Sanal saldırıda dünya üçüncüsüyüz

Güncelleme Tarihi:

Sanal saldırıda dünya üçüncüsüyüz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2013 01:07

Kapılarını Hürriyet’e açan HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç, Türkiye’nin ABD ve Çin’den sonra dünyada siber saldırı düzenlemede en büyük 3’üncü ülke olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yamaç, “Konya’yı Türkiye’nin sanal savaş alanı yaptık. Çok şükür siber saldırıdan şu ana kadar ağır bir darbe almadık” dedi.

SAVUNMA ve bilişim sektörlerinde global çözümler sunan bir bilişim ve sistem şirketi olan HAVELSAN’ın Genel Müdürü Sadık Yamaç, Hürriyet’e özel açıklamalar yaptı. Konya’yı Türkiye’nin sanal savaş alanı yaptıklarını belirten Yamaç, Konya 3’üncü Ana Jet Üssü’ndeki Anadolu Kartalı adı verilen sistemle, F-16 savaş pilotları eğitiliyor. Gerçek düşman silahları, havadaki F-16’lara kilitlenerek sanal atış gerçekleştiriyor” dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yazılımlarını üreten, savaş uçağı, savaş gemisi modernizasyonları yapan HAVELSAN’ın çalışmalarıyla ilgili bu zamana kadar bilinmeyen açıklamalarda bulunan Yamaç şunları söyledi:

ÖNCE VİRÜS SONRA BOMBA

“İran’ın nükleer sistemine bir virüs yüklediler ve hiçbir askeri müdahaleye gerek kalmadan tesisi olması gerekenden farklı çalıştırarak bomba kullanmadan saf dışı bıraktılar. Yine aynı şekilde İsrail, Suriye’deki bir askeri tesisi vurmadan önce buraya siber saldırı yaparak Suriye’nin radarlarını saf dışı etti. Daha sonra uçaklar hiçbir karşı koyma olmadan tesisi yerle bir edip gittiler. Türkiye, ABD ve Çin’den sonra dünyada siber saldırı düzenlemede en büyük 3’üncü ülke. Biz sistemlerimizi özel bir yöntemle koruyoruz. Bir dışarıya açık sistemimiz var, bir de içeride bize özel bir sistem. Saldırılar sürekli oluyor. Biz de cevap veriyoruz. Meraklıları çok. Her bilgisayarcının aklından geçiyor ‘kendimi ispatlayabilir miyim’ diye. Masumane deneyenler de var. Çok şükür siber saldırıdan ağır bir darbe almadık. Tehditlerin en büyükleri genel olarak içeriden geliyor.”

TÜRKİYE’YE GÜVENİYORLAR

Üretilen yazılımların ihracatında başarılı olmalarının nedenini Türkiye’nin sicilinin temiz olmasına bağlayan Yamaç, “Türkiye bu zamana kadar hiçbir ülkenin ne topraklarına göz dikti, ne de devlet olarak siber tehdit oluşturdu. Bu nedenle sivil ve askeri yazılımlarımız diğer ülkeler tarafından hiçbir tereddüt yaşanmadan satın alınıp kullanılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa’dan GENESİS’e ödül

Haberin Devamı

DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan G-Sınıfı Firkateynlerde kullanılan Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS), Avrupa pazarına tanıtıldığı ilk fuardan ödülle döndü. HAVELSAN’ın ürettiği sistem, Polonya’daki bir fuarda “En İyi Savunma Sistemi” ödülüne layık görüldü. GENESİS, geminin tüm silah ve sensörlerini entegre bir yapı altında birleştirip, geminin tepki verme süresini kısaltarak savaşma yetenek ve performansını artıran bir komuta kontrol sistemi. Tasarım dahil her şey Türk mühendislerinin eseri. Benzer gemileri olan ülkeler şimdi bu sistemi HAVELSAN’dan satın almak istiyorlar.

Her şeyin simülatörünü yapıp, ihraç ediyoruz

UÇAN, yüzen ve dalan ne kadar araç varsa hepsinin simülatörünü geliştirecek bilgi, yetenek ve deneyime sahip olduklarını kaydeden Sadık Yamaç şöyle devam etti: “Bulunduğumuz noktaya yurtdışından alınan simülatörlerin bakımını yapmaktan başlayarak ulaştık. Bugün kendi simülatörlerimizi üretiyoruz. Denizaltı dalış, Tanksavar Füzesi, Topçu, Cougar, BlackHawk ve SeaHawk Helikopterlerinin, F16, KT-1 Eğitim, CN-235, T38 uçaklarının simülatörlerini örnek olarak sayabilirim. Güney Kore, Pakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, BAE, Katar ve Suudi Arabistan’a bunları satıyoruz. Simülatörde kar, yağmur, fırtına, ses efektleri, görüntü efektleri gerçeğiyle bire bir aynı. Simülatörle eğitim, maliyeti yüzlerce binlerce defa azaltıyor. Fiyatı bir milyon dolar olan füzeler var, simülatörlerde sonsuz sayıda atabiliyorsunuz. Helikopter simülatöründe yaklaşık 500 değişik arıza ve acil durumu deneme olanağı var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!