K.Irak petrolü TEC’le aranacak

Güncelleme Tarihi:

K.Irak petrolü TEC’le aranacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2013 01:26

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile işbirliğinin ve Türkiye’ye ulaştırılacak Irak petrolünün nasıl paylaşılacağının ayrıntılarını açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin “Turkish Energy Company” (TEC) adı altında şirket kurduğunu, bu şirket aracılığıyla Kuzey Irak’ta 13 yeni blokta petrol ve doğalgaz aramaya talip olduğunu söyleyen Yıldız, TEC’in bu bloklardan 7’sinde arama iznini tek başına, diğerlerinde ortaklı yaptığını anlattı. Yıldız, henüz sözleşme şartları netleşmediği için çıkarılacak petrol ve doğalgazın miktarını söylemesinin mümkün olmayacağını belirtti.

PARA PAYLAŞTIRILACAK

Bakan Yıldız, Türkiye’ye akan Irak petrolü konusunda hem Bağdat’a, hem de Erbil’e yaptıkları önerinin ayrıntılarını da ilk kez açıkladı. Irak’ın çeşitli bölgelerinden boru hatlarıyla Türkiye’ye akacak petrolün miktarının ne kadar olduğu Türkiye tarafından belirlenecek. Petrolün bedeli Türkiye’de bir kamu bankasında tutulacak. Biriken para daha sonra Bağdat merkezi yönetimi ve Kuzey Irak bölgesel yönetimi tarafından, kendi belirledikleri yöntemle paylaşılacak.

ULUSLARARASI GÖZLEMCİLER

Yıldız, bankada bloke edilen petrol karşılığı paranın dekontunun, hem Bağdat, hem Kuzey Irak tarafından görüleceğini vurguladı. Bu paradan, hangi tarafın ne kadar alacağına kendilerinin karar vereceğini kaydeden Yıldız, “Şimdiki oran (merkezi yönetime) yüzde 83, (Kuzey Irak’a) yüzde 17” dedi. Yıldız, “Paylaşım konusunda anlaşmazlık sürüyor. Bu durumda para kimse almadan birikecek mi?” sorusuna ise, “biriken para kolay paylaşılır” yanıtını verdi. Yıldız, sınırdan petrol miktarının da ayrıntısıyla tutulacağını belirterek, “Eğer istenirse, uluslarası gözlemciler, Bağdat merkezi hükümetinden, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden temsilciler de miktarı gözlemleyebilir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de her bebek otomobille doğuyor

TÜRKİYE’de ölüm ve doğum oranları karşılaştırıldığında, her yıl nüfusun ortalama bir milyon arttığını, trafiğe de ortalama her yıl bir milyon yeni otomobilin girdiğini hatırlatan Yıldız, “Gelen her bebek, otomobiliyle birlikte geliyor” dedi. Yıldız, 10 yılda Türkiye’deki otomobil sayısının 10 milyon arttığını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!