Isınma giderlerini azaltmak mümkün

Güncelleme Tarihi:

Isınma giderlerini azaltmak mümkün
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2013 16:44

Enerji verimliliği alanında hizmet veren Alman şirket İsta Genel Müdürü Zafer Yavuztürk, "Isınma giderlerinde yüzde 40’a varan tasarruf için kışı beklemeye gerek yok. Kullanımı zorunlu hale gelen ısı pay ölçer sistemi ile faturalandırma her radyatörün tükettiği yakıt miktarına göre yapılabiliyor.Sistemi yaz aylarında kurdurarak kışa hazırlıklı girmek mümkün" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kış aylarının en büyük problemlerinden biri olan yüksek ısınma giderlerini, kullanılması zorunlu hale gelen "ısı pay ölçer sistemi" ile büyük ölçüde azaltmak mümkün.

Vatandaşlara, yüksek faturalarla yüzleşmek zorunda kalmadan kış aylarını rahat geçirmeleri için ise sistemi kışı beklemeden kurdurmaları öneriliyor.

2008 yılında Türkiye pazarına giren, enerji verimliliği alanında faaliyet gösteren Alman şirket ista’nın Türkiye Genel Müdürü Zafer Yavuztürk, Isı pay ölçer cihazını taktırarak ısınma giderlerinin yüzde 40 oranında azaltılabildiğini ifade etti.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Merkezi sistemle ısınan binalarda bulunan "ısı pay ölçer sistemleri" ile dairede bulunan her radyatörün tükettiği enerji miktarını saptamak mümkün.

Kurulumu oldukça basit olan sistemde, herhangi bir tadilata gerek kalmadan küçük cihazlar radyatörlere monte ediliyor.

Haberin Devamı

Böylece faturalandırma, tüketilen enerjinin daire ya da metrekare başına bölünmesi yerine radyatörün kullanımına bağlı olarak gerçekleştiriyor.

Konut sakinleri termostatik vanalar sayesinde odaların sıcaklıklarını istedikleri konuma ayarlayabiliyor. Kullanılmayan odalarda minimum seviyeye getirilen sıcaklık, faturaya enerji tasarrufu olarak yansıyor. Apartman sakinleri arasında şikayete ve tartışmaya neden olan sıcaklık sorunu da herkes kendi ısı düzeyini ayarlayabildiği için ortadan kalkmış oluyor.

Ne kadar tüketim yapıldığı, geliştirilen bir program sayesinde uzaktan okuma yoluyla belirleniyor. Belirlenen bu her daireye ait aylık tüketim raporları da site yönetimine gönderiliyor ve tahsilatlar bu raporlara göre yapılıyor.

Sistemin maliyeti ise konunun uzmanları tarafından ücretsiz olarak yapılan yerinde incelemenin ardından çıkarılıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!