"İran'dan gelen üzüm, Türk etiketi vurulup ihraç ediliyor"

Güncelleme Tarihi:

İrandan gelen üzüm, Türk etiketi vurulup ihraç ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2013 16:26

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz İran’dan getirtilen düşük kaliteli üzümlerin Mersin’deki serbest ticaret bölgesinde işlenerek Türk malı etiketiyle paketlenip dünya pazarlarına sunulduğuna yönelik iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Haberin Devamı

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Türkiye’nin dünyada ilk sırada yer aldığı kuru üzüm üretimi ve ihracatı ile ilgili Meclis Araştırma Önergesi verdi. Önergede İran’dan getirtilen düşük kaliteli üzümlerin Mersin’deki serbest ticaret bölgesinde işlenerek Türk malı etiketiyle paketlenip dünya pazarlarına sunulduğuna yönelik iddialar yer aldı. Sakine Öz Manisalı üreticilerin mağdur duruma düştüğünü belirterek iddiaların araştırılmasını istedi.

Manisa’nın Sultaniye tipi kuru üzümünde 2013 yılında yaşanan dolu ve sel kaynaklı rekolte düşüklüğünün üreticileri ve dürüst ihracatçıları olumsuz etkilediğini belirten Sakine Öz, bu yıl az bulunan Sultaniye tipi kuru üzümün fiyatının arttığını ve maliyeti düşürmek isteyen kimi ihracatçıların, “düşük kalitedeki İran üzümünü serbest bölgede işleyip Türk malı gibi dünya pazarlarına sattığı” yönündeki iddiaların araştırılmasının, sorumluların tespit edilmesinin Egeli üreticilerin, dürüst tüccarların ve borsacıların da talepleri arasında yer aldığını kaydetti.

Sakine Öz’ün basına yaptığı açıklamada şu ifadeleri yer aldı.

“Manisa üzümünün suyu mu çıktı..!”

"İran üzümü Mersin'de paketlenip Türk üzümü diye yurtdışına satılıyor" iddiaları gün geçtikçe artıyor... Üreticinin, borsanın ve tüccarın iddiaları üzerine yeni bir Meclis Araştırma Önergesi verdik... Dolu ve sel afetleriyle sarsılan, kredi borçları arttıkça artan, alım ve destekleme politikası yüzünden mağdur edilen üreticimize bir darbe de İran üzümünden mi geliyor? Bu yılki dolu sel nedeniyle düşen rekolte, fiyatları arttırdı. Üzüm, borsada ve üreticide daha az hareket gördü. Buna karşılık, borsada işlem gören üzümle ihraç edilen üzüm miktarı arasında fark artıyor... Bu fark nereden doğdu..?

İran'dan serbest ticaret bölgesi Mersin'e getirilen ve burada işlenerek kalitesi arttırılan düşük kalite üzüm, Türk üzümü etkiketiyle paketlenerek yurtdışına mı satılıyor?”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!