Borsa 80 bini zorladı, altın 3 buçuk senenin en iyi gününü geçirdi

Güncelleme Tarihi:

Borsa 80 bini zorladı, altın 3 buçuk senenin en iyi gününü geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2013 09:36

ABD Merkez Bankası Fed'in dün gece tahvil alımına devam kararı vermesi piyasaları coşturdu. Altın yüzde 4.2 yükselişle Mart 2009'dan bu yana en iyi gününü geçirdi Açılışta yüzde 4.76 prim yapan borsa yüzde 6.44 kazançla 79 bin 466 puandan kapadı. Dolar ise 1.94 TL sınırına kadar geriledikten sonra hafif yükselişle 1.96 TL'yi gördü.

Haberin Devamı

Yatırımcıların Fed'in tahvil alımını 10 milyar dolar azaltacağını beklemesine karşın FED'in dün geceki toplantının ardından tahvil alım programına aynen devam edeceğini açıklaması piyasaları hareketlendirdi.

BORSA 80 BİNİN ÜZERİNDEN DÖNDÜ

Borsa, doların TL karşısında 1.94 TL'ye kadar düşmesiyle birlikte açılışta yüzde 4,76 prim yaparak 78 bin 214 puana yükseldi. Borsa dünü 74 bin 660 puandan kapamıştı. Açılışın ardından borsa yükseliş ivmesini hızlandırdı. İlk seans sonunda günlük yüzde 7.38 artış yaşayan borsa 80 bin puan sınırını geçerek 80 bin 167 puana ulaştı. Böylece borsa 8 Haziran'dan beri en yüksek seviyesine ulaştı. İkinci seansta yükselişine devam eden borsa günü yüzde 6.44 primle 79 bin 466 puandan kapadı.

Bankacılık endeksi en çok yükselen endeks oldu. Bankacılık endeksi yüzde 10'un üstünde değer kazanarak borsadaki yükselişin lokomotifi oldu. Bankaların hisseleri de çoğunlukla yüzde 10'un üstüne çıktı.

Haberin Devamı

ALTIN ÜÇ BUÇUK SENENİN EN İYİ GÜNÜNÜ GEÇİRDİ

Kararın etkisi diğer piyasalarda da hissedildi. ABD borsalarının hepsinde yüzde 1'i aşan yükselişler yaşandı. S&P 500'de yükseliş yüzde 1.30'a ulaştı. Amerika borsaları rekorlarla kapandı. Asıl etki ise altın ve petrolde yaşandı. Altının onsu uluslararası piyasalarda günlük yüzde 4.2 üstünde artışla 1366 dolara yükselirken Mart 2009'dan bu yana en büyük günlük sıçramasını gerçekleştirdi.

DOLAR 1.96 TL'DE
Uluslararası piyasada Fed kararı öncesi 2 TL civarında seyreden dolar önce 1.97 TL seviyesinin altına düşerek 1.9659 TL'ye kadar düştü. Dolarda ilk kayıp yüzde 1.77'yi geçti. Ardından Fed Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından dolardaki düşüş daha da hızlandı. Dolar Bernanke toplantısı sırasında 1.9554 TL'ye geldi. Dolarda günlük kayıp yüzde 2.15'i bulurken TL dolar karşısında dünyada en çok değer kazanan para birimleri arasında yer aldı. Bu sabaha gelindiğinde ise dolardaki düşüş devam etti. Bir ara 1.93 TL'yi gören dolar şu dakikalarda 1.96 TL'den işlem görüyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 27 Ağustos'ta verdiği demeçte doların yılsonunda 1.92 TL seviyelerinde olması durumunda kimsenin şaşırmaması gerektiğini belirtti. Fed'in sürpriz kararının ardından dolar kuru Başçı'nın yılsonu tahminine çok yaklaşmış oldu.

Haberin Devamı

BORSA BU SEVİYEYE NASIL GELDİ?

Fed 2012 yılı Eylül ayında ABD ekonomik toparlanmasını hızlandırmak için aylık 85 milyar dolarlık üçüncü tahvil alım programına başladı. Bu tahvil alımı ile para musluklarını açan Fed özellikle gelişen ülkelere büyük çaplı yabancı sermaye girişlerini de hızlandırdı. Bu süreç içinde 22 Mayıs'ta 93 bin 398 ile tarihi rekorunu kırmıştı. Ancak aynı tarihte Fed Başkanı Ben Bernanke tahvil alımının azaltılabileceği sinyalini verince Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerden yabancı sermaye çıkışı hızlandı ve borsada rekor seviyeden düşüş başladı. Bernanke'nin açıklamaları Gezi Parkı olaylarının yarattığı siyasi riskle birleşince borsa 27 Haziran'da 70 bin 750 puana kadar geriledi. Bu tarihten sonra ABD'den gelen her önemli veri borsayı kimi zaman yükseltirken kimi zaman da yükseltti. ABD'den gelen kötü istihdam verileriyle 17 Temmuz'da tekrar 77 bin seviyesine çıkan borsa Ağustos ayında artan Suriye gerilimi ve Fed tutanaklarında çıkan tahvil alım azaltımı sinyaliyle 70 bin puanın altına geriledi. 28 Ağustos'ta borsa bu sürecin en düşük seviyesi olan 65 bin 452 puana geriledi. Eylül ayında Suriye geriliminin yumuşamasıyla tekrar 70 bin puanın üstünü gören borsa Fed'in kritik 17-18 Eylül toplantısına kilitlenmişti. Borsa bu toplantıdan 10-15 milyar dolarlık tahvil alım azaltımı beklentisiyle 74 bin puan seviyelerinde fiyatlanmıştı. Beklenen olmadığı gibi Fed'in tahvil alım programına aylık 85 milyar dolarla devam kararı piyasaları coşturdu ve borsa 79 bin sınırını geçmiş oldu.

