Ünlülerin bestecisi Özpınar’a 'intihal' şoku

Güncelleme Tarihi:

Ünlülerin bestecisi Özpınar’a intihal şoku
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2013 13:37

Zeki Müren, Müslüm Gürses, Safiye Soyman gibi bir çok ünlünün eserlerini seslendirdiği Muzaffer Özpınar ‘intihal’ ile suçlandığı davayı kaybetti. Mahkeme yarım asrı aşkın bir süre önce yazılan şiirin Özpınar’a ait olmadığını hükmetti. Yargıtay da bu kararı onadı. Gönül Akkor’dan, Müslüm Gürses’e, Adnan Şenses’ten, Sibel Can’a çok sayıda sanatçının seslendirdiği “Bir Zamanlar Bir yar Vardı” adlı şarkı Özpınar'ın ismi ile yayıldı.

Haberin Devamı

Ancak Işık Oktay, sözlerin kendisine ait olduğunu, Özpınar’ın ‘intihal’ suçu işlediğini savundu. Mahkeme Oktay’ı haklı buldu; piyasadaki eserlerin imhasına karar verdi.

YARIM ASIR SONRA DAVA

1960’lı yılların sonuna doğru ünlenen, birçok gazinoda seslendirilen “Bir Zamanlar Bir Yar Vardı Bakmaz Oldu Yüzüme” şarkısı yıllar sonra mahkeme koridorlarına düştü.

Ankara 4. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde 2009’da dava açan Işık Oktay, Muzaffer Özpınar'ın imzası ile piyasada dolanan eserin söz yazarının kendisi olduğunu savundu. Oktay, söz konusu şiiri “Bana Ne” ismiyle 23 Kasım 1960 tarihli ‘Yelpaze Mecmuası’ isimli dergide yayımladığını da belirtti. Söz konusu derginin ilgili sayısını delil olarak mahkemeye sundu. Oktay, kendisine ait eserin izinsiz olarak kullanıldığını, bazı cümlelerin değiştirildiğini belirterek, bu durumun önüne geçilmesi talebinde bulundu.

Haberin Devamı

‘ESER BENİM’
Davalı Muzaffer Özpınar ise, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, dava konusu eseri 1958’de oluşturduğunu, 1967’de müzik piyasasına çıkardığını

DAVA KONUSU O ŞİİR

Bir zamanlar bir yar vardı

Bakmaz oldu yüzüme

Başkasına bel bağlamış

Artık ondan bana ne

Dönme bana sevgilim

Kalbimde yoktur yerin

Git görünme gözüme

Belki yine severim

Duydum hasta yatıyormuş

Ahim tuttu kime ne

Son sözü de ismim olmuş Olmaz olsun bana ne

belirtti. Özpınar, ‘intihal’ suçlamasını kabul etmediği gibi, Oktay’ın kendi eserini bir şekilde duyarak “Bana Ne” isimli şiiri yazdığını savundu.

‘TOPLATILIP İMHA EDİLSİN’
Mahkeme 2011’de kararını verdi. Buna göre, eserin sahibinin Oktaş Işık olduğuna karar verildi. Mahkeme, dilden dile dolaşan şarkının “Bana Ne” isimli şiirde küçük bir takım değişiklikler yapılarak güfte haline getirildiğine işaret etti. Kararda, Oktay’ın eser üzerindeki haklarının ihlal edildiği vurgulandı. Kararda, “Bir Zamanlar Bir Yar Vardı” isimli bütün müzik eserlerinin toplatılması ve imhasına karar verildi.

KARAR KESİNLEŞTİ
Yerel mahkemenin verdiği karar Muzaffer Özpınar'ın avukatı tarafından temyize götürüldü. Dosya Yargıtay 11. Hukuk Mahkemesi’ne gitti. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını 19 Şubat 2013’de onadı. Karar düzeltme başvurusu da yapılmayınca Yargıtay’ın kararı 26 Nisan’da kesinleşmiş oldu. Ankara 4. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi de, anılan kararı 3 Temmuz’da ilan etme kararı aldı. Böylece yarım asır önce yazılan, ancak 4 yıl kadar önce dava konusu olan eserin kime ait olduğu tartışması da son buldu.

Haberin Devamı

ADNAN ŞENSES DE İFADE VERMİŞTİ
Ankara’da görülen dava ile ilgili sanatçı Adnan Şenses’in da ‘tanık’ olarak ifadesi alınmıştı. 2 yıl önce İstanbul’da talimatla alına ifadede Şenses, 1966 yılında çıkardığı plakta okuduğu eseri Özpınar’ın kendisine 1959’da verdiğini anlatmıştı. Şenses, şikâyetçi Oktay’ı ise hiç tanımadığını anlatmıştı.

ÜNLÜLERLE ÇALIŞTI
Müzik piyasasının tanınmış isimleri arasında yer alan Muzaffer Özpınar, bir çok ünlü sanatçı ile çalıştı. Zeki Müren’in çok sayıda eserinde yararlandığı isimler arasında Özpınar da yer aldı. Kibariye'nin İzmir'den İstanbul'a gelişinde önayak olan isim de yine Özpınar olarak biliniyor. Bir dönem müzik direktörlüğü de yapan Özpınar, 12 Ekim 1989 gecesi Adana’da kurşunlanan Bülent Ersoy’un yanında bulunan ilk isimler arasında yer almıştı.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!