Dolar mağduru opsiyoncuların çoğu ‘emekli’

Güncelleme Tarihi:

Dolar mağduru opsiyoncuların çoğu ‘emekli’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2013 01:26

Hürriyet’in önceki gün gündeme getirdiği ‘Opsiyoncu Teyze çarpıldı’ haberinden sonra, dolardaki yükselişle opsiyonlu işlemlerden zarar eden emeklilerin hikâyeleri gazeteye ulaşmaya devam ediyor. Bankacılar, ‘Bu tür işlemlerin bilinçli yapılmasını öneriyor.

Haberin Devamı

Önceki gün Hürriyet’te yayınlanan bilinçsizce yapılan opsiyonlu döviz mevduatı işlemleriyle ilgili ‘Opsiyoncu Teyze çarpıldı’ başlıklı haber, son dönemde dolar kurundaki hızlı artışın yol açtığı yeni bir mağduriyet alanını da ortaya çıkardı. Kendilerinin de bu tür işlemlerden dolayı mağdur olduğunu anlatan birçok emeklinin hikayesi gazeteye ulaştı. Bankacılar ise “kayıplar olduğu gerçek ancak bu tür işlemler son derece bilinçli yapılması gerekiyor” uyarısında bulunuyor. Örneğin dün Hürriyet’e ulaşan bir emekli okur kendisinin de bu yöntemlerle yapılan işlemler sonucunda ilk etapta 70 bin lira gibi bir para kazandığını belirterek, “Başlangıçta çok mutluydum. Ama sonra doların yükselişi bana 11 ayda 900 bin lira kaybettirdi” dedi.

OPSİYON SATMAYI NEREDEN BİLEYİM

Haberin Devamı

Emekli Eczacı olduğunu söyleyen okur öyküsünü şöyle anlattı: “Bir özel bankacılık müşteri temsilcisi, bana yüksek getirili, opsiyonlu döviz mevduat işlemi yapmayı önerdi. Ben de onlara ‘bu işlerden çok anlamam, paramı kaybetmem değil mi’ diye sordum. ‘Hayır hiç bir bir riski yok, getirisi çok’ dedi inandım. Bana bir sözleşemeye 1 yıl vade için bir dolar seviyesi yaz dedi. Ben de ben bilmiyorum siz söyleyin dedim, bunun üzerine onların söylediği 1.40 rakamını bir kağıda yazdım imzaladım. Sonra dolar benim kağıda yazdığım 1.40 seviyesinden yukarı çıkmaya başladı.”

İŞ İŞTEN GEÇİNCE DURUMU ANLADIM

Emekli okurun öyküsü şöyle devam ediyor: “Bunun üzerine bankacı beni arayıp, önce ‘20 bin lira daha teminat getirin’ dedi. Sonrasında bu teminat istemeler devam etti. Miktar sürekli arttı. En sonunda 5 Ekim 2011’de doların 1.91 olduğu gün, yani en yüksek olduğu gün, benden 180 bin lira daha teminat getirmemi istediler. Ben de bunu getiremeyince, ‘hesabı kapatmak zorundayız’ deyip, bankadaki paramı 1.40 dolar seviyesinden işleme aldılar. Böylece ben doların 1.91 seviyesinde olduğu gün bankaya 1.40 seviyesinden dolar satmış oldum. Tabi ben bunun böyle olduğunu sistemin nasıl işlediğini iş işten geçtikten sonra öğrendim. Toplamda iki bankayla yaptığımı bu işlemler sonunda kaybım 900 bin lira oldu.”

Haberin Devamı

1 Temmuz 2015’te aracı kuruluşlar yapacak

OPSİYONLU döviz mevduatı işlemleri düzenlemelerin yer aldığı SPK tebliği 1 Temmuz 2014’te yer yürürlüğe girecek. Bu tebliğe göre opsiyonlu döviz mevduatı işlemlerinin yasaklanması söz konusu değil. Tebliğin yürürülüğe girmesinin ardından 1 Temmuz 2015’ten itibaren opsiyonlu işlemler bankalar aracılığı ile değil, aracı kuruluşlar üzerinden gerçekleştirilebilecek. Böylece bu tebliğ ile işlemlerin operasyon yapısında bir değişiklik olacak. Yasaklanması söz konusu olmayacak. Tebliğde ayrıca kurumsal ya da müşteri ayrımı da yok. Türev işlemlerine yönelik bir sınırlama da söz konusu değil.

İyi ki erken çıkmışım

Haberin Devamı

HÜRRİYET’e ulaşan bir diğer okur da bu konuda yaşadığı deneyimi şöyle özetledi: “Elimdeki dolar miktarı ile özel müşteri portföyüne girdiğim bir banka bana, DCD (DUAL CURRENCY DEPOSIT) yani sizin gazetedi tabirle opsiyon oynamamı ve riski düşük tutmamı söylemişti. Benim oynadığım miktarlar düşük olduğu için kaybım da az oldu. 10 yahut 14 günlük süreçler sonunda risk de düşük olduğu için ya 180 dolar kazanıyordum yahut 70-80 dolar kaybediyordum. Size bu mesajı göndermek istedim çünkü kaybım çok olabilirdi ama ben iyi ki erken çıkmışım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!