Sermaye akımı güçlenirse dolar 1.80 TL'yi görebilir

Güncelleme Tarihi:

Sermaye akımı güçlenirse dolar 1.80 TLyi görebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2013 11:31

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yeniden sermaye akımları başlaması durumunda doların önümüzde sene yeniden 1.80 lirayı görebileceğini söyledi. Açıklamaların ardından dolar 2 TL'yi gördü

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yeniden sermaye akımları başlaması durumunda doların önümüzde sene yeniden 1.80 lirayı görebileceğini söyledi. Başçı, "bu olmazsa orta noktalara gelir ki o da 1,92 seviyesidir” dedi.

DOLAR 2 LİRAYI GÖRDÜ

Başçı'nın bu açıklamalarının ardından dolar 2 TL'yi gördü. Geçtiğimiz hafta Fed kararları sonrası sert düşen dolar, yeniden 2 lirayı test etti. Doları geçen hafta Fed'in varlık alımlarına devam kararı almasının ardından 1,94'ün altına geriledikten sonra bu hafta yükselişe geçti. Dün 1,9835 seviyesinde olan dolar/TL, bugün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının öncesi 1,9924 seviyesinde seyrediyordu. Açıklamaların ardından yükselen dolar bir kez daha 2 TL'nin üzerini gördü. Piyasalar kapanırken dolar 2.0010 TL'den işlem gördü.

Haberin Devamı

"SERT ÇIKIŞ OLURSA REZERV KULLANIRIZ"

Denizli'de düzenlenen Para Politikaları Konferansı'nda konuşan Başçı, bunun dışında da önemli mesajlar verdi. Enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesini beklediklerini ifade eden Başçı, bunu en son kur toplantısında da kayda geçirdiklerini, ekim ayı sonunda yayınlanacak enflasyon raporunda da bunu sayısal olarak belirteceklerini kaydetti.

Ekonomistlerin yaptığı tahminlerin ortalaması alındığında büyüme tahminlerinde 2013 yılı için düşüşler öngörülse de 2014 yılı için resmin biraz daha olumlu gözüktüğünü anlatan Başçı, Türkiye için 3,9 olarak beklenen büyümenin 3,5'e çekildiğini, gelecek yıl için ise yüzde 4'lük tahminin yapıldığını bildirdi.

'DEĞER KAYBI NORMAL KARŞILANMALI'

Başçı'nın verdiği bazı önemli mesajlar şöyle:

*Kurdaki değer kaybını normal karşılamak lazım. Ancak gelişmeler özel sektörün tedirgin olmasını gerektirecek düzeyde değil
*Seneye sermaye akımları güçlenirse dolar 1.80 TL seviyesine dönebilir. Bu olmazsa orta noktalara gelebilir ki o da 1.92 TL seviyesidir.

*TCMB'nin kura ilişkin görüşünü bir yön duydusu oluşması için paylaşıyoruz
*Cari açıkta yukarı yönlü hareketin nedeni altın
*Önümüzdeki aylardan itibaren AB'ye ihracatın artacağını tahmin ediyoruz.

Haberin Devamı

*Çok sert portföy çıkışı olursa MB rezervlerini kullanır
*Dolar 1.92 TL'de kalsaydı yıl sonunda enflasyonda yüzde 6.2'yi yakalardık, kur nedeniyle yüzde 6.2 ile yüzde 7.4 arasında bitireceğimizi öngörüyoruz.
*Yakın dönemde faiz indirimi de artırımı da beklemeyin.

"BAŞÇI YERLİ YATIRIMCIYA MESAJ VERDİ"

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay doların düşeceğine ilişkin bu tahmini, Merkez Bankasının yerli yatırımcıya yönelik sözlü müdahelesi olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Uskuay;" Merkez Bankası yerli yatırımcının döviz pozisyonu tuttuğunu görüyor. Bu sebeple Merkez Bankası Başkanı Başçı gelecek sene içinde döviz kurunda bir düşüş olması durumunda yerli yatırımcının ve ihracatçının zarar göreceği mesajını veriyor. Bu açıklamaları yerli yatırımcıya mesaj şeklinde algılamak gerekir." dedi.

Haberin Devamı

‘1.80 SADECE BİR VARSAYIM’
Ekonomist Uğur Gürses, Başçı’nın açıklamalarını oldukça iyimser bulduğunu ifade etti. Başçı’nın daha önce açıkladığı 'doların yıl sonunda 1.92 lira olacağı' tahminin gerçekleşmesinin zor olduğuna işaret eden Gürses, sermaye akışlarının başlaması durumunda doların önümüzdeki yıl 1.80 lira olacağı yönündeki Başçı açıklamasını bir ‘varsayım’ olarak niteledi. Gürses açıklamasının devamında “Başkan Başçı’nın bu açıklamaları iki noktaya dayanıyor. Başçı, Fed’in tahvil alımlarını kısmama konusunda umut besliyor. İkincisi de tahvil alımları olsa bile piyasanın bunu fiyatlamayacağını düşünüyor. Ben ise, bu iki noktada tersi bir yoruma sahibim” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!