Anahtar bilgilerini kopyalayarak onlarca araç çaldılar

Güncelleme Tarihi:

Anahtar bilgilerini kopyalayarak onlarca araç çaldılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 14:51

Ankara'da polis akıllara ziyan bir yöntemle araba çalan şebeyi yakaladı. Çin'den getirdikleri aparatla araçların anahtar bilgilerini kopyalayarak çalıntı araç işine giren şebekeyi polis 'karizma' adını verdiği operasyon ile çökertti. Çetenin, 23 adet çalıntı araç, 4 adet sahte plaka, 1 adet hacizli araç, 1 adet kanunsuz oto parçalamak suçları işlediği tespit edildi. Şebekenin çaldığı 23 otomobile ve hırsızlıkta kullanılan aparatlara el konuldu.

Haberin Devamı

Ankara polisi, Çin’den getirdikleri özel bir aparatla araçların bilgilerini başka bir anahtara yükleyip otomobilleri çalan ve internet üzerinden iletişim kuran çeteyi Ankara, Denizli ve İstanbul’da düzenlediği eş zamanlı ‘karizma’ operasyonuyla çökertti. Operasyonda 23 kişi gözaltına alınırken, çetenin çaldığı belirlenen 23 araca el konuldu.

İŞTE ÇÖKERTİLEN ŞEBEKENİN GÖRÜNTÜLERİ

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, Ankara, İstanbul ve Denizli illerinde otomobil çalıp, ağır hasarlı araçlarla ‘change’ yaparak, üçüncü şahıslara satan bir çetenin izine rastladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan alınan talimat üzerine ekipler, çalışma başlattı. Yaklaşık 8 ay süren araştırma sonucunda örgütlü bir şekilde hareket eden ve otomobil hırsızlığı gerçekleştiren çetenin izine rastlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda düğmeye basan polis ‘karizma’ adını verdiği bir operasyon gerçekleştirdi. Ankara başta olmak üzere, İstanbul ve Denizli illerinde daha önceden belirlenen adreslere yapılan baskınlarda 23 kişi gözaltına alındı. Çetenin, 23 adet çalıntı araç, 4 adet sahte plaka, 1 adet hacizli araç, 1 adet kanunsuz oto parçalamak suçları işlediği tespit edildi. Şebekenin çaldığı 23 otomobile ve hırsızlıkta kullanılan aparatlara el konuldu.

ÖZEL CİHAZLA ARAÇLARIN BİLGİLERİNİ BAŞKA ANAHTARA KOPYALAMIŞLAR
Liderliğini D.U.Y. ve C.Y.’nin yaptığı çetenin çalışma yöntemi de deşifre edildi. Çin’de üretilen özel bir cihaz temin eden çetenin, bu cihazla özellikle çalınması zor ‘immobilizer’ özelliği bulunan araçları çaldığı kaydedildi. Otomobilin kelebek camını kırıp, araca giren çetenin, bu özel aparatla, otomobilin bilgilerini başka bir anahtara aktardığı anlaşıldı. Eski anahtarın etkisiz hale geldiği ve çetenin bu yeni anahtarla hırsızlık olayını gerçekleştirdiği öğrenildi. Zanlıların, ayrıca bu cihazın bilgilerini sürekli güncellediği kaydedildi.

Haberin Devamı

GÖRÜŞMELER 'LİNE' ÜZERİNDEN YAPILMIŞ
Güvenlik kamerasının olmadığı yerleri tercih eden şebekenin, ‘line’ adı verilen programla internet üzerinden haberleştiği ve çaldıkları araçları teslim etmeye giderken, cep telefonlarını evde bıraktığı belirlendi. Çaldıkları otomobilleri ise ya bayanların üzerine ya da sabıkası bulunmayan kişilerin üzerine kaydedip, internet üzerinden satışa çıkardığı ifade edildi.

KULLANDIKLARI ŞİFRELER DİKKAT ÇEKTİ
Hırsızlık çetesinin aralarında kullandığı şifreler de dikkat çekti. Çetenin, Çin’den getirilen aparata, ‘kulak’, çalıntı araca, ‘burun’, ağır hasarlı araca, ‘odun’, change yapılan otomobile, ‘filinta’, çalıntı aracı teslim etmeye, ‘jokey’, otomobil, ‘takım elbise, karizma olsun’ adını verdikleri ifade edildi. Çetenin bir otomobil çalma anı ise güvenlik kameralarına yansıdı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan zanlılar sabah saatlerinden Adliye’ye sevk edildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!