Bitcoin kullananların yüzde 44'ü libertaryan

Güncelleme Tarihi:

Bitcoin kullananların yüzde 44ü libertaryan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 12:06

Bitcoin kullananların yüzde 44'ü kendini libertaryan olarak tanımlıyor. Libertaryan tanım olarak anarşizme sempati duyması ile bilinen bir ideoloji. Liberetaryanlık siyasal literatürde aşırı liberalizmin anarşizme kayması olarak da adlandırılıyor. Anarşizm tanımı ise devlet basitçe devlet kuramına karşı çıkmak olarak ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Bitcoin kullananlar arasında yapılan bir araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre sanal para bitcoini kullanan insanların yüzde 44’ü kendisini 'libertaryan' olarak tanımlıyor. Bitcoin kullanıcıları ifadelerinde paranın merkez bankası veya hükümet tarafından kontrol edilmemesi gerektiğini söylüyorlar. Business Insider’ın haberine göre sanal para ile yatırım yapan bu insanlar bitcoini ‘İnsanların parası’ olarak tanımlıyor.

VERGİ ALINMIYOR

Liberallerin bitcoini sevmesinin diğer bir nedeni ise para üzerinden vergi alınamıyor olması. Para internet ortamında devletin kaydı altında olmadığı için kişi ne kadar vergi ödeyeceğine de kendisi karar verebiliyor. Bitcoinin insana getirdiği onca özgürlüğe rağmen para ABD’de piyasada dönen paranın yüzde 1’ine bile denk gelmiyor. Öte yandan paranın kayıtsız olması suçluların da işine geliyor.

Haberin Devamı

SUÇ İÇİN İDEAL

Suç için kullanılacak olan para bir yerden bir yere transfer edilirken ödeme bitcoin ile rahatlıkla yapılabilir. Öte yandan bitcoin çok da güvenli bir para birimi olarak yorumlanmıyor. İşini iyi yapan bir hacker kişilerin bitcoin hesaplarına erişebilir. Geçen aylarda ‘Sheep Marketplace’ soygunu olarak kayıtlara geçen olayda tam olarak 220 milyon dolarlık bitcoin çalındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!