İkinci elde kişisel bilgileri korumak için bunları yapın

Güncelleme Tarihi:

İkinci elde kişisel bilgileri korumak için bunları yapın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2013 01:04

Cep telefonu satmak kullanıcıların en büyük derdi haline dönüşüyor. İkinci elde yarı yarıya değer kaybeden cihazlardaki kişisel bilgiler, kullanıcıların başına dert açabiliyor.

Haberin Devamı

acan@hurriyet.com.tr

AVRUPA ülkelerinde kişi başı ortalama dört yılda bir cep telefonu değiştirirken Türkiye’de bu rakam iki yıla düşüyor. Hızla gelişen teknoloji ve azalan cep telefonu kullanım süresi ile eski telefonlar, ya bir eşe dosta veriliyor ya da ilan siteleri aracılığıyla satılmaya çalışılıyor. Ancak cep telefonlarının değerleri neredeyse yarı yarıya düşerken, tüm kişisel bilgi ve verilerin emanet edildiği bu cihazlara çok dikkat edilmesi gerekiyor.

YARI YARIYA DEĞER KAYBEDİYOR

Cep telefonunu satmak isteyen bir kullanıcının bilmesi gerekenlerden biri binlerce lira verilerek satın alınan cihazın, artık değerinin yarı yarıya düşmüş olmasıdır. 2.5 yıl önce 2 bin liraya alınan iPhone 4, artık 400 TL ediyor. Yeni akıllı telefon modellerinin de ikinci el piyasası oldukça düşük. Sıfır olarak 1.900 TL’ye alınan bir Samsung Galaxy S4 yaklaşık 800 TL zarar ettiriyor. Telefon ‘akıllı’ değilse zarar yüzde 60’ı buluyor.

KUTUSU BİLE PARA EDİYOR


Cep telefonunu satmak isteyen kullanıcıların şarj aleti, kulaklık, kutu, garanti belgesi ve hatta kullanım klavuzu gibi materyalleri ise mutlaka saklaması gerekiyor. Materyaller telefonun değerini 150 TL’ye kadar etkiliyor. Garanti belgesi ise şarj aleti kadar değerli. Geriye kalan kulaklık, kutu ve kullanım klavuzu ise satış esnasında pazarlık yapmak isteyen alıcılara karşı koz olarak kullanılabilir. Öte yandan akıllı telefonlar başta olmak üzere tüm cep telefonlarına rehber, kısa mesaj, fotoğraf galerisi, sosyal ağ hesapları ve bankacılık uygulamaları gibi kişisel bilgileri kaydediliyor. Kullanıcıların, satıştan önce kişisel bilgi içeren tüm verileri bilgisayarlarına yedeklemesi gerekiyor. Rehber için Google, fotoğraf ve videolar için Dropbox kullanılması mümkün. Yedekleme işleminden sonra telefonların mutlaka ‘sıfırlanması’ gerekiyor. Telefonların ayarlar kısmında bulunan ‘fabrika ayarlarına dön’ veya ‘sıfırla’ seçeneklerini kullanarak bu işlemler gerçekleştirilebiliyor.

‘Cep’ satışında dikkat edilmesi gerekenler :

Haberin Devamı

Şarj aleti ve kulaklık gibi malzemeler iyi koruyun

Haberin Devamı

Alınan cep telefonunun kutusunu da saklayın

Telefonunuzu garanti belgesi ile beraber getirin

Kişisel bilgilerinizi bilgisayarınıza yedekleyin

Telefonunuzda yer alan rehberi mutlaka yedekleyin

Özel görüntülerinizin görünmemesi için telefonu ‘sıfır’layın


HAFTANIN TRENDİ

Kulaklıkta ‘reggae’nin sesi yükseliyor

ABD’li rapçi Dr. Dre ve DJ David Guetta ile bir moda haline dönüşen kulaklıklardan artık ‘reggae’nin de sesi yükseliyor. Efsane reggae sanatçısı Bob Marley’in tarzına uygun olarak üretilen Marley markasının ürettiği kulaklıkların desenlerinden kablosuna kadar ‘reggae’ye uygun olarak geliştiriliyor. Marley markası, ürünlerin satışından elde edilen gelirin bir kısmını Marley Ailesi tarafından kurulan ‘1Love Vakfı’na aktararak, gençlik, müzik, çevre ve spor alanında yapılan sosyal sorumluluk projelerine fon sağlıyor. Mobicom.com adresinde veya Vakkorama mağazalarında satılan kulaklıkların fiyatı 69 TL ile 999 TL arasında değişiyor.

OYUN DÜNYASI

Haberin Devamı

Amerikan güreşi ringe çıkıyor

AMERİKAN güreşlerinin sanal alemdeki en iyi temsilcilerinden biri World Wrestling Entertainment (WWE) yeniden ringe çıkıyor. WWE 2K14 adındaki serinin yeni oyunu ‘Warrior’ isimli karakter ile dikkat çekiyor. Paylaşılan bilgilere göre eski ‘Light’ ve ‘Heavy’ tutuş sistemleri geri dönüyor. Kullanıcılar, farklı uzuvları seçerek kavrama manevraları gerçekleştirebiliyor. ‘Bitirici vuruş’ hareketleri daha fazla ayrıntı kazandırarak 10 adet yeni harekete kavuşmuş durumda. WWE 2K14, 29 Ekim’de Xbox 360 ve PS3 için piyasaya sürülecek.

KAÇIRMAYIN

Steve Jobs’ın filmi geliyor

AKILLI telefonları cebimize, tablet bilgisayarları ise elimize tutuşturarak aramızdan ayrılan Steve Jobs’ın filmi sonunda vizyona giriyor. 16 Ağustos Cuma günü vizyona girecek filmin başrolünde Ashton Kutcher’ın yer alıyor. ‘Jobs’ adındaki film, Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un hayatını anlatıyor. Film’de Steve Jobs ve Apple’ın kurucularından biri olan Steve Wozniak’ın bir teknoloji devini nasıl kurduğu ve 80’li yıllardaki teknolojiye bakış vizyonu ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!