250 milyar liralık imza

Güncelleme Tarihi:

250 milyar liralık imza
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 22:14

HAZİNE Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu AŞ (KGF) arasında, KOBİ’lerin ve ihracatçıların finansmana erişiminin kolaylaştırılması amacıyla kredi kefalet sistemine ilişkin protokol imzalandı. Törende Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “10 Mart’ta bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Protokol ile aslında bu süreci tamamlamış oluyoruz. Hedeflediğimiz bütün yenilikler güçlü bir şekilde hayata geçmiş olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şimşek, şöyle devam etti:

“Sağlanan kefaletlerin bakiye tutarının üst sınırı 250 milyar liraya çıkarıldı. Böylece bankacılık sektöründen yararlanıcılara çok daha büyük bir imkan sunulmuş olacak. Yeni sistemin en önemli özelliği, biz kredi kefalet sürecini hızlandırıyoruz. Bunu portföy garanti sistemini (PGS) tesis ederek sağlıyoruz. Hazine olarak belirlediğimiz üst limit 250 milyar lira. Biz kredi garanti kurumu olarak bu çerçevede bankalara limit tahsis ediyoruz.”

BANKACILIK SEKTÖRÜNE ÇAĞRI

Hazine destekli kefalet sisteminin merkezinde PGS’nin bulunduğunu ifade eden Şimşek, “250 milyar liranın en az yüzde 80’inin PGS çerçevesinde firmalara kredi tahsis edilmesini bekliyoruz, daha doğrusu böyle bir şartımız var” dedi. Bankacılık sektörüne de çağrıda bulunan Şimşek, şunları kaydetti: “Kendilerinin verdiği bütün kredilerde ortalama batık oranı yüzde 3’ün biraz üzerinde. Biz bunun 2 katı bir alan sağlıyoruz, yani yüzde 7’ye kadar Hazine olarak biz üstleniyoruz. Dolayısıyla klasik bankacılık sistemi içerisinde abartılı teminat talebini de doğrusu çok sağlıklı bulmuyoruz. Hazine, bu kredinin duruma göre, KOBİ dışında yüzde 85, KOBİ’ler için yüzde 90, ihracatçı için yüzde 100 kefil olacak. Onun için bankacılık sektörünün, özellikle zor durumdaki imalatı olan, iyi iş modeli olan, ihracatı olan firmalara el uzatmasını istiyoruz. Çünkü biz Hazine olarak elimizi taşın altına koyduk. Bankacılık sektörüne bu konuda klasik bir anlayışın ötesinde daha rahat şekilde hareket etmesini sağlayacak bir alan, iklim yarattığımızı düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!