dahil edildiğini belirtirken, bunun bilgisayar, cep telefonu, fotoğraf makinası gibi tüm elektronik eşyaları kapsadığını söyledi. Ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, telekomünikasyon kaleminde kontörlü satışların olduğunu, elektronikte ise vadenin 9 olduğunu açıkladı. Babacan düzenlemenin 'telekom' sektöründe faaliyet gösteren firmaları kapsadığını belirtti.

BDDK'nın ilgili dairesi şu anda konuya açıklık getirebilmek için yeni bir çalışma yapıyor.

Yine BDDK’nin taslağında beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit süresi 12 ay ile sınırlandırılması öngörülürken; yeni yönetmelikte bu süre de 9 aya indirildi. Böylece evlenmeyi düşünen, çeyiz planları yapanların beyaz eşya ve mobilyada taksit süresi de ‘ertelemeli dönem dahil’ 9 ayı geçemeyecek.

Haberin Devamı

HASAN VATAN: BİZ ÖYLE YORUMLAMADIK

Konuyla ilgili açıklama yapan Vatan Bilgisayar'ın patronu Hasan Vatan, “Biz telekomünikasyona gelen taksit sınırlamasını cep telefonu ve bilgisayar olarak yorumlamadık. Bu operatörlerin vadeli cep telefonu satışlarıyla ilgili olabilir. Söz konusu 9 aylık taksit sınırlaması ise bizi çok etkilemez. Çünkü biz zaten 10 aylık taksit yapıyorduk en fazla. Telekomünikasyona taksitin kaldırılmasının içinde bilgisayarın olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Taksitler kalkarsa senet yoluna gitmeyiz. Bunun yerine kullanıcılara tüketici kredisi kullandırırız” dedi.

MAĞDURİYET YARATIR

Tüketiciler Birliği Başkanı Aydın Ağaoğlu kredi kartına getirilen taksit sınırlamasını olumlu buluyor. Vatandaşın gelirinin çok üstünde borçlandığını ifade eden Ağaoğlu, “Firmalar ve bankalar aşırı reklam bombardımanıyla taksit puan ve indirim gibi avantajlarla gelir düzeylerinin üzerinde yönlendirmelerinin sonucu bugün ödeme güçlüğüne düştüler” diyor. Cep telefonu ve bigisayarlar için getirilen taksit yasaklarıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Ağaoğlu ,”Bunlar artık lüks olmaktan çıktı. Bu ürünler lüks değil artık. Cep telefonu sayısı Türkiye’de 70 milyon adede yaklaştı. Taksitlendirilmenin ortadan kaldırılması mağduriyet yaratır” dedi.

Haberin Devamı

50 BİNİN ALTINA YÜZDE 30 PEŞİNAT ŞARTI
Konut kredilerinde olduğu gibi taşıt kredilerinde ve finansal kiralama işlemlerinde de vatandaşın cebinde ‘peşinat’ olması gerekecek. Cebinde parası olmayan ne sıfır ne de ikinci el otomobil alacak ya da kiralayacak. Buna göre;
Vatandaş, mevcut sistemde cebinde hiç parası olmadan sıfır ya da ikinci el araba kredisi alabilirken, 1 Şubat 2014’ten itibaren alamayacak.
Alacağı arabanın nihai fatura değeri, yani vergiler dahil satış fiyatı 50 bin lira ve altında ise; vatandaşın cebinde en az bunun yüzde 30’unun bulunması gerekecek. Bir başka ifadeyle 50 bin liralık araba alacak vatandaşın cebinde 15 bin liranın hazır olması gerekecek.

Haberin Devamı

50 BİNİN ÜZERİNDEKİ ARABALAR…?
Peki ama fiyatı 50 bin liranın üzerinde olan arabalarda durum ne olacak? Yine 50 bin liraya kadar olan bölüm için yüzde 70’ine kredi alınabilecek. 50 bin liranın üzeri içinse bu sınır yüzde 50 olarak uygulanacak. Yani 100 bin liralık bir araba almak isteyen vatandaş; ilk 50 binlik bölüm için 15 bin lira; ikinci elli binlik bölüm için de 25 bin lira olmak üzere; toplamda 100 bin liralık araç için cebinde 40 bin lira para bulunduracak. Geri kalan 60 bin lirayı da bankadan kredi olarak çekebilecek.

İKİNCİ EL ARAÇLARDA…
İkinci el araçlarda taşıt değerinin tespitinde ‘kasko’ değeri esas alınacak. Kredilendirmesi ise yine sıfır araçlardaki gibi 50 bin liraya kadar olanlarda yüzde 70; 50 binin üzerinde ise yüzde 50 olarak uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!