Merkez Bankası bu gelişmeler üzerine normal günlerde döviz satım ihalesi minimum tutarını 50 milyon dolardan 20 milyon dolara indirdi

BORSADA YÜKSELİŞ SÜREBİLİR

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, Fed kararının beklentilerden çok farklı çıktığına dikkat çekti. Piyasadaki beklentinin tahvil alımının azaltılacağı yönünde olduğunu kaydeden Özavcı, "Alıma devam kararı çıkınca kurun da düşüşünün etkisiyle herkes bir anda alıma geçti ve tahtalar tavan oldu. Ancak alımların biraz abartılı olduğunu düşünüyorum. Borsada yükselişin kalıcı olması için kurun yukarı doğru fazla hareketlenmemesi gerekiyor. Ayrıca BORSA şu anda 200 günlük hareketli ortalaması olan 79 bin 300'leri test ediyor. Bu seviyenin üzerinde tutunabilirse yükselişin devam edebileceğini söyleyebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

"BUNDAN SONRA MERKEZ BANKASI'NIN TAVRI ÖNEMLİ"
TEB Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık
bundan sonra Merkez Bankası'nın alacağı tavrın piyasaların gidişatında etkili olacağını belirtti. Fed’in beklenenin çok ötesinde parasal desteği ile piyasalara uzunca bir süre iyimser hava hakim olabileceğini belirten Erkin Işık "Merkez Bankası’nın 4 Eylül ekonomistler toplantısında yayınladığı grafiği önemli buluyoruz. Burada, reel kur için, makro dengelerle uyumlu bir aralık verilmiştir. Kurlardaki son değerlenme eğilimi ile, bizim hesapladığımız günlük reel kur endeksi, bu aralığın ancak alt sınırına yaklaşmıştır. Bu doğrultuda, Merkez Bankası’nın bir süre daha fonlama oranlarını yüzde 6-6.5 aralığında götüreceğini ve kurlarda daha fazla değerlenmeye izin vereceğini düşünüyoruz. Bugün haftalık repo ihale miktarını çok sınırlı artışla 5 mlr TL yapması ve döviz ihalelerini azaltsa da 20 milyon dolar ile devam etmesi, bunu gösteriyor." dedi.

Haberin Devamı

ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise Fed toplantısı öncesi Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nda faizlerle oynamamasının yerinde bir karar olduğunu belirtti. Karabulut "Bir süre parasal genişleme tartışmaları askıya alınabilir ki bu da dolarda 2 ila 1,86 bandını işaret etmektedir. TCMB bu kadar kendine güvenerek 1,92‘i ısrarla işaret etmesi defalarca piyasalar tarafından eleştirilmişti. Dünkü TCMB faiz kararlarında faizleri, ROK ve Döviz munzamlarını değiştirmemesi nedeniyle kendine ne kadar güvendiği görülmektedir."

ABD VERİLERİ İZLENMEYE DEVAM EDECEK
Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven
bu aşamadn sonra ABD'den gelecek verilerin takip edilmesi gerektiğini söyledi. Yurtdaşseven "Teknik görünümde endeks kısa vadede aşırı alım bölgede işlem görmeye başladı. Bu açıdan volatilite yüksek seyretmeye devam edecektir. Özellikle ABD kaynaklı veri akışı volatilitenin devamı açısından hareketlilik yaratabilecek faktör konumunda. Bu paralelde günün ikinci yarısında gelecek haftalık işsizlik sigortası başvuruları ve konut datası seans içi dalgalanma açısından izlenmeli. 80,000-80,500 seviyesini kısa vadede direnç olarak izliyoruz. Bu bölge aşılamadığı takdirde kar satışları ilerleyen günler adına şaşırtıcı olmayacaktır. Aynı vadede 78000-77500 aralığı ise destek konumunda." dedi.

Haberin Devamı

"ENFLASYON BELİRLEYİCİ OLACAK"
Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı yukarı yönlü hareketlerin devamının enflasyonun seyri tarafından belirleneceğini söyledi. Banu Kıvcı Tokalı "Faiz cephesinde aşağı hareketin kalıcı olması, küresel sermaye akımlarında ortaya çıkan iyimserliğin korunması kadar, iç dinamiklerde enflasyon risklerinin kontrol altında kalmasına da bağlı. Enflasyon beklentileri, hala hedefe göre güven farkına işaret ediyor. İç talepte beklenen yavaşlamanın fiyat artışlarını dizginlemede beklenen katkısı, kredi genişlemesindeki yavaşlama, gıda ve enerji fiyatlarının daha ılımlı bir seyir izlemesi, kurun yansıma etkisinin sınırlı kalmaya devam etmesi gibi öngörülerin gerçekleşmesi orta vadeli enflasyon görünümü açısından kritik olacak. Özellikle, yukarı fiyat ayarlamalarının yapıldığı Eylül-Ekim dönemi, enflasyon gelişimi açısından önemli sinyaller verecek."

GÖSTERGE BONO FAİZİ YÜZDE 8'İN ALTINDA

Öte yandan 10 yıllık hazine tahvilleri faizleri yüzde 9'un altına geriledi. Gösterge bono faizleri de Fed kararlarının etkisiyle yüzde 7,89'a geriledi.

AMERİKAN TAHVİL FAİZLERİ GERİLEDİ
Borsanın bu büyük yükselişinde Fed kararının Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerini büyük ölçüde düşürmesi de yol açtı. Borsanın 70 bin puan altına düşmesinde Amerikan faizlerinin yüzde 3'e yükselmesi rol oynamıştı. Bu faizler Fed kararının ardından yüzde 2.69'a kadar geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!