25 milyon dolar daha yatırdı, Aşkabat’ta üretimi ikiye katladı

Güncelleme Tarihi:

25 milyon dolar daha yatırdı, Aşkabat’ta üretimi ikiye katladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2012 00:00

ANADOLU Grubu, 15 yıldır faaliyet gösterdiği Aşkabat’taki Coca-Cola İçecek fabrikasının kapasitesini iki katına çıkardı. Fabrikaya 25 milyon dolarlık ek yatırım yapan Anadolu Grubu, Türkmenistan’daki gazlı içeçek pazarında 37 milyon ünite kasa üretim kapasitesine ulaştı. Ek yatırımın açılışını yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Bu fabrika Türkmenistan’da yapılacak yatırımların işaret fişeğidir” dedi. Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, Türkmenistan’daki yatırımları daha da arttırıp komşu ülkelere ihracat yapacaklarını söyledi. Özilhan, şöyle konuştu:

Artan güvenin kanıtı

Bu yatırım artan güvenin göstergesidir. Bu yatırımla diğer girişimcilere öncülük ediyoruz. Anadolu Grubu olarak geniş yelpazede yatırımlarımız var. İçecek sektöründe 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyoruz. 1969 yılında Türkiye’de kurduğumuz fabrikamızdan bugün 43 fabrikaya ulaştık. 15 ülkede 600 milyon tüketici kitlesine ulaşıyoruz.
Bu coğrafyada bölgesel bir güç konumundayız. Yatırımlarımızın bulunduğu ülkeler arasında Türkmenistan’ın ayrı bir önemi var. Hep destek gördüğümüz ata yurdumuzda Türkmen kardeşlerimizle omuz omuza çalışmak mutlu ediyor.
Coca-Cola İçecek Uluslararası Operasyonlar Başkanı Hüseyin Akın Orta Asya ve Ortadoğu’da 10 ülkede 20 fabrikası ve 9 bin çalışanı olan Coca-Cola Türkmenistan Bottlers 15 yıldır Türkmenistan’da faaliyet gösteriyor. İşbirliğimizi birlikte daha ileriye götüreceğiz. Bu çerçevede 15 milyon ünite kasayla faaliyet gösteren fabrikayı büyüttük. 25 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesini iki katına çıkardık.”

Çağlayan: Teşvikte yatırım indirimi üzerinde çalışıyoruz

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin insanları yatırıma tahrik edeceğini söyledi. Talepler üzerine yatırım indirimini yeniden ele aldıklarını belirten Çağlayan, “Yatırım sırasında yatırım indirimi yapacak düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz” dedi. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta temaslarda bulunan Çağlayan, teşvik sisteminin şubat ayının ikinci haftasında Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunulacağını ifade etti. Çağlayan, şunları anlattı: “Yeni teşvik sisteminde olmazsa olmazımız yüksek katma değer ve ileri teknolojidir. Geçmişte teşviği eleştirirdim, şimdi bahanemiz yok. Hakikaten önemli dönemeçten geçiyoruz. Dünya ekonomisinin küçüldüğü, cari açığın ciddi şekilde sıkıntılı rakama geldiği ortamda teşvik önem arz edecek. İstihdamın yoğun olduğu sektörlerde rekabet avantajını sağlayacak bir anlayışla çalıştık.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!