Körfezin ayak izleri

Güncelleme Tarihi:

Körfezin ayak izleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 01:21

YALOVA-İstanbul arası ulaşımı 1.5 milyar dolarlık yatırımla 6 dakikaya indirecek İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ve otoyollarda çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

KÖRFEZİN AYAK İZLERİ / FOTO GALERİ

2015 yılının ortasında bitirilmesi beklenen köprünün ayaklarının yükseleceği 25 bin tonluk kesonlar 2 ay önce denize indirildi. Köprü, İstanbul Boğazı’nı üçüncü kez geçecek ve yine 2015 yılının ortalarında bitirilmesi beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bütünleşecek.
Kesonların, deniz dibine batırılma işlemi devam ederken her gün şantiyeden 7 bin kamyonla 105 bin metre küp hafriyat çıkarılıyor. Otoyolun, mevcut yola göre mesafeyi 140 kilometre kısaltmasıyla yılda 870 milyon TL tasarruf sağlanacak. Yap - işlet - devret modeli ile Otoyol Aş. adı altında birleşen 6 firmanın oluşturduğu konsorsiyum tarafından yapımına devam edilen köprü 3 gidiş, 3 dönüş ve 1 yaya olmak üzere 7 şeritli olacak. Köprünün geçiş ücreti ise KDV hariç 35 dolar. Otoyol A. Ş. CEO’su Yavuz Batum, 5 bin kişinin çalıştığı projede mart ayında köprü kulelerinin zemine oturtulacağını söyledi. Çelik halatların Japonya’da üretildiğini ve halatların bağlanacağı çukurların kazıldığını belirten Batum, “2015 içinde köprü tamamlanacak. Otoyol çalışmaları 7 yıl sürecek. Projenin tamamı 8-9 milyar dolara mal olacak” dedi.

GÜZERGAH NASIL?


Projenin başlangıç noktası Gebze olup, yapılacak otoyol Dilovası ile Hersek Burnu arasındaki İzmit Körfezi’ni 3 kilometrelik Asma Köprü ve her iki taraftaki viyadükleri geçerek Orhangazi ve Gemlik yakınlarından devam edip Ovaakça kavşağı ile Bursa Çevre yoluna bağlanacak. Yeni otoyol, mevcut Bursa çevre yolundan sonra (Bursa – Karacabey) Ayrımı kavşağından yeniden başlayarak Susurluk’un kuzeyinden geçerek Balıkesir’e ulaşacak. Devamında Balıkesir’in batısından güneye yönelen otoyol Savaştepe, Soma, Kırkağaç ilçelerinin yakınlarından geçerek Turgutlu yakınlarında batıya, İzmir – Uşak devlet yoluna paralel ilerleyecek ve İzmir Çevreyolu üzerindeki Anadolu Lisesi Kavşağına bağlanacak.

Haberin Devamı

Kaç kilometre uzanacak?

Proje 384 kilometre otoyol ve 43 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 427 km uzunluğa göre projelendirildi. Devam eden tasarım çalışmalarına ait rakamsal proje bilgiler şöyle;
Güzergah Boyu:
İstanbul-İzmir 384 km
Bursa Çevre Yolu (inşaat kapsamı dışında olup trafiğe açık): 22 km
Toplam Ana Gövde:
406 km
Bağlantı Yolları: 43 km
Kavşak Kolları: 65 km
Mevcut Otoyolu, Devlet veya İl Yolu Düzenlemesi: 31 km
Yan Yollar: 136 km

Haberin Devamı

Bölgedeki satılık konut ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!