Diktatör oğluna rüşvet soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Diktatör oğluna rüşvet soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2013 02:00

Dünyanın büyük uçak motoru üreticilerinden Rolls Royce Endonezya'nın eski diktatörünün oğluna 20 milyon dolar ve mavi bir Rolls Royce model arabayı rüşvet olarak vermekle suçlanıyor.

Haberin Devamı

Eski Rolls-Royce çalışanı Dick Taylor’ın iddiasına göre şirket, Endonezya’nın eski diktatörü Gerenal Suhatro’nun oğlu Tommy Suhatra’ya rüşvet verdi. İddiaya göre Rolls-Royce ülkenin en büyük havayolu şirketi Garuda’ya Trent 700 uçak motoru satabilmek için iş bağlantısının yapılması için Suhatra’ya 20 milyon dolar rüşvet verip bir de mavi bir Rolls-Royce marka araba hediye etti. SFO olay 1990 yılında olmasına rağmen 23 yıl sonra iddialar hakkında soruşturma açtı.

İngiltere’nin Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (SFO) bu iddiaları araştırmak üzere harekete geçtiğini duyurdu. SFO 2012 yılında da şirketin Çin ve Endonezya’daki aracı kurumları hakkında bilgi almıştı. Rolls-Royce hakkında rüşvet skandalı ortaya çıktıktan sonra şirketin hisseleri yüzde 0.5 düştü.

Haberin Devamı

Geçen hafta Suhatra’nın rüşvet aldığıyla ilgili olarak bütün iddiaları reddetmesinin ardından SFO’nun yolsuzluk soruşturmasını açması da dikkat çekti. Rolls Royce daha önce 2005 ve 2010 yıllarında Çin’deki havayollarına uçak motoru satmak için rüşvet yoluna başvurmakla suçlanmıştı. Rolls-Royce ise rüşvet iddiaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada rüşveti kesinlikle kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!