240 bin kişi Formula 1 İstanbul için 50 milyon Euro harcayacak

Güncelleme Tarihi:

240 bin kişi Formula 1 İstanbul için 50 milyon Euro harcayacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2006 00:00

Deloitte tarafından hazırlanan rapora göre, 25-27 Ağustos tarihlerinde yapılacak Formula 1 yarışlarına toplam katılım 240 bini bulurken, pazar günkü yarışları 45 bini yabancı 130 bin kişi izleyecek. Seyircilerin ve yarışlara katılacak ekiplerin yapacağı toplam harcamalar ise 50 milyon Euro’ya ulaşacak.

Böylece Türkiye 13.5 milyon Euro’luk katılım payını amorti edeceği gibi, üstüne de gelir elde edecek.

TÜRKİYE’nin Formula 1’e ikinci defa ev sahipliği yapacağı 25-27 Ağustos tarihleri yaklaşırken, Deloitte da, dünyanın en büyük motorsporu organizasyonun Türkiye ayağını masaya yatırdı. Türkiye’de denetim, vergi, yönetim danışmanlığı, kurumsal finansman ve kurumsal risk alanlarında hizmet veren Deloitte’un hazırladığı "Formula 1 Ekonomisi: Türkiye İstanbul Grandprix" başlıklı rapora göre, seyircilerin ve yarışlara katılacak ekiplerin yarış haftasında yapacağı harcamalar 50 milyon Euro’yu bulacak.

45 BİN TURİST GELECEK: Dünyada 2 milyar kişinin ekran başından izlediği Formula 1’in Türkiye’nin tanıtımı açısından eşsiz bir öneme sahip olduğunun belirtildiği raporda, İstanbul’daki organizasyonun pazar günkü katılımının 130 bin kişi olması öngörülüyor. Deloitte’a göre, yarışı izlemek üzere yurtdışından gelecek seyircilerin sayısı 45 bine ulaşırken, 5 bin yerli ve yabancı VIP seyirci de yarışı Paddock Club’dan izleyecek. İstanbul dışından 25 bin, İstanbul içinden ise 55 bin kişi İstanbul Park’ta pilotların heyecanına ortak olacak. Yarış haftasında gerçekleşecek toplam katılımın ise 240 bin kişi düzeyinde olması bekleniyor.

BİLET GELİRİ 13.3 MİLYON EURO: Raporda, seyircilerin yarış haftası yapacakları harcamalar bilet gelirleri, konaklama harcamaları, ulaşım harcamaları, yiyecek-içecek harcamaları ve diğer harcamalar kalemleri altında toplanıyor. Buna göre, yarışlar sırasında, 13.3 milyon Euro’su bilet geliri, 18.3 milyon Euro’su konaklama harcaması olmak üzere seyirciler toplam 43 milyon Euro harcama yapacak. Tüm harcamalar içinde en yüksek harcamayı ise, 26.7 milyon Euro ile yabancı seyircilerin yapması bekleniyor. Bu grup, otellere 15.7 milyon, bilete 5.6 milyon, yeme-içmeye ise 4.3 milyon Euro harcayacak. Formula 1’e yarışmacı olarak katılacak 11 takımın toplam 7 milyon Euro’yu bulacak harcamalarla organizasyondaki toplam harcamalar 50 milyon Euro’ya ulaşacak.

ARTI GELİR BIRAKACAK: Deloitte Denetim Ortağı Ömer Tanrıöver, bu sonuçları şöyle değerlendirdi: "Elde ettiğimiz rakamlar, genel manzaranın büyük bölümünü ortaya koyuyor. Bununla beraber, özellikle yabancı misafirlerin yapabileceği bazı masrafların da hesaba katılmadığını düşünürsek, analizimizin muhafazakar olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, maddi gelirlerin de ötesinde, 45 bin turistin Türkiye’ye getirilmesine ve ülkemizin yüz milyonlarca insana tanıtılmasına da vesile olan bu organizasyonun gerçek getirisi bunun çok ötesinde. Türkiye’ye maddi kazancının Formula 1 Federasyonu’na (FOA) ödenecek 13.5 milyon Euro’luk katılım payını amorti edeceğini ve üstüne artı gelir bırakacağını öngörüyoruz."

İstanbul Park’a 220 milyon Euro harcanmıştı

2003 yılında temelleri atılan ve 2005’te tamamlanan İstanbul Park’ın çevre yollarla birlikte 220 milyon Euro’yu çıkarıp kárá geçmesi uzun yıllar alacak olsa da Tanrıöver, Formula 1 gibi, dünya nüfusunun önemli bir bölümünün ekranları başından takip ettiği bir organizasyonda her yıl yer almanın Türkiye açısından paha biçilemeyecek bir kazanç olduğunu vurguladı. Tanrıöver, "Kaldı ki, böylesi önemli bir organizasyona her yıl sorunsuz bir şekilde ev sahipliği yapması Türkiye’nin Olimpiyatlar’a ya da Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma ihtimalini de güçlendirecektir" yorumu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!