Önüne gelen soyuyor

Güncelleme Tarihi:

Önüne gelen soyuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2013 01:17

Soyguncuların son dönemki en gözde yerlerinden birisi de PTT şubeleri. Çoğunlukla bir veya iki kişinin çalıştığı ve herhangi bir güvenlik tertibatının olmadığı bu şubelerden arka arkaya soygun haberleri geliyor. Sadece son 1 buçuk ay içinde 8 PTT şubesi soyulurken, PTT Genel Müdürü Osman Tural güvenlik hizmetine maliyeti nedeniyle karşı çıkıyor. Tural, “2 kişinin çalıştığı yerde güvenlikçi olmaz. O zaman bakkal çakkal da güvenlikçi tutsun” diyor.

Haberin Devamı

PTT’de çalışan memurlar son zamanlarda çok tedirgin günler geçiriyor. Çünkü güvenlik görevlisi olmayan şubelerde soyguncularla vezne memuru direk karşı karşıya kalıyor. Hırsızlar PTT şubelerini tiner ve benzin dökerek yakmaktan memurlara silah çekmeye kadar pek çok yöntemle soygunlarını gerçekleştiriyorlar. Çalışanlar ise acilen PTT şubelerine güvenlik görevlisi konulmasını istiyor.

PTT memurları zaman zaman sahte para alıp bunu fark etmediklerinde de tahsil ettikleri kadar sahte parayı ödemek zorunda kalabiliyorlar.

PSİKOLOJİLERİ BOZULDU

Önüne gelen soyuyor

Türk Haber-Sen Başkanı İsmail Karadavut PTT çalışanlarının soygunlardan çok rahatsız olduğunu ve PTT çalışanlarının psikolojisinin bozulduğunu söylüyor. Karadavut, “Soygunlar son derece sıkıntılı bir konu. Çalışanların psikolojik olarak sorunları oluyor. Şubelerin daha kalabalık yerlere alınması konusunda bir çalışma yapıldı. Güvenlik kamerası konuldu, bazı tebdirler alındı. Özellikle tek kişi çalışan şubelerdeki memurlar daha savunmasız. Bu şubelerde 2-3 kişi çalışmasını talep ettik, bazı yerlerde yerine getirildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hırsızların daha çok tek çalışan yerlere gittiğini söyleyen Karadavut, bu sorunu aktardıkları PTT yönetiminin kendilerine her şubeye güvenlik alınmasının pahalı olduğunu söylediğini belirtti. Karadavut, PTT ile yaptıkları görüşmelerden sonra tenha yerdeki bazı şubelerin de kapatılıp daha işlek yerlere açıldığını ifade etti.

HIRSIZLARA EKMEK KAPISI

PTT’de örgütlü sendikalardan olan Kesk’e bağlı Haber Sen'in Genel Örgütlenme Sekreteri Korhan Rüzgar ise PTT şubelerinin hırsızlar için adeta bir ‘ekmek kapısı’ haline gelmeye başladığını ve şubelerin arka arkaya soyulduğunu belirtti.

Son dönemde sadece PTT şubelerine güvenlik kamerası konulabilmesi konusunda adım attıklarını anlatan Rüzgar, “Ancak şubelerin fiziksel güvenliği ile ilgili PTT Genel Müdürü Osman Tural ile görüştüğümüz zaman sürekli olarak önlem alınacağı söylese de maliyetler nedeniyle gerçekleşmiyor. PTT, A.Ş. olduktan sonra kurumu kâr hırsı bürüdü” diye konuştu. Korhan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“PTT şubelerine yönelik soygunlar bu aylarda hız kazandı, buralarda görev yapan arkadaşlarımız yaralandı ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiler. PTT Anonim Şirket olduktan sonra iş güvencesiz ve çok düşük maaşla 3 bin 500 kişi PTT'de işe alındı. Çalışanların hem kurum hem de soyguncular tarafından "güvenlik" ve "güvencesizlik"anlamında tehdit altında kaldıkları görülüyor. Olaylar sırasında yaralanan ve korku içinde kalan tüm arkadaşlarımıza ayrımsız geçmiş olsun diyoruz. Kurum yöneticilerinin de çalışanların sorunlarının çözümü noktasında "kâr"ı baz almayıp bunun yerine onların sesine kulak vermelerini ve bu türden yaşanacak kötü olaylarında sonlandırılması için şubelerin mesai saatleri, çalışan sayısı ve güvenlik anlamında yapılması gerekenlerin ve diğer önerilerin birlikte gözden geçirilmesini talep ediyoruz."

Haberin Devamı

'BAKKAL ÇAKKAL DA KOYSUN'

PTT Genel Müdürü Osman Tural ise 2013 yılındaki PTT soygunlarının 2012 yılından daha az olduğunu söyledi. Sadece iki çalışanın olduğu bir şubeye güvenlik görevlisi atanamayacağını söyleyen Tural, “Güvenlik görevlisi koymanın bir maliyeti var. Türkiye genelinde 4300 şubeden söz ediyoruz. İl Güvenlik Koordinasyon Kurulu’nun gerekli gördüğü yerlerde zaten güvenlik görevlileri var. İki kişiye bir güvenlik olmaz. O zaman bakkal çakkal da güvenlikçi koysun” dedi.

cmumay@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!