8 milyar dolar ADA’dan geldi

Güncelleme Tarihi:

8 milyar dolar ADA’dan geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2013 01:28

Temmuz ve ağustos ayı cari açık verilerine göre Türkiye’ye gelen 8 milyar dolara yakın kaynağı belirsiz paranın (Net Hata ve Noksan) izi belli oldu.

Haberin Devamı

Bugünlerde Ankara kulislerinde konuşulan iddiaya göre kaynağı belirsiz para ne yastık altı ile varlık barışından ne de Suriye, İran ve Irak’tan. Rekor para, mevduata vergi getirildiği çin Güney Kıbrıs’tan çıkıp yeni adres arayan Rus oligarkların.

Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı cari açık verilerinde, kaynağı belirsiz para olarak nitelendirilen ‘net hata ve noksan’ kaleminin, temmuzdaki 4.8 milyar ve ağostos ayında da 2.8 milyar dolarla iki ay üst üste rekor kırmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Özellikle paranın kaynağına ilişkin ‘yastık altı, varlık barışı Suriye’deki savaştan veya İran’daki ambargodan kaçan para ve hatta Iraklı zenginlerin parası’ gibi çok sayıda spekülasyon yapıldı. Herkesin merak ettiği bu paranın kaynağına ilişkin ekonomi yönetiminden şu ana kadar somut bir açıklama gelmezken, Ankara kulislerinde bugünlerde yepyeni bir iddia konuşuluyor. Buna göre, temmuz ve ağustos aylarında toplam 8 milyar doları bulan ‘net hata ve noksan’ kalemi, Güney Kıbrıs’taki varlıklarını alınan kriz önlemleri nedeniyle Türkiye’ye getiren Rus oligarklardan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

30 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE PARA

Yunanistanla birlikte 2010 yılından bu yana Euro krizini en derin şekilde yaşayan ülkelerden biri olan Güney Kıbrıs’ta geçen mart ayında Avrupa Birliği (AB) yönetimi başta bankacılık sektörü olmak üzere ekonomiye yönelik çok sert önlemler içeren bir kurtarma paketi hazırlamıştı. Paket kapsamında Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki bankalarda bulunan mevduattan yüzde 6.75 ile yüzde 9.9 ve faiz gelirinden de yüzde 20 kesinti yapılmasına karar verilmişti. Bu karar üzerine adanın yerli halkı başta olmak üzere, daha önce vergi cenneti olarak görülen Güney Kıbrıs’ta parası bulunan yabancılar da paralarını bankalardan çekmişlerdi.

Rus oligarkların da Güney Kıbrıs’ta 30 milyar doların üzerinde parasının bulunduğu ve bu parayı götürmek için yeni bir adres aradıkları paketin kabul edildiği dönemde uluslararası basında da yer almıştı. İşte bu süreçte Rus oligarkların aradığı adresin varlık barışı ile yurtdışından gelen paraya vergi avantajı sağladığını duyuran Türkiye olduğu ortaya çıktı. Birden çok Rus olgarkın parasını Türkiye’ye getirdiği ancak gelen para içinde özellikle tek bir kişinin parasının büyük ağırlığının olduğu Ankara kulislerinin en sıcak konusu.

Haberin Devamı

Şimşek Suriye ve yastık altını işaret etmişti

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta net hata noksan kalemindeki paranın kaynağına ilişkin şunları söylemişti: “Bazen turizm gelirlerinin çok iyi hesaplana-mamasından kaynaklanabilir. Bir diğer önemli kaynak şu olabilir bizim vatandaş her zaman yastık altında döviz bulundurur ve şartlar ağırlaşınca o döviz piyasaya gelir. Yastık altından da para girdiğinde sisteme para girmiş olur. Suriye’den de gelebilir bilemiyorum.”

Avrupa’da yılın Maliye Bakanı

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası ekonomi ve küresel finans piyasaları hakkında bilgi, haber ve analizler sunan ABD’deki Emerging Markets dergisi tarafından “Gelişmekte olan Avrupa ülkeleri Yılın Maliye Bakanı” seçildi. Emerging Markets’ın 2013 yılı başarılı maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ödülleri, ABD’nin başkenti Washington’da, Willard Otel’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Şimşek, “Gelişmekte olan Avrupa ülkeleri Yılın Maliye Bakanı” seçildi. Böylece, söz konusu ödüle ilk kez Türkiye’den bir bakan layık görüldü. Törene, bütçe çalışmaları nedeniyle katılamayan Şimşek’in ödülünü Washington Büyükelçisi Namık Tan aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!