AVM’lerin sayısı değil, nitelikli olması önemli

Güncelleme Tarihi:

AVM’lerin sayısı değil, nitelikli olması önemli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2013 01:31

AVM kültürünü 1965’te Avrupa’ya taşıyan Alman grup ECE’nin sahibi Alexander Otto, Türkiye’de bu alandaki en eski yatırımcılardan biri olduklarını hatırlatarak “Gezi Parkı olaylarını yakından izledim. Şehirlerimizi korumak zorundayız. Biz hep bu sorumlulukla yatırım yaptık. Türkiye’yi çok önemsiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Toplam 17 ülkede faaliyet gösteren, 200’e yakın alışveriş merkezi (AVM) yöneten ve bu AVM’lerde 21 milyar Euro’luk iş hacmi gerçekleşen ECE, sadece Avrupa’da değil dünyada da alanındaki en büyük yatırımcılardan biri. CA IMMO ve sigorta şirketi Allianz ile birlikte 360 milyon Euro yatırımla Frankfurt’ta Skyline Plaza alışveriş merkezini açan ECE’nin CEO’su Alexander Otto sorularımızı yanıtladı. 1965’te babasının ABD’ye yaptığı ziyaretin ardından AVM kültürünü Avrupa’ya taşıdığı hatırlatan Otto, “AVM’ler sayı olarak çok arttı. Avrupa’da da hızla yayıldı. Ancak biz her zaman sayıdan çok niteliği önemsedik” dedi.

AVM’lerin sayısı değil, nitelikli olması önemli

HEP SEÇİCİ ÇOK SEÇİCİ

Geçen hafta Türkiye’de olduğunu belirten Otto şöyle konuştu: “Türkiye bu alanda Avrupa’da en hızlı büyüyen ülkelerden biri. Türkiye’de çok büyük projeler olduğunu görüyoruz. Bunlar Avrupa’da mümkün değil. Almanya ile birlikte Türkiye bizim özel ilgimizin olduğu iki ülke. Fakat biz hep seçiciyiz; çok seçiciyiz.”

İYİ ŞEHİR PLANI ŞART

Türkiye’de en eski ve en büyük yabancı AVM yatırımcılarından biri olduklarını vurgulayan Alexander Otto, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili görüşünü de şöyle aktardı: “Çok yakından izledim. Almanya, Avusturya çok iyi şehir planları yapan ülkelerdir. Örneğin Almanya’da şehirler arasında da farklılık vardır. Mimari ve projeler konusunda Berlin daha açık bir şehirken, Münih çok kuralcı ve katıdır. Her istediğin yere AVM yapmak iyi bir fikir değil. Avrupa’nın bütün şehirleri insanlığın kültürel hazineleridir, çok değerlidir ve onları korumak zorundayız. Biz hep daha iyi planlamadan yanayız. Türkiye bizim için çok heyecan verici bir ülke. Bunu özellikle vurgulamak isterim.”

Haberin Devamı

İtalyan’ı bıraktı Atatürk hatırına dönerci oldu

‘FRANKFURT’un elması’ olarak anılan Skyline Plaza’da toplam 170 mağaza bulunuyor. Türk markalardan Colin’s yerini alırken, yeme-içme bölümünde Alice Premium Döner dikkat çekiyor. Alice Premium Döner’in sahibi Ali Erdoğan, Frankfurt’ta 30 yıl İtalyan restoranı işlettikten sonra dönerci olmuş. Hikayesini “Atatürk’e olan borcumu ödemek için Türk dönerini dünyada hak ettiği yere getirmek istedim. Şu anda 7 restoranlık bir zinciriz. Türkiye’den de çağırıyorlar ama şimdilik gitmiyorum” sözleriyle anlatıyor.

Haberin Devamı

Plansızlık yatırımcıyı endişelendirir

TÜRKİYE’de AVM karşıtlığı oluşup oluşmadığı sorusuna Alexander Otto şu yanıtı veriyor: “Dediğim gibi biz iyi planlamadan yanayız. Türkiye’de belli şehir ve bölgelerde çok fazla AVM yatırımı var. Açıkçası bu kadar çok ihtiyaç var mı emin değilim. Biz 2003 yılında Metrocity’yi açtık. Kısa bir süre sonra sağında solunda yeni AVM’ler yapıldı. Şu anda yapımı süren 3 yeni AVM daha var etrafında. Bir yatırım yapıyorsun, sonra yanına gelip başka biri daha gelip komşu oluyor. Ama fizibilitemizi yaparken o yoktu. Bir planlama ve koordinasyon olursa yatırımcı da endişelenmeden projelerini gerçekleştirir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!