24 bin eczacı kepenk indirdi 2 bin 400 eczane nöbet tuttu

Güncelleme Tarihi:

24 bin eczacı kepenk indirdi 2 bin 400 eczane nöbet tuttu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:00

Eczanelerin ilaçta iskonto oranını yükselten kararnameye tepki için bir günlük kepenk kapatma eylemi dün gerçekleşti. 24 bin eczanenin desteklediği eylem sırasında 2 bin 400 eczane de nöbetçi oldu ve açık kaldı.

Haberin Devamı

 

TÜRKİYE genelindeki 24 bin eczane dün ‘bir günlük kepenk kapatma eylemi’ yaptı. Türk Eczacıları Birliği’nin çağrısıyla yapılan eylem 4 Aralık’ta (dün) yürürlüğe giren ilaçta iskonto oranını yükselten kararnameye tepki için gerçekleştirildi. Eylem sırasında vatandaşların mağduriyetini önlemek için 2 bin 400 eczane nöbetçi olarak açık kaldı. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önünde yaptığı açıklamada, “Bizler muayene ücretlerini artıran, birinci basamak sağlık hizmetlerini paralı hale getiren, sağlık çalışanlarının güvenceli çalışma haklarını ortadan kaldıran, sağlık ocaklarını kapatan ve kamu hastanelerini işletme haline dönüştüren bir yaklaşımın sağlıkta tasarruf değil, yıkım yarattığına inanıyoruz” dedi. Çolak’ın verdiği bilgiye göre, dünkü eyleme uymayan tek eczane Ak Parti Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu’nun Ankara’daki eczanesi oldu.
Nöbetçi sayısı
Eczacıların eylemi başta Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere tüm Türkiye’de yaşamı etkiledi. Eyleme katılan eczanelerin camlarına “Teker teker kapanacaktık, hep beraber kapandık”, “Bugün kapalıyız, yarını bilmiyoruz”, “Eczacılar olarak emeğimizle mesleğimizle çalışanlarımızın ekmeğiyle çocuklarımızın geleceği ve hastalarımızın sağlıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz” sözlerinin yer aldığı dövizler asıldı. Erdoğan Çolak, beraberindeki bir grup eczacı, Ankara’da Çukurambar semtindeki “Natura” adlı eczaneye giderek temsili kepenk indirdi. Çolak, Türkiye genelinde 24 bin eczanenin kepenk kapattığını belirterek nöbetçi eczanelerin 2-3 kat katına çıkarıldığını bildirdi.
Son uyarı Kongre’de
Eylem nedeniyle vatandaşla eczacıları karşı karşıya getirmek isteyenlerin bu amaca ulaşamadıklarını kaydeden Çolak, “Gerçekten sorunlarımızın çözülmesiyle ilgili bir günlük kapatma eylemi diyoruz. 11-12-13 Aralıkta TEB Büyük Kongresi toplanıyor. Bu kongre, hükümet, herhangi bir adım atmazsa gerekli radikal tedbirleri alacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Fiyatlar düşsün ama zararımız karşılansın

Haberin Devamı

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların ilaç fiyatlarının düşüşüne değil, zararlarının karşılanmamasına karşı olduğunu belirtti. Saydan, SSK’nın serbest eczanelerden ilaç almaya başladığı günden itibaren artarak devam eden sorunlarının mesleklerini sürdüremez noktaya taşıdığını ifade etti. Son 5 yılda 200’den fazla fiyat düşüşü yaşandığını anlatan Saydan, “ilaç fiyatlarına ilişkin son kararnameyle eczacılara büyük bir darbe vurulmaya çalışıldığını” öne sürdü.

Nöbetçi eczanelerin provizyonları aksadı

TÜRK Türk Eczacıları Birliği, 2 bin 500’e yakın nöbetçi eczanede provizyon sisteminin kapatıldığını duyurdu. Açıklamada, 24 bin eczaneye her gün ve hizmet vermesi gereken provizyon sisteminin 2 bin 500’e yakın eczaneye yetmediği bildirildi ve  “Nöbetçi eczane sisteminin işleyişinden rahatsız olanlar provizyon sistemini kapatarak mağduriyet yaratmaya çalışıyorlar” denildi.

Haberin Devamı

DİSK: Sağlıkta tasarruf aslında yıkım getiriyor

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Kongederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, muayene ücretlerini artıran, birinci basamak sağlık hizmetlerini paralı hale getiren, sağlık çalışanlarının çalışma haklarını ortadan kaldıran, sağlık ocaklarını kapatan ve kamu hastanelerini işletme haline dönüştüren yaklaşımların sağlıkta tasarruf değil yıkım yarattığını savundu. Çelebi, şöyle konuştu: “İlaç fiyatlarının aşağı çekilmesi sağlık haklarına ulaşım açısından önemlidir. Ancak eczacılar göz ardı edilerek sadece ilaç sanayicileriyle görüşülerek yapılmak istenen düzenleme, eczacılık hizmetlerini olumsuz etkiler. Sağlıkta tasarruf tedbirlerinin yarattığı yıkım ve talana karşı eczacıların yanındayız.”

Haberin Devamı

İstanbul’da eczacı Taksim’e yürüdü

İSTANBUL’daki bir grup eczacı, hükümetin ilaçta indirim kararnamesine tepki için kepenk kapatmanın yanısıra Tünel’den Taksim Meydanı’na kadar yürüdü. 1500 kişilik grup “Vatandaş uyuma, eczacına sahip çık” sloganları attı. Beyaz iş önlükleri giyen topluluk “Eczaneye değil, tekellere fatura”, “Sağlık haktır satılamaz”, “Vatandaş uyuma eczacına sahip çık” sloganları atıp, “Hükümeti uyarıyoruz. Bu ilaç fiyat kararnamesiyle ilaç hizmeti verilemez”, “İlaç sanayisinin iskonto yükünü taşımayacağız“, “Eczacı iflasta”, “Meslek hakkımı istiyorum” dövizleri taşıdılar. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “Ak Parti hükümetinin, son aldığı mali tedbirlerle kapamma noktasına geldik. 1 gün eczanelerimizi kapatarak, şu mesajı veriyoruz. Tüm yurtta hizmet veren 24 bin eczaneden yarısının tasfiye edileceği bu süreci durduracağız. Kamu ilaç harcamalarının 5 yıldır katlanarak arttığı ülkemizde ilaç şirketleri son krizden büyüme ile çıktıklarını açıkladılar. Yürürülüğe giren kararnameyle, yaklaşık 8 bin eczanenin tasfiye süreci açılmıştır. Buna seyirci kalmayayacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!