Uzmanlar altın fiyatlarının maliyetini çıkaramayacak seviyeye geldiğini söyledi

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar altın fiyatlarının maliyetini çıkaramayacak seviyeye geldiğini söyledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2013 15:00

Geçen hafta Cuma günü altın 2010'dan bu yana en düşük seviyesi olan 1,200 doların altına geriledi. Uzmanlar düşüşün devam etmesi durumunda kar etmenin imkansız olacağını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Uzmanlar, altın fiyatlarının bu düzeyde seyretmesi durumunda altın madenciliğinden kar etmenin gittikçe zorlaşacağını ifade etti.

Compass Global Markets'da komisyoner olarak görev yapmakta olan Andrew Su, altın üretim maliyetleri konusunda ilginç değerlendirmelerde bulundu. Su " Dünyanın en büyük altın üretiminin gerçekleştiği Avusturalya'da, 2007 yılında üretim maliyeti 500 dolar olan altının onsu bugün 1000 doların üzerine mal oluyor" diye konuştu.

"ÇOK SAYIDA ŞİRKET İFLAS ETTİ"

Andrew Su sözlerine şöyle devam etti;

" Açıkçası biz gerçek maliyet rakamlarının resmi rakamların 1000 doların çok daha üzerinde olduğu düşüncesindeyiz. Avustralya'da bu yıl ki üretim seviyesi oldukça düşük olduğu açıkça görülüyor. Altın madenciliğinde ülkenin önde gelenleri arasında yer alan çok sayıda şirket iflasını açıkladı.Öte yandan sabit maliyetlerde yaşanan artış madencilik faaliyetlerini daha da zorlaştırdı."

Haberin Devamı

"ÜRETİM MALİYET 1.000 İLE 1.200 DOLAR ARASI"

Altının onsunun toplam maliyetinin ölçeğe bağlı olmakla beraber 1,000 ile 1,200 dolar arasında değişiklik gösterdiğini belirten sektör analistleri de söz konusu faaliyetlerin arka planınında bilinenden çok daha fazla maliyet söz konusu olduğunu ve fiyatların böyle gitmesi durumunda özellikle küçük firmaların bu işten kar etmesinin imkansız olduğu ifadesini kullandı.

1968 yılından bu yana en kötü çeyreğini yaşayan altın ABD merkez Bankası FED'in tahvil alımını azaltarak sonlandıracağını açıklamasının ardından değer kaybetmeye başlayan altın, son olarak Cuma günü 3 yılın en düşük seviyesi olan 1,180 dolar seviyesini görmüştü.Altının ons fiyatı bugün ise 1,236 dolar seviyesinden işlem görüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!