Erbil, suyunu Zap’tan alacak

Güncelleme Tarihi:

Erbil, suyunu Zap’tan alacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 01:38

Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik firmalarından STFA’nın, Kalyon-Fernas ortak girişimi olarak aldığı Erbil içme suyu hattı iyileştirmesi ve Dohuk dağıtım şebekesi projesinin startı verildi.

Haberin Devamı

Erbil ve Dohuk’un su sorununu çözecek 163 milyon dolarlık projenin temeli, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından önceki gün Erbil’de atıldı. 18 ayda tamamlanacak projenin temel atma töreninde konuşan Barzani, bölgenin ciddi altyapı sorunlarının bulunduğunu belirterek, “Altyapıyı tamamlamak için 30 milyar dolarlık harcama yapmamız gerekiyor” dedi.

BÜYÜK DEPO YAPILACAK

Irak’ın şu anda en güvenli kenti olarak öne çıkan ve aldığı yoğun göçle son 2 yılda nüfusunu ikiye katlayıp 1 milyon 800 bine ulaşan Erbil’in mevcut su şebekesinin bu hızlı nüfus artışı karşısında çaresiz kaldığı belirtildi. Projeyle, şebeke yetersizliği nedeniyle bazı semtlerine ancak 3 günde bir su verilebilen Erbil’in mevcut içme suyu altyapısı, futbol sahasından büyük bir su deposu da inşa edilerek yenilenecek. Türkiye’den doğup Musul yakınlarında Dicle ile birleşen Zap Nehri’nden alınacak suyla Erbil’in günlük 144 bin metreküplük su kapasitesi 244 bin metreküpe çıkarılacak. Aynı proje kapsamında, Kuzey Irak’ın bir başka önemli kenti Dohuk’un su dağıtım şebekesi de yenilenecek.
Holding Yönetim Kurulu Üyesi Alp Taşkent, projeyi üstlenen şirketler olarak yaptıkları girişimler sonucu 624 kilometre boru döşenmesini öngören projede Türkiye’de üretilen boru sistemleri kullanılmasını sağladıklarını aktardı. Başbakan Barzani’nin katıldığı törende Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Fernas Yönetim Kurulu Başkanı Necat Nasıroğlu ve Kalyon İnşaat’tan Haluk Kalyoncu hazır bulundu. Nasıroğlu “Sizden bil dileğimiz var. Eksik ve yanlışımız olursa hemen bildirin ki çabucak düzeltelim, ama işimizi iyi yaptığımız zaman da yolumuzu açık tutun” diye konuştu.

Haberin Devamı

Barzani’ye bile iltimas yok

ERBİL Uluslararası Havaalanı’ndaki güvenlik kontrolleri dikkat çekti. Yolcular yoğun güvenlik kontrolünden geçirilirken, alana giriş yapan araçlarda da uzman köpek yardımıyla bomba aranıyor. Kontrol noktasında, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin Başkanı Mesut Barzani’nin de güvenlik kontrolünden geçirildiğini gösteren bir fotoğraf da yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!