Yeni yılda vergi cezaları

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılda vergi cezaları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2013 01:58

Yeni yılda fatura, gider pusulası, müstahsil ve serbest meslek makbuzu verilmemesi ve alınmamasının cezası 190 lira olarak uygulanacak.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı'nın “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, 1 Ocak 2014'ten itibaren en az ceza haddi, damga vergisinde 9,70 lira, diğer vergilerde ise 19 lira olarak uygulanacak.

Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu verilmemesi, alınmaması durumunda 190 lira, bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek toplam ceza 97 bin lira olacak.

Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenleme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi, kullanılmaması veya bulundurulmaması durumunda 190 lira, her bir belge türüne ilişkin her bir tespit için toplam ceza 9 bin 700 lira, her bir belge türüne ilişkin bir takvim yılı içinde kesilecek toplam ceza 97 bin lira olarak uygulanacak.

Maliye Bakanlığınca tutulma ve günü gününe kayıt edilme mecburiyeti getirilen defterlerin bulundurulmaması, günü gününe kayıt yapılmaması, yetkililere ibraz edilmemesi ile levha bulundurma ve asma mecburiyetine uyulmaması halinde ödenecek tutar 190 lira olarak belirlendi.

Belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ilişkin kural ve standartlara uymayanlar 4 bin 400 lira ödeyecek.

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak işlemlerde kullanılma zorunluluğu getirilen vergi numarasını kullanmaksızın işlem yapanlar 230 lira, belge basımı ile ilgili bildirim görevini tamamen veya kısmen yerine getirmeyen matbaa işletmecileri 700 lira ödemek durumunda kalacak.

Bilgi vermekten çekinen birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında bin 200 lira, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 600 lira, bunların dışında kalanlar hakkında 300 lira ceza uygulanacak.

Ayrıca, tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayanlara bir takvim yılı içinde kesilecek toplam özel usulsüzlük cezası 970 bin lira olarak belirlendi.

2014 yılında fatura kullanma mecburiyetindeki limit 800 lira, tahakkuktan vazgeçme limiti de 21 lira olarak belirlendi.

Yeni yılda sermaye şirketlerinin 1. derece usulsüzlük cezası 110 lira, birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabında 70 lira, ikinci sınıf tüccarda ise 36 lira olacak.

Muhtarların karne tasdiki sırasında aldıkları harç tutarı 2,10 lira olacak.

Yeni yılda defter tutma hadleri de belirlendi. Buna göre, bilanço hesabı esasına göre defter tutmada alış tutarı 150 bin lira, satış tutarı 200 bin lira olarak uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